Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez kávy ráno nefungujete? Zkuste nastartovat den jejími zdravějšími alternativami
Zdroj: Jason Leung, Unsplash.com

Řada lidí si neumí představit ráno, které nezačíná šálkem horké kávy. Kofein obsažený v oblíbeném nápoji nám pomáhá se probrat, ale jeho nadměrná konzumace může vést k závislosti a různým nepříjemnostem: ke zhrošení kvality spánku, překyselení žaludku, rozvoji kvasinkové infekce... Pokud kávu nechcete nebo nemůžete pít, nezoufejte - existuje několik alternativ, které vás na začátku dne nastartují stejně dobře.

Maté

Podává se většinou ve vydlabané tykvi s vystuženým hrdlem a pije se pomocí kovového brčka. Voní i chutná trochu zvláštně, ale když si na to člověk zvykne, stane se rychle nedílnou součástí každodenní stravy. Maté je jihoamerický nápoj připravovaný ze sušených a rozemletých lístků cesmíny paraguayské. Obsahuje kofein, v tomto případě označovaný jako matein, ale také mnoho důležitých vitamínů a minerálů. V maté najdete například vitamíny A, B, C a E, dále horčík, vápník, železo nebo draslík. Nápoj jihoamerických indiánů je znám pro své antioxidační účinky a schopnost zahnat hlad - proto bývá jeho pití součástí redukčních diet. Maté podporuje funkci ledvin, drží na uzdě hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém. Je možné pít ho teplé, ale také studené. Dají se koupit i různé limonády, které obsahují výtažek z této blahodárné rostliny.

Zelený čaj

Zelený čaj je drink, který můžete pít v průběhu celého dne, protože je osvěžující, povzbuzující a zdravý. Ne nadarmo se mu přezdívá také „pravý čaj“. To se samozřejmě týká kvalitního zeleného čaje, ideálně sypaného. Začátečníkům doporučujeme zelený čaj s jasmínem, který krásně voní, jemnou japonskou senchu anebo touareg, který je obohacen lístky marocké máty a pije se silně slazený. Pozor! Každá odrůda zeleného čaje se připravuje trochu jiným způsobem. Liší se teplota vody i doba louhování, z některých lze připravit více nálevů. Obecným pravidlem je nezalévat zelený čaj vodou o vyšší teplotě než 80°C, protože to by zničilo třísloviny a čaj by získal hořkou pachuť. A proč je tak zdravý?

Podle studie z roku 2006 publikované v magazínu Journal of the American Medial Association je konzumace zeleného čaje spojená se snížením úmrtnosti zapříčiněným rakovinou. Pověstná dlouhověkost Asiatů je přisuzována mimo jiné právě tomu, že denně vypijí 1,2 litru zeleného čaje. Výzkum z prestižní univerzity Yale z roku 2006 totiž ukázal, že pravidelná konzumace takového objemu čaje přináší tělu mnoho prospěšných polyfenolů a především antioxidantů. Existují také teorie, že zelený čaj urychluje hubnutí, ale nejsou vědecky pevně podloženy. Stejně jako káva ovšem i zelený čaj obsahuje hodně kofeinu, takže jeho nadměrné pití může mít podobné negativní dopady. Všeho s mírou!

Matcha

Matcha je speciální druh zeleného čaje, který je v západním světě stále více populární, a to zejména pro široké možnosti využití nejen při přípravě nápojů, ale také v kuchyni. Jeho devízou je, že má podobu jemného prášku - čajové lístky se na něj melou mezi dvěma kameny. Matchu je tedy možné pít jako čaj, ale také se dá přisypat do smoothies, domácích zmrzlin či ovesných kaší, přidává se i do čkolád a jiných cukrovinek. Ale pozor! Matcha má výraznou čajovou chuť, takže s tím při vaření počítejte. Rozdíl mezi klasickým zeleným čajem a matchou je v tom, že zatímco zelený čaj po vylouhování vyndáte a pijete pouze hotový nálev, matcha se rozpustí, a tak konzument do těla dostane maximum prospěšných látek, které čajové rostliny nabízí.

Ajurvédské kávy

Zajímavou možností je nahradit standardní kávu ajurvédskými kávami. Ty neobsahují kofein, přesto působí blahodárně na trávení a z těla vyplavují toxiny, čímž celý organismus osvěžují a udržují jej bdělý. Ajurvédské kávy obsahují výtažky z bylinek jménem brahmi a ašvaganda, přičemž zejména ta druhá v Ajurvédě platí za jednu z nejprospěšnějších rostlin vůbec. Součástí těchto káv je rovněž výtažek z kořene prospěšné a zdravé čekanky. Tyto bylinkové nápoje na rozdíl od klasické kávy pomáhají zmírňovat stres a jejich konzumaci není nutné výrazně omezovat, protože nezpůsobuje nervozitu a pocity úzkosti, jak je tomu u některých citlivějších jedinců, když vypijí silné espresso.

Přírodní energy drink

Nic jste si nevybrali? Pak můžete být kreativní a začínát ráno nějakým tím přírodním energy drinkem. Jinými slovy; pravidelně si připravovat pití plné vitamínů, které vás osvěží a probudí váš metabolismus. Začít můžete vodou s citronem, ale s příchodem teplejšího počasí jistě oceníte třeba citronovo-pomerančový fresh dolitý chlazenou perlivou minerálkou. Probrat po ránu dokáže i čerstvý zázvorový čaj s medem, který rozpohybuje trávení. Vysoce efektivní stimulant je guarana - oproti kávě obsahuje až 5x více kofeinu, ten se ale do těla vstřebává o něco pomaleji a rovnoměrněji. Nečekejte tedy rychlý příval a pak stejně rychlý úbytek energie jako po vypití kafe. Nejlepší je pořídit si guaranu ve formě prášku a každé ráno čajovou lžičku smíchat s vodou nebo s mlékem a dobře rozmíchat. Šanci si zaslouží i ženšen, který bývá součástí nejrůznějších čajových směsí určených na povzbuzení.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více