Cukrová vata je vzpomínka na dětství! Stroj na její výrobu vynalezli dva zubaři

Kdo v dětství neochutnal cukrovou vatu, jako by nebyl. Pochoutka se dala koupit hlavně na různých poutích, trzích a všelijakých lokálních slavnostech a je pravdou, že v teplém počasí se měnila v nebezpečnou zbraň, jelikož se na ni slétaly vosy. Ale pokud jste si dali pozor, chuťový zážitek to býval nezapomenutelný. Chcete si ho připomenout?
Chvála zubařům!
V roce 1897 jistý zubař William Morrison a cukrář John Wharton společně navrhli a patentovali stroj na výrobu cukrovinek. Šlo o kovovou misku, jejíž součástí byla centrální rotující hlava naplněná krystalovým cukrem a ten se ven dostával malými otvory v jejím plášti. Celá věc fungovala tak, že ohřívač v horní části hlavy roztavil cukr a proměnil jej na sirup. Současně odstředivá síla, kterou vyvíjela rotující hlava otáčející se rychlostí 3 400 otáček za minutu, tlačila tekutý cukr malými otvory ven. Jak sirup vylétal skrz dírky, ihned tuhl do dlouhých tenkých vlasů. Sirup se totiž ochladí tak rychle, že cukr nedostane šanci znovu krystalizovat a místo toho vytvoří neuspořádanou pevnou látku.
Článek z magazínu
Elektrickému stroji na výrobu cukrové vaty od Morrisona a Whartona se poprvé dostalo pozornosti na světové výstavě v Louisianě v roce 1904. Podle odhadů se jí zúčastnilo 20 milionů lidí, kterým Morrison a Wharton prodali 68 655 porcí cukrové vaty. Balili je do dřevěných krabic a prodávali jako „vílí nitky“.
Cukrová vata
Označení cukrová vata se začalo používat ve 20. letech minulého století díky Josefovi Lascauxovi, dalšímu zubaři, který vyráběl cukrovinky. Lascaux se pokusil vylepšit původní stroj na výrobu vaty od Morrisona a Whartona, jelikož ten se při provozu neustále třásl, chrastil a občas se i rozpadl. Problém nakonec vyřešil v roce 1949 přidáním pružinové základny, jež odstartovala další inovace, díky kterým se vata začala krásně navíjet na špejle.
Jakýsi předchůdce cukrové vaty se údajně objevil už v Číně a v Persii. Více o sobě ale dala vědět přibližně v 15. století, kdy kreativní italští kuchaři vyráběli fantastické sochy ze stočeného cukru. Nejprve ho roztavili, poté roztáhli vidličkou a tenké prameny přehodili přes dřevěnou rukojeť koštěte. V 16. století byl Jindřich III. Francouzský při státní návštěvě Benátek poctěn banketem, kde byly doplňky vyrobené z cukru, a to včetně ubrusu. Na začátku 19. století se proslavila francouzská šéfkuchařka celebrit Marie-Antoine Carême svými větrnými mlýny, fontánami, gondolami, chrámy a paláci. Vše samozřejmě vyráběla z cukru, tedy přesněji z cukrové vaty.
Světe, div se!
I když cukrová vata má do zdravého stravování hodně daleko, je překvapivě minimálně kalorická; na jednu porci obsahuje pouhých sto pět kalorií. Důvodem je to, že cukrová vata je většinou nekalorický vzduch. Zbytek je však čistý cukr. A pokud jste právě na takovou pochoutku dostali chuť, máme pro vás dobrou zprávu. I když momentálně nefungují žádné poutě ani trhy či cokoliv podobného, prodávají se malé domácí přístroje na výrobu vaty, takže si trochu té dětské radosti můžete udělat i doma v kuchyni.
Témata: cukrová vata, stroj na výrobu cukrové vaty, retro, cukrovinky, cukr, historie
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Koláč sester Tatinových upečete s našimi radami hned napoprvé a perfektně. Bez čeho se neobejdete?
Z čeho se koláč peče Důležité je ovoce, raději čerstvé, protože kompotované obsahuje hodně vody, která by po otočení korpusu promáčela těsto.… Číst více
Tarte Tatin: Slavný obrácený koláč vznikl omylem, dnes má i svůj vlastní oficiální fanclub
Francie dala světu spoustu gastronomických… Číst více
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Domácí pekárna: Křupavé domácí rohlíčky a houstičky jako od profíků!
Domácí chléb je hitem sezóny, ale už jste… Číst více
7 nejlepších receptů na slané tyčinky. Upečme si ty nejchutnější, které se spolehlivě povedou
Oblíbené slané tyčinky Tyčinky známe v mnoha variantách. Ty domácí jsou nejlepší. Připravují se kynuté i nekynuté, do některých se přidává tvaroh… Číst více
Den preclíků v čokoládě
Není se co divit, že jsou tak oblíbené – tenké, křupavé, máčené v čokoládě v sobě snoubí slanou i sladkou chuť, a to je ve výsledku velmi příjemné.… Číst více
Dobrota ve znaku Lotrinska: Slaný koláč quiche miloval i polský král Stanislav I.
Quiche vám vytrhne trn z paty přesně ve chvíli,… Číst více
Římané věřili, že přináší štěstí: Celer je přírodní afrodisiakum plné vitamínů
V české kuchyni existují jídla, která se bez… Číst více
Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?
Světový den zdraví nám mimo jiné připomíná, že… Číst více
Letem chlebovým světem: Víte, co je to lavaš, kde se jí naan a čím se plní mlawi?
Většina z nás jej jí každý den, a přesto se nám… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Javorový sirup je sladký, přesto zdravý. Objevil ho indiánský náčelník máchající sekerkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Plněné rybí filety se zeleninou
Přidáno před 1 hodinou

Šunkové rolky plněné vaječnou směsí
Přidáno před 3 hodinami

Krémová polévka z pečené mrkve
Přidáno před 15 hodinami

Kuřecí maso se žampiony a pórkem na smetaně
Přidáno před 19 hodinami

Kuskusový dezert s ovocem a ořechy
Přidáno před 22 hodinami

Rychlá rajčatová polévka s fazolemi
Přidáno 6. 2. 2023 08:37
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.