Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Alkohol zůstává ve vlasech až 90 dnů. Jak se zbavit „opilosti“?
Zdroj: Free-Photos, Pixabay, Pixabay License

To, že alkohol v krvi nějakou chvíli po požití zůstává, zřejmě každý ví. Ačkoliv existují různé babské rady, jak se alkoholu v těle zbavit, 100% efetk určitě nemají. Alkohol zhoršuje kognitivní funkce, odstraňuje zábrany, ve větších dávkách má až tlumivé účinky. Jak dlouho jsou tedy jeho zbytky v našem těle zjistitelné?

Za jak dlouho odezní účinky alkoholu?

Alkohol se metabolizuje konstantní rychlostí, ale někteří lidé mohou pociťovat jeho účinky delší dobu. Je to proto, že koncentrace alkoholu v krvi se může lišit v závislosti na stavbě těla, například. Koncentrace alkoholu v krvi se vztahuje k množství alkoholu v krvi vůči množství vody v krvi. Například pokud mají dva lidé odlišné tělesné konstituce hladinu alkoholu v krvi 20 mg/dl, alkohol se u každé osoby metabolizuje asi hodinu, ale jejich koncentrace alkoholu v krvi se mohou velmi lišit.

Na reakci na alkohol a koncentraci alkoholu v krvi má vliv mnoho faktorů:

  • věk
  • hmotnost
  • pití alkoholu na lačný, nebo naopak plný žaludek
  • používané léky
  • zdravotní stav jater
  • pití mnoha nápojů v krátkém časovém období, které je známé také jako nárazové pití

Je také důležité vědět, co pijete, protože to určí, jak dlouho trvá, než vaše tělo zvládne alkohol zmetabolizovat. Některá piva mají například vyšší obsah alkoholu, což ovlivňuje množství alkoholu, které konzumujete z jednoho nápoje. Například malý panák tělo metabolizuje asi hodinu, půllitr piva hodiny dvě, velkou sklenka vína tři a víc nápojů může tělo zpracovávat až několik hodin.

Existují určité kroky, které vám mohou pomoci snížit účinky alkoholu:

  • Jídlo může pomoci tělu vstřebat alkohol
  • Voda může pomoci snížit koncentraci alkoholu v krvi, i když metabolizace 20 mg/dl alkoholu bude stále trvat jednu hodinu
  • Vyvarujte se kofeinu. Je to mýtus, že káva, energetické nápoje nebo podobné nápoje zmírňují intoxikaci alkoholem

Jak tělo alkohol zpracovává?

Když konzumujete alkohol, nejprve vstoupí do zažívacího systému. Alkohol se však netráví jako jídlo a jiné nápoje. Asi 20 % alkoholu z jednoho nápoje se přesune přímo do krevních cév. Odtud se přenáší do mozku. Zbytek, tedy 80 procent, jde do tenkého střeva a poté přímo do krve. Posledním krokem životního cyklu alkoholu je jeho odstranění z těla játry. Jakékoliv problémy s játry mohou tento proces zpomalit.

Test alkoholu z moči a z krve

Testy moči mohou detekovat alkohol dlouho poté, co jste měli poslední drink. Tyto testy hledají stopy metabolitů alkoholu. Průměrný test moči dokáže detekovat alkohol mezi 12 a 48 hodinami po požití. Pokročilejší testování může naměřit alkohol v moči i 80 hodin po pití.

Dechové testy na alkohol mohou detekovat alkohol v kratším časovém rámci. To je v průměru asi 24 hodin. Malý přístroj zvaný dechový analyzátor měří vaši koncentraci alkoholu v krvi. Jakékoli číslo nad 0,02 je považováno za nebezpečné pro řízení motorových vozidel nebo jiné úkony související s obsluhou strojů. Alkohol může být také dočasně detekován ve slinách, potu a krvi. A co vás možná překvapí, že je možné najít jeho zbytky i ve vlasech; tam se udrží dokonce až 90 dní.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více