

Švarcvaldský dort
Suroviny 12 porcí
- Těsto:
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 150 g čokolády na vaření
- 100 g másla
- 5 lžic švarcvaldské třešňovice (lze nahradit 4 lžícemi rumu)
- 50 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek
- špetka soli
- 50 g pšeničného škrobu (lze nahradit kukuřičným)
- 150 g lískových ořechů (mletých, lze nahradit vlašskými)
- Náplň:
- 400 ml sladké smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 750 g kompotovaných višní
- 50-80 g čokolády (hoblin)
Postup přípravy receptu
Korpus: Troubu rozehřejeme na 190°C. Vejce utřeme s cukrem. Čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni se 2 lžícemi vody. Mezitím si rozpustíme máslo a necháme jej mírně vychladnout. Rozpuštěné vychladlé máslo, rozpuštěnou čokoládu a třešňovici vmícháme do utřených vajec. Dále vmícháme ořechy, mouku, kypřící prášek, sůl a škrob. Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem a naplníme ji těstem. Pečeme asi 45 minut.
Po upečení necháme korpus vychladnout a rozkrojíme na dvě nebo tři kola (dle velikosti formy).
Náplň: Necháme si okapat višně. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem.
Spodní vrstvu dortu potřeme asi 1-2 cm vrstvou šlehačky (dort plníme v nastavitelném dortovém prstenci), třešně klademe na šlehačkovou vrstvu a lehce je vmáčkneme dovnitř, poté položíme další vrstvu korpusu. Jakmile máme dort naplněný položíme na něj kulatý kus tvrdého papíru a zatížíme (velkou plnou konzervou/ kilem cukru atd.…) a postavíme na 1 hodinu do chladu.
Po hodině odstraníme zátěž, papír i dortový prstenec a povrch a okraje potřeme zbylou šlehačkou, kterou pak ozdobíme čokoládovými hoblinami nebo nastrouhanou čokoládou.
Poznámka od kuchařky
Doba přípravy cca 1 hodina
Doba pečení cca 45 minut
Doba tuhnutí cca 1 hodina
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Švarcvaldský dort
-
Irrena:děkuji za krásnou fotku
-
Dnes jsem tento dort pekla již podruhé
, je velice dobrý
Přidávám fotku -
překrásný
-
Známá mi již před rokem dala zavařené višně s rumem.
To bude dobrůtka do tohoto dortu.
Já jsem věděla, proč ty višně nemám hned sníst.
Gleys, tvůj dortík vypadá velice dobře. Recept ukládám do oblíbených a tobě posílám +12.
-
madona mia
toto bych chtěla nechati aspoň na krátký okamžik spočinout ve své sprosté hubě
-
+
mňam
-
krásný ,konečně ho jednou musím zkusit
-
NÁDHERA
.... Já jako zastánce "cukrářství" bez chemie, E-ček, umělých barev a formely dávám 100 bodů!!!!!!
Fakt moc pěkný -
mooc pěknej dortík
-
Takže ty jsi od 11.3. 2010 zaregistrovaná a konečně jsme se dočkali receptu?
Vítej oficiálně mezi námi, gleys
Moc hezký recept, pěkně popsaný
-
Páni, to vypadá lahodně ;) Myslím, že při nejbližší slavnostní příležitosti ho udělám. Takže až budu slavit neděli ;)
-
Krásný dort, hned bych si nabídla.
Posílám 3. bod.
-
spagetka: děkuji
-
Nad receptem máš Přidat fotku, rozklikni a je tam možnost, kterou fotku chceš jako hlavní, jen ji označ a je to
-
děkuji za tip, fotku vyměním, pokud najdu způsob jak
dort je nejen dobrý, ale hlavně lehký, tedy alespoň postupem