Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kupte si obě naše kuchařky za 449 Kč (ušetříte 129 Kč)!

Do obchodu

Viagra pro záletné muže? Slavné tiramisu prý vymyslela vychytralá metresa
Zdroj: Pixabay.com, Christo Anestev, Pixabay License

To by nebyli Italové, aby se nehádali o všechno dobré, co vzniklo na jejich půdě. Nikdy tak úplně přesně nelze říci, kde a v jakém kraji se zrodil některý z pokladů italské gastronomie, což platí i o populárním dezertu tiramisu, jehož vznik je opředený řadou legend.

Přírodní viagra

Slovo tiramisu doslovně znamená „vezmi mě“. Vychází ze slovního spojení „Tireme su“, což je dialekt italského města Treviso. Podle historických záznamů se totiž Tiramisu zrodilo právě zde, a to v roce 1800. Říká se, že tento dezert vynalezla chytrá metresa z domu lásky v centru Trevisa. Měl sloužit k povzbuzení jejích klientů, aby zvládli ještě plnit manželské povinnosti, až se vrátí domů ke svým zákonitým ženám. Jak se zdá, tak tiramisu původně fungovalo jako přírodní viagra. Samozřejmě, že časem kdosi recept vynesl ven. Ovšem závan prudérnosti se opřel i o tento veskrze lahodný moučník, takže se o něm příliš nemluvilo, a dokonce jej poměrně dlouho záměrně ignorovaly i kuchařské knihy. Předávání receptu tichou poštou mezi rodinami, známými a přáteli tak nejspíš způsobilo, že byl dlouhá léta známý pouze v oblasti Trevisa a okolí.

Původní recept zahrnuje použití několika ingrediencí. Patří do něj vaječné žloutky a cukr, které se spolu s mascarpone a kapkou vína Marsala ušlehají dohromady, aby vznikl klasický jemný krém. Ten se pak natře na cukrářské piškoty předem namočené v kávě. Vrstvy se následně střídají a vršek posype kakaem. Tento tradiční recept lze ale proměňovat v mnoho variací, kdy se například cukrářské piškoty nahrazují piškotovým korpusem a káva se míchá přímo do krému, stejně jako víno Marsala lze zaměnit za destilát, který se chuťově snoubí s kávou.

Boj i mistrovství světa

Ačkoliv je Treviso bráno jako nejuznávanější rodiště tiramisu, jeho obyvatelé dostali v roce 2017 pořádnou ťafku. Kde se vzal, tu se vzal ručně psaný recept ze sousedního Friuli Venezia Giulia, jehož autorkou byla kuchařka Norma Pielli. A k nemilému překvapení Benátčanů vláda uznala nároky Friulanů, kteří začali tvrdit, že recept paní Pielli je ten jediný pravý. Tiramisu tak bylo uznáno jako regionální specialita z Friuli. Vláda Benátska tehdy dokonce vyhrožovala právními kroky. V každém případě si Benátsko nenechalo vzít Mistrovství světa tiramisu pro amatérské kuchaře, kde milovníci jednoho z italských gastronomických symbolů soutěží v kategoriích originální a kreativní recept. Přihlásit se tak můžete třeba i vy...

Témata: Tiramisu, dezerty, nepečené dezerty, moučníky, Mascarpone, káva, italská kuchyně, světové kuchyně, historie

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Související obsah

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům