Den oliv
Národní den
Co mají společného suché martini, tuňákový salát nebo pizza? Správně, jsou to olivy. 1. června si dopřejte pořádnou porci oliv, neboť právě v tento den se každoročně oslavuje toto kulaté malé ovoce v zeleném nebo černém kabátku.
Olivy jsou plodem olivovníku evropského, což je jeden z nejvíce pěstovaných ovocných stromů na světě. Ano, slyšíte správně. Olivy se řadí mezi ovoce a konkrétně se jedná o peckovici, podobně jako švestka nebo třešeň. Syrové olivy jsou podle všeho velmi hořké a používají se pouze na přípravu olivového oleje. Olivy určené ke konzumaci se musí zpracovat namáčením do roztoků, které vytáhnou hořkost a změkčí slupku. Poté se nechávaly kvasit skoro po celý rok a nakonec se skladují v různých nálevech a mají tak typickou nám známou chuť. A jak se to dělalo dřív bez znalosti chemie? Olivy se namáčely do mořské vody na několik dní, což je prý dnes stále k vidění na některých ostrovech v Řecku. Pokud doma vedete diskuzi, z jakého stromu jsou olivy zelené a z jakého ty černé, asi vás překvapíme. Oba typy oliv jsou z toho stejného druhu olivovníku, ale zelené jsou méně zralé a dříve sbírány.
Mohlo by vás zajímat
Oliva jako symbol míru
Kultivace olivovníků začala před šesti tisíci lety v oblasti kolem Středozemního moře. Olivový olej, který se z oliv získával měl pro lidstvo v té době mnoho užitku – od přípravy pokrmů, přes kosmetiku a mýdla, lékařství, až po topení a svícení. Důležitost olivovníků se odráží v náboženství, kultuře i kuchyni. Olivová ratolest je větvička olivovníku, která je symbolem míru. Římští olympionici a vojáci byli olivovými věnci korunováni a trest smrti postihl každého, kdo pokácel jediný olivovník ve Starém Řecku. Olivy, které zdobí skleničku s alkoholem nebo horkou pizzu ze sýrem, tvoří asi desetinu celkové produkce peckovitého plodu a pouze tři z deseti oliv se vyvezou a snědí mimo Středozemí. Co dobrého si dnes dáte s olivami?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den oliv?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 10 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 10 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 11 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 20 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Tajemství štíhlé postavy vévodkyně Kate: Hodně pije vodu, má ráda olivy a tenhle osvěžující melounový salát
Udělejte si zásoby na zimu. Kvašení zeleniny nikdy nebylo snazší
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží