Olivovému oleji se říká tekuté zlato. S jakým druhem můžete vařit, a který se hodí jen do salátů?

Málokterá surovina je tak všestranná jako olivový olej. Skvěle se uplatní ve studené i teplé kuchyni, je součástí všelijakých kosmetických produktů a o jeho vlivu na zdraví byla napsána řada textů, které tento středomořský zázrak jenom velebí. Co o něm víme?
Na začátku je oliva
Olivovníky se do Evropy dostaly z Asie. Asi tak před 6000 lety se jim zalíbilo u Středozemního moře, jehož oblasti se pro tyto stromy, představující symbol míru, bohatství a slávy, staly domovem. Nakolik byly olivy spjaty s tehdejším životem charakterizuje například i epos Iliada, v němž se básník Homér zmiňuje o olivovém oleji jako o tekutém zlatě. Není ostatně divu, protože už tenkrát byl oliváč hlavní součástí stravy. Olivový olej se používal do vařených i studených pokrmů, jejichž součástí byla mouka smíchaná s olivovým olejem. Starověcí Římané si oblíbili dort zvaný vatica, který obsahoval pouze mouku, sůl a olivový olej. Do oleje se nakládala i různá masa, a to nejenom před vařením, ale olivovým olejem se potírala i těsně před podáváním. Staří Řekové vynalezli salátový dresink, který se skládal z extra panenského olivového oleje, octa, mořské soli a medu.
Článek z magazínu
Ve jménu krásy i zdraví
Bohatí lidé už tenkrát používali olivový olej do koupelí. Starověcí parfuméři z něj vyráběli parfémy a další kosmetiku, které byly ve starověku velmi ceněné. Jako první uvěřil léčivým schopnostem olivového oleje lékař Hippokratés, který používal masti na bázi olivového oleje k léčbě ran a traumat. Středověcí lékaři jím léčili také bolesti v krku, řezné rány a modřiny. Kromě zdravé výživy byl olivový olej rovněž ceněný jako při podpalování ohňů v rámci náboženských obřadů. Ostatně, tak rozeznáte pravý extra panenský olivový olej od nepravého; ten skutečný by měl v olivové lampě bez problémů vzplanout.
Článek z magazínu
Jak si vybrat vhodný olivový olej
V obchodech se setkáte s několika základními druhy. Nejkvalitnější olej se označuje jako extra panenský, tedy Extra Virgin Olive Oil. Měl by se používat pouze ve studené kuchyni, tedy především jako přísada do salátů či různých marinád, které obohatí svou výraznou chutí. Jelikož se lisuje mechanicky a z těch nejkvalitnějších oliv, tedy bez vysokých teplot a zásahu chemie, uchovává si řadu významných složek a antioxidantů. A to je i důvod, proč tento typ oleje nepatří do teplé kuchyně. Dalším je panenský olivový olej neboli Virgin Olive Oil. Ten už je o něco méně kvalitní a rozdíl se pozná v aciditě. Na trhu můžete najít rovněž rafinované oleje, které se od předešlých liší zejména výrobou a chemickým zpracováním. Bývají označovány pouze jako olivový olej, Olive Oil. Hodí se pouze na smažení a rozhodně nepatří do salátů či jiné studené kuchyně, protože rafinací obvykle ztrácejí většinu olivové chuti i vůně. V obchodech objevíte ještě olej s označením Pomace. To je olivový olej, který se vyrábí z pokrutin neboli odpadu z lisování oliv pro panenský olivový olej. Z toho je jasné, že jeho kvalita bude nevalná.
Benefity olivového oleje
V olivovém oleji najdete řadu vitamínů, a to hlavně A, D, E, K a omega-3 mastné kyseliny. Dále obsahuje také antioxidanty a polyfenoly a řadu dalších, zdraví prospěšných látek. Olivový olej samozřejmě není lék, ale jeho pravidelná konzumace může podpořit prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním a některým typům onkologických onemocnění. Kromě toho snižuje špatný cholesterol, tlak a v rámci středomořské diety příznivě působí na udržení zdravé tělesné hmotnosti.
Témata: olivový olej, extra panenský olivový olej, italská kuchyně, olivy
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Božská mana! Dokonalá domácí šunka z kolene podle nejmladší vítězky MasterChefa
Když je dobrá šunka, dá se s ní v kuchyni kouzlit… Číst více
Mezi nejstarší recepty patří lék na kocovinu. Na čem si pochutnávali naši předci?
Některé z našich oblíbených receptů používají… Číst více
Domácí masové konzervy jsou vítaným rychlým obědem či večeří. Poradíme, jak zavařit bezpečně maso, které bude skvěle chutnat
Co konzervujeme Konzervujeme nejčastěji maso hovězí, vepřové a zvěřinu, ale lze konzervovat i drůbež. Můžeme sterilovat svalovinu i vnitřnosti, a to… Číst více
Umíte správně rozmrazovat maso? Může to být věda, ale s našimi triky to zvládnete
Pokud se vám podaří sehnat větší množství… Číst více
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
Ať už jste nakoupili větší množství za akční cenu… Číst více
Ochutnejte Budapešť! Místní klasikou jsou burgery z mangalice i famózní paprikáš
Už jste nažhavení na cestování? Vyražte třeba do… Číst více
12 nejlepších řízků: Prezidentský, smetanový farářský nebo obrácený z bůčku vás nadchnou!
Šťavnaté maso, křupavý nebo naopak měkoučký… Číst více
Souboj na talíři: Připravte si hamburger s trhaným masem jako šéfkuchař!
Máte pocit, že „hambáč“ patří jen k létu, nebo do… Číst více
Ochutnejte pomazánku rillettes. Tato luxusnější paštika s francouzským šarmem vás dostane
Vypadají trochu jako vepřovka, to bychom ale… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte na lančmít? I dnes se vyrábí podle norem z roku 1989. Víme, kde ho sehnat a kolik za něj zaplatíte
Za časů před revolucí byl lančmít oblíbenou… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Ovocné želé bonbony
Přidáno před 1 hodinou

Fazolová směs s bramborem
Přidáno před 3 hodinami

Čachochbili
Přidáno před 6 hodinami

Nanuky z ostružin
Přidáno před 21 hodinami

Vepřová plec ve smetanové znojemské omáčce
Přidáno 19. 5. 2022 10:19

Toust v omeletě
Přidáno 19. 5. 2022 10:17
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.