Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak shodit poporodní kila? Hubnoucí rady, tipy a triky pro čerstvé maminky
Zdroj: Unsplash.com, Anastasiia Chepinska

Maminky, máte za sebou porod a trápí vás kila navíc, která jste nabraly během těhostenství? Nejste v tom samy! Ačkoliv se může zdát nemožné skloubit péči o miminko a hubnutí, jde to, i když třeba pomaleji. Poradíme vám, jak začít a na co si dát pozor.

Pryč s poporodními "špíčky"

Každá žena, která má za sebou těhotenství, jistě zná ten pocit, kdy se podívá na svoje fotky před dítětem a uvědomí si, co během očekávání nabrala, a že to stále nosí s sebou. Svět se pro pár kilo navíc samozřejmě nezboří, ale konkrétně dámy umí nechtěná nadváha dost zabolet a potrápit jejich sebevědomí. Kdo dítě nemá, ten to má v takovém případě jednoduché - prostě začne jíst méně a zdravě, zapojí do týdenního programu pravidelný sport a je to. Ale když je doma capart, kolem kterého musíte nonstop kmitat, je myšlenka na aktivní hubnoucí režim vyžadující pravidelnost a soustředěnost dosti nereálná. I přesto to ale jde! Přinášíme maminkám pár tipů, jak se pomalu, ale jistě vracet ke své původní váze. 

Začněme malou radou pro ty, které porod teprve čeká. Odborníci včetně lékářů se totiž shodují, že to staré dobré "Teď musíš jíst za dva, jen si dopřej" je tak trochu mýtus, který ne všem maminkám dělá dobře. Nastávající rodička by samozřejmě měla dbát o své zdraví, což znamená mimo jiné odpočívat, zároveň to ale zahrnuje právě i to, že by se neměla přejídat. Těhotenské chutě jsou samozřejmě nepředvídatelné, ale vyvážený jídelníček plný vitamínů a mírný, ale pravidelný pohyb už během těhotenství zajistí nejen hladší porod, ale i to, že spolu s potomkem žena nenabere zbytečně moc kil navíc. Když sečtemě váhu dítěte, krevní zásobu, placentu, zadržovanou vodu a další základní věci, je normální nabrat v těhotenství zhruba 9 kilo, z nichž asi 5 (dítě, placenta...) maminka nechá rovnou v porodnici. Dnes ale běžně vidíme, že ženy v těhotenství přibírají i 15 až 20 kilo a řada z nich musí v závěru těhotenství omezovat různé dobroty na přímé doporučení gynekologa, protože mohou ji nebo plod ohrozit.

Platí tedy, že myslet dopředu na to, co bude, je nejlepším lékem. Ale někdy se to prostě nepovede udržet a samozřejmě i pro to existuje řešení...

Jak na to?

Žádný spěch! Do roka a do dne stačí

Podle porodních asistentek a lékařů by doba, po kterou žena v těhotenství nabírala váhu, měla být přímo úměrná době, po kterou ji po příchodu dítěte na svět bude shazovat. To zhruba znamená, že určit si, že do roka po porodu se dostanete na svou původní váhu, je reálný a adekvátní cíl.

Mějte zdraví po ruce

Pokud jste si v těhotenství zvykla, že máte doma vždy v zásobě sušenky, čokoládu a jiné dobroty, zřejmě máte podobné laskominy ve spižírně i nyní. Zbavte se toho! Nechte si jen zdravější varianty sladkostí, třeba vysokoprocentní čokoládu. Část dobrot nahraďte ovocem a celkově se zásobte spíše zeleninou, celozrnnými výrobky, masem a čerstvými vejci. Pak můžete jíst i při větším hladu do syta a újma bude minimální. A pozor! Pokud už jedete příkrmy, zapomeňte na dojídání zbytků po dítěti. To jsou skryté, zbytečné kalorie navíc.

Časté svižné procházky jsou nejlepší sport

Je jasné, že čerstvá maminka asi nezvládne čtyřikrát týdně chodit do posilovny. A když je člověk z formy, ani to běhání není zrovna snadné, navíc není úplně pro každého. Nejlepší je chodit na pravidlené procházky, klidně každý den, a ujít 6000 kroků. Právě takový pohyb vám sice pozvolna, ale jistě pomůže zeštíhlit, pomůže kardiovaskulárnímu systému, budete se cítit lépe a za měsíc či dva budete "ready" i na nějakou větší zátěž, třeba na domácí posilování s vlastní vahou.

Na co si dát pozor

Obecně platí, že všeho s mírou, ale pro kojící matky je to dvojnásobně důležité. Vyloženě zakázáno je cvičit a držet dietu v šestinedělí. Zejména hodně mladým maminkám se může stát, že ve snaze dostat se rychle na původní váhu jsou na sebe příliš přísné. Nejčastěji z jídelníčku úplně vyšrtnou sladké včetně třeba ovoce. To pak ale může být problém, protože jim během dne kolísá hladina cukru v krvi kvůli kojení. Kojení představuje pro organismus velkou energetickou zátěž a cukr i nekojící tělo k fungování prostě potřebuje.

Radíme tedy s nikým se nepoměřovat, soustředit se na to, co je důležité - tedy vaše zdraví a čerstvý potomek - a naslouchat tomu, co tělo potřebuje a o co si samo řekne. Pravdou je i to, že život s novým dítětem je náročný, takže část kil půjde dolů i s neustálou péčí o něj. Hlavně neklesat na mysli a časem se určitě vrátíte tam, kde jste byla před příchodem malého!

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více