Kapary zahradní

Zavařeniny Doba přípravy: 30 minut+sběr sedmikrásek 32 názorů

Zavařeniny Doba přípravy: 30 minut+sběr sedmikrásek 32 názorů

Suroviny 2 malé skleničky(2x 200 ml)

2 sklenice květu sedmikrásky
150 ml bílého vinného octa
4 kuličky pepře
2 kuličky nového koření
1/2 lžičky hořčičných semínek
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Natrháme si květy sedmikrásek, nejlépe k večeru, aby byly zavřené (i když z rozvitých to také funguje) a tolik, kolik budeme chtít skleniček, omyjeme je a pak osušíme. Ocet si nalijeme do kastrůlku, přidáme stejné množství vody, lžíci soli a 5 minut povaříme.

  2. Do vymytých skleniček, které ještě propláchneme vařící vodou dáme na dno koření, polovinu udaného pepře, nového koření, hořčičných semínek a trošku soli, naplníme sedmikráskami a zalijeme lehce zchladlým vývarem.

  3. Skleničky dobře zavíčkujeme, postavíme do hrnce s vodou, aby sahala do 3/4 jejich výšky a zavařujeme 12 minut.

  4. Skleničky vyndáme na utěrku, otočíme víčkem dolů a necháme je vychladnout. Uchováváme je v chladnu a používáme třeba do salátů, omáček, na pizzu a tam, kde se běžně používají kapary.

Poznámka od kuchařky

Recept mám z časopisu "Glanc", který mi chodí poštou od jeho 1.čísla už hodně let, recepty jsou v každém čísle a občas se objeví bomba recept. Tento se mi líbil, tak jsem ho realizovala a chci se o něj s váma podělit- hlavně to funguje a je to zadarmo!

Na kapary se dá použít i lichořeřišnice, nebo poupata pampelišek!

Komentáře k receptu Kapary zahradní

  • 1974andrea 1974andrea

    casino:Mnohem lepší než sedmikrásky jsou poupata pampelišky a zmíněná lichořeřišnice je skoro srovnatelná s chutí kaparů. Měla jsem možnost si v Řecku natrhat z keřů čerstvá poupata a chutnají opravdu velmi podobně nahořkle jako lichořeřišnice a pampeliška. Takže neplenit sedmikrásky, ale radši tyto dva druhy;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Tak toto je 2. rcp který si píši do kandeláře k odzkoušení. :yes:
    Moc od toho nečekám, (asi to bude horší než např. "brusinky" z rybízu), ale neříkám tak ani tak...:-D Nejdůležitější bude neprošvihnout ten správný čas ke sběru nerozvinutých poupat.
    Asi vynechám jamajský pepř v nálevu a pepře dám 10x víc.
    Zkusím i poupata zmíněné lichořeřišnice (dosud plením záhony paní casinové pouze kvůli listoví a květům do salátů či na chleba s máslem)

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

  • Mondi Mondi(neregistrovaný)

    Já znám, že se dělají zavřená zelená poupátka z čekanky obecné :-p je to dost podobné kapary, ale nedává se nové koření.
    http://www.danihelka.cz/02.odkazy/06.RUZNE/lecivky...
    Sedmikrásky to je dobrý a zdraví nápad :yes:

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    BOMBA !!! :yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    1974andrea:Hella: blatouch bahenní je opravdu mírně jedovatý, to bych neriskovala ;-)
    Já znám kapary z nezralých plodů lichořeřišnice. Dělá se to z toho důvodu, že i vzhledově "trochu" kapary připomínají. U rozkvetlých sedmikrásek jsem poněkud na rozpacích. Chuť asi bude dobrá. Spíš vyzkouším ty pampelišky, letos jsem nesehnala lichořeřišnici do koryt, takže ta nebude. Dávám její listy do salátů :-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Hella: Tie malé tuhé poupata pampelišky nie sú vôbec horké. Z čistého prostredia môžeš rovno ochutnať, uvidíš, že mám pravdu, len tú rúrkovitú stonku dobre odtrhni.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Všem vám velmi děkuji, hodně mě překvapilo, že se recept líbí a potěšilo mě to:yes:;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Hella:Z blatouchu?:-O Já myslela, že je jedovatej:-O:-)

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Tak já tohle znám z poupat blatouchu, sedmikrásky by mě nenapadly a pamppelišky bych se bála, že budou hořké.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Ahoj, ako som čítala recept, prv než som dočítala, ma napadli tie pampeliškové poupata. Pokosili tu lúku, tak snáď sa zas objavia tie malé tuhé púčiky, poupata. (Zbierala som doteraz len na šalát.)Je veľmi ťažko vystihnúť ten správny čas ich zberu. Sedmikrásky mi ničia trávnik, mám ich, na šťastie málo.
    Recept je bomba, to sa musí uznať! Vďaka!:yes:

    Odpovědět

  • lomačka lomačka (neregistrovaný)

    No, taky sem slyšela, že z poupat pampelišek,ale sedmikrásky?:-O

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • rebeka rebeka

    :-O:-O to čučím:-O:-O a ještě to krásně vypadá;-):-):-K:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jani super. Myslím ale, že by mi zdřevěněly záda, než bych to nasbírala:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: kapary kapary z pampelišek kapary z lichořeřišnice pampeliškové kapary kapary z pampelišky recepty s kapary lichořeřišnice jako kapary kapary recepty domácí kapary z pampelišek kapary recept lichořeřišnice kapary domácí kapary co je kapary kapari kapari z pampelišek pampelišky jako kapary co je to kapary kapary ze sedmikrasek co jsou kapary recept s kapary