Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co na chleba? Zkuste avokádovou, tvarůžkovou nebo česnekovou pomazánku
Zdroj: Toprecepty, Lukas Cirjak

Čas večeře se blíží a vy nevíte, co dát rychle na stůl? Nebo očekáváte návštěvu a potřebujete nějaký základ na chlebíčky či jednohubky? Udělejte pomazánku, namažte ji na pečivo, doplňte trochou zeleniny a parádní jídlo je na světě. Navíc „navařeno“ máte za pár chvilek.

Zpátky do minulosti

V Nové domácí kuchařce z roku 1981 autorky popisují pomazánky jako směsi potravin jemně utřené, mleté nebo sekané. Základem pomazánek jsou podle této knížky utřený tuk, majonéza, tvaroh nebo bešamel. Je důležité, aby jedna surovina vždy převládala, a podle ní se pak pomazánka pojmenuje. Pokud patříte mezi milovníky retro jídla, udělejte si třeba pomazánku z turistického salámu. Stačí smíchat 150 g mletého salámu se 150 g taveného sýra a 100 g změklého másla. Dochucovat můžete česnekem, solí a mletou paprikou. Trochu jinou verzi najdete tady.

Další oblíbenou pomazánkou byla vajíčková. Jestli vám z Velikonoc zbyla vařená vejce, tak už víte, jak je uplatnit. Recept na vajíčkovou pomazánku s hořčicí najdete tady, variaci ze smažených vajíček pro změnu zde.

Hitem osmdesátek byla i Budapešťská pomazánka. Jak na ni? Jemně nasekejte dvě kapie, přidejte 50 g změklého másla, 250 g tvarohu, 30 g nadrobno nasekané cibule, sůl a trochu mleté papriky. A když už jsme v tom Maďarsku, co takhle zavzpomínat na uherskou pěnu?

Nezapomenutelnou klasikou byla pomazánka z třené nivy. Pořádný říz jí dodával právě aromatický sýr. Proto pomazánka vynikla ve spojení třeba s hroznovým vínem. Pro slavnostní příležitosti si můžete udělat pomazánku z nivy s koňakem a vlašskými ořechy. Jak na to? Utřete do pěny 100 g másla, 120 g prošlehané nivy, 2 lžičky koňaku, sůl a nadrobno nasekaná vlašská jádra. Pomazánku lze zjemnit dvěma lžícemi ušlehané smetany.

Na topinky nebo jednohubky se za socialismu často dávala pomazánka česneková, kterou většina z nás miluje dodnes. Připravuje se z rozetřeného česneku, másla, soli a taveného sýra, případně z majonézy. Doplnit se dá také nastrouhanými vařenými vajíčky.

V moderním kabátku

Chcete-li vyzkoušet něco méně tradičního, pustit se můžete do pomazánek z neobvyklých surovin, netradičních kombinací, případně pomazánek neobvykle ochucených. Jednou z nich je třeba pomazánka z lilku s pálivou pastou harissa a řeřichou. Další možností je variace na mexické guacamole, a sice pomazánka ze zralého avokáda. Recept na tuto lahůdku najdete tady.

Máte rádi tatarák, ale syrového masa se obáváte? Zkuste tuhle verzi! Po mase ani památky, ale chutí se tomu pravému opravdu blíží. Je-li vám to pořád málo, zalistujte v této sekci. Najdete zde i takové kuriozity, jakými jsou pomazánka z kysaného zelí nebo z vařených olomouckých tvarůžků.

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více