

Hovězí maso na smetaně s houbami
Doba přípravy: 90 minut 4 porce Hovězí maso 25 názorů
Suroviny
- 500 g hovězího zadního masa
- 2 cibule
- 250 g čerstvých hub
- olej nebo sádlo
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička soli
- 4 kuličky nového koření
- 3 kuličky černého pepře
- 2 bobkové listy
- 1 kostka masoxu
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce octa
- 1/2 kelímku smetany na vaření
Postup přípravy receptu
Kousky cibule osmažíme do zlatova, přidáme kostky hovězího masa a zprudka orestujeme.
Když se maso zatáhne, osolíme, přidáme masox a všechno ostatní koření.
Zalijeme vroucí vodou a pod pokličkou dusíme do poloměkka.
Očištěné, na kousky nakrájené a propláchnuté houby dáme k masu a dusíme společně.
Zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě a pořádně provaříme.
Nakonec vlijeme smetanu, dochutíme octem a necháme přejít varem.
Poznámka
Podáváme s houskovým knedlíkem, nebo těstovinami.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 1 680 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Hovězí maso na smetaně s houbami
-
casino: Já tedy věřím. Nicméně si myslím, že to nemusí být jenon důsledkem toho, jak bylo maso nakrájeno. Někdy máte plátky nebo kostky z jednoho kusu, nakrájené stejným způsobem, a některé jsou měkčí, jiné tužší.
-
No, asi mi nebudete věřit, sám si nevěřím
Zaujaly mě dva poslední komentáře...
Když před tep. úpravou krájím hovězí na plátky, tak přes vlákna..., Chtěl jsem zkusit i krájené po vláknech
"Můj" řezník byl jak puk, když jsem chtěl z jednoho kusu masa dva plátky po vlákně a dva, stejně tlusté, přes vlákno. Zná mě - zvládl to perfektně i bez blbých řečí
Doma jsem do masa paličkou nebušil a jen tak ho hodil na "skleněnou" cibulku a dusil trochu podlité na sporáku. Patrně to nebylo maso z krávy ale z býčka, protože za 80´ bylo jedlé.
Testovali jsme s MAKRONKAMI naslepo a shodli jsme se na 100%:
MASO KRÁJENÉ PO VLÁKNECH BYLO MĚKČÍ -
natomesejde: Kvalita, stáří hovězího - to si musíte ohlídat u nákupu a nakrájení - ne přes vlákno, ale podél vlákna - špatně. Obojí dohromady se fakt vaří špatně do měkka
-
Zdravím a prosím o radu (snad pro příště). Maso nechce změknout. Na přání jsem místo na kostky maso nakrájela na plátky, orestovala z obou stran (dohromady cca 2-3 min.) a teď vařím, už přes dvě hoďky a maso je stále "gumové". Nemám papiňák! Takže vařím norm. pod pokličkou... Kde jsem udělala chybu? Díky předem.
-
ahoj kuchtici. Jsem uz dost let bez zeny, ziji v Sydney a tak me obcas popadne nalada na vareni. Na ceske vareni myslim. A docela mi to jde. Dostal jsem od znamych ceske susene houby a tak co s nima. Hovezi na houbach napadlo me. A tady jsem nasel technologicky postup, jak bysme rekli za totace. Jezdim do Cech kazdy rok v lete a pokazde si vezu zpet pul kufru vselijakeho koreni a omacek v sacku. Objevil jsem v Tesco houbove koreni. Teda trida, plne "Ecek" jak se rika u vas, ale co. Tak jsem postupoval podle tohoto navodu a uspech zarucen. Jen ty cerstve houby....daji se nahradit zampionama, ale to jsem nechtel. A zahustovat moukou? V Kauflandu se dostane instantni jiska svetla i tmava. Nema chybu, jak rikate. Uvitam jakekoli rady a "vychytavky", taky hezke slovo. Ahoj a dobrou chut!
-
dnes jsem dělala (bez masoxu,octu) a mňamooozní-s čerstvýma hřibama
-
Mňam
-
Ještě k té smetaně. Fakt je, že v knihách receptů se píše "na závěr smetanu a už nevařit", takže to vím, ale stejně převářím.
-
Výborné.moc nám to chutnalo.Jen jsem to trochu změnila,spíš nedala.Numusíme houby,takže bez hub a octa,ale stejně to byla dobrota.Dávám 15
.Pokusím se dát fotečku
-
dávám +, vyzkoušela jsem a mňam mňam....
-
Petti.k, já vždycky smetanu krátkou dobu provařím. Tím jsem ještě nikdy nic nepokazila.
Tak ať se ti omáčka povede a potom koukej přidat fotky...
-
jsem zacatecnik ve vareni a tento recept vypada jednoduse..a jak to je tedy s tou smetanou?dekuji za odpoved.at mam jasno a muzu se do toho pustit
-
Dani, děkuji za pochvalu, ale zejména za názor...
-
Andrejko, toto je krásná klasika.
Dělám téměř stejně a tu smetanu v každé omáčce vždy jako Ty převařím - opravdu zahušťuje a je to velká dobrota
-
Gab, nechápu, proč smetana nesmí projít varem. Tím varem právě zhoustne a omáčka potom nezřídne.