Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I obyčejný salát může být věda. Ovládněte základní principy jeho přípravy
Zdroj: Pixabay, RitaE, Pixabay License

Salát jako pokrm je jídlo, které řada z nás vnímá jako nutné zlo, když chce zhubnout. A jiní ho dokonce vůbec nepovažují za plnohodnotný chod. Poradíme vám, jak to změnit - existuje totiž několik zásad, které když dodržíte, vykouzlíte i z obyčejné misky zeleniny dobrotu, kterou si zamilujete.

Víc než jen zvadlá zelenina

Jaro přímo vybízí k tomu zařadit do jídelníčku odlehčené saláty. Po zimě bude opět dostatek čerstvé zeleniny a kdo se chce dostat do formy, zůstat zdravý a jako bonus se zbavit nějakého toho kila, ten se bez ní určitě neobejde. Možná si říkáte, že připravit salát umí každý. To je částečně pravda. Opláchnout pár listů, nakrájet okurku, rajče a papriku, naházet všechno do misky a pokapat to olivovým olejem opravdu není žádná věda. Jenže takovým salátem si dietní pokrm brzo znechutíte.

Přitom i obyčejný salát se dá připravit tak, aby byl vynikající a zachutnal každému, a to i náročným jedlíkům. Stačí dodržet několik základních pravidel a z jídla, které možná chápete jako nemilou povinnost, se může stát chod, na který se jako strávníci budete vyloženě těšit.

Všechno začíná už při nákupu salátu jako listové zeleniny do základu salátu jako jídla v supermarketu nebo na tržišti. Jaký druh salátu vlastně vybrat? Ledový salát je křehký a svěží. Čínské zelí se více hodí na výrobu domácího kimchi, než do salátu. Máte rádi pikantní, nahořklou chuť? Tu najdete třeba v rukole nebo čekance. Chuťově neutrální je často používaný listový špenát nebo polníček. Ideální je zvolit kombinaci všech tří typů. Dále platí obecná poučka, že mladší salát je lepší, křehčí a jemnější, zatímco starý je více „žvýkací“, jaksi gumový.

Důležitým krokem je také omytí a zpracování salátu doma v kuchyni. Salátové listy nikdy neomývejte pod tekoucí vodou, silný proud by je mohl snadno poničit a výsledkem by byl pověstný „zvadlý“ salát. Napusťte si studenou vodu do dřezu nebo do větší mísy a listy v ní vyperte tak, že je necháte alespoň 5 minut odmočit. Tip: Pokud do vody přihodíte několik kostek ledu, listy díky teplotnímu šoku získají extra křupavost.

Stejně zásadní, jako salátová koupel samotná, je pak i sušení listů. Ty musí být dokonale suché. Proč? Do skvělého salátu totiž musí přijít i nějaká dobrá zálivka. A základem většiny zálivek je olej. Ten by po mokrých listech jen stekl, místo aby je obalil a dodal salátu potřebný šmak. Umytý salát tedy přendejte z lázně do cedníku, případně do salátové odstředivky, která je pro sušení salátových listů přímo určená, a nechte jej poctivě okapat a přirozeně oschnout.

Salátové listy nikdy netrhejte rukama, krájejte je ostrým nožem. Ty, které nespotřebujete, vložte do plastové nádoby bez víka. Dno nádoby vyložte mokrými, ale vyždímanými kuchyňskými utěrkami. Poté ji vložte do lednice, kde vám omyté a k dalšímu využití připravené salátové listy vydrží svěží až 2 dny. Aby byl vás salát dokonalý, nezapomeňte k mixu zeleniny přidat i nějaká semínka či oříšky, případně kousky restovaného kuřete nebo dobrého modrého sýra. Experimentátoři mohou zeleninový salát ozvlášnit sušenými brusinkami nebo třeba kousky jablek, které zejistí sladko-slanou chuť hotového jídla.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více