Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrová vata je na poutích a jarmarcích první sladkostí, kterou děti vyžadují. Nadýchané lehoučké homole z cukru v pastelových barvách, namotané na špejli, známe asi 100 let a od té doby neztratily nic na své chuti - spíše naopak.

Cukrová vata je noční můrou všech maminek, které jdou s dětmi na slavnosti se stánkovým prodejem. Žluté a růžové zalepené tváře a prsty omyje jen mokrá žínka, schovaná v kabelce. Přesto je vata milována všemi dětmi bez rozdílu věku.

Co je vlastně cukrová vata

Vata je ochucený a obarvený cukr:

Přístroj na výrobu vaty je buben s rotujícím zásobníkem. Do něj se nasype cukr, přidá jedlá potravinářská barva, popřípadě potravinářské aroma. Cukr se roztaví při 200 °C na sirup. Ze zásobníku je pak malými dírkami vysokou odstředivou silou vytlačován ven do bubnu, kde se zachytává a hned ochlazuje. Tenoučká vlákna pak stačí přichytit na špejli a pečlivým kroucením je namotat do tvaru homole.

Cukrovou vatu můžeme koupit v kbelíčku, který si odneseme domů. Barevnými chomáčky těsně před podáváním ozdobíme dort nebo pohár. Pozor - cukr se ve vlhkém prostředí rychleji rozpouští.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více