Co na chleba? Zkuste avokádovou, tvarůžkovou nebo česnekovou pomazánku

11. 4. 2021 12:03

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, Lukas Cirjak Zdroj: Toprecepty, Lukas Cirjak
Čas večeře se blíží a vy nevíte, co dát rychle na stůl? Nebo očekáváte návštěvu a potřebujete nějaký základ na chlebíčky či jednohubky? Udělejte pomazánku, namažte ji na pečivo, doplňte trochou zeleniny a parádní jídlo je na světě. Navíc „navařeno“ máte za pár chvilek.

Zpátky do minulosti

V Nové domácí kuchařce z roku 1981 autorky popisují pomazánky jako směsi potravin jemně utřené, mleté nebo sekané. Základem pomazánek jsou podle této knížky utřený tuk, majonéza, tvaroh nebo bešamel. Je důležité, aby jedna surovina vždy převládala, a podle ní se pak pomazánka pojmenuje. Pokud patříte mezi milovníky retro jídla, udělejte si třeba pomazánku z turistického salámu. Stačí smíchat 150 g mletého salámu se 150 g taveného sýra a 100 g změklého másla. Dochucovat můžete česnekem, solí a mletou paprikou. Trochu jinou verzi najdete tady.

Nejrychlejší recepty: Skvělá rybičková pomazánka z uzené makrely

Nejrychlejší recepty: Skvělá rybičková pomazánka z uzené makrely

Přepadl vás hlad a máte chuť na něco rychlého, výživného a chutného? Nebo jste nahonem domluvili…

Další oblíbenou pomazánkou byla vajíčková. Jestli vám z Velikonoc zbyla vařená vejce, tak už víte, jak je uplatnit. Recept na vajíčkovou pomazánku s hořčicí najdete tady, variaci ze smažených vajíček pro změnu zde.

Hitem osmdesátek byla i Budapešťská pomazánka. Jak na ni? Jemně nasekejte dvě kapie, přidejte 50 g změklého másla, 250 g tvarohu, 30 g nadrobno nasekané cibule, sůl a trochu mleté papriky. A když už jsme v tom Maďarsku, co takhle zavzpomínat na uherskou pěnu?

Pozvěte jaro do kuchyně! Trio svěžích pomazánek, které zachutnají každému

Pozvěte jaro do kuchyně! Trio svěžích pomazánek, které zachutnají každému

S příchodem jara si i váš jídelníček zaslouží trochu odlehčit. Čerstvý chléb s domácí pomazánkou…

Nezapomenutelnou klasikou byla pomazánka z třené nivy. Pořádný říz jí dodával právě aromatický sýr. Proto pomazánka vynikla ve spojení třeba s hroznovým vínem. Pro slavnostní příležitosti si můžete udělat pomazánku z nivy s koňakem a vlašskými ořechy. Jak na to? Utřete do pěny 100 g másla, 120 g prošlehané nivy, 2 lžičky koňaku, sůl a nadrobno nasekaná vlašská jádra. Pomazánku lze zjemnit dvěma lžícemi ušlehané smetany.

Na topinky nebo jednohubky se za socialismu často dávala pomazánka česneková, kterou většina z nás miluje dodnes. Připravuje se z rozetřeného česneku, másla, soli a taveného sýra, případně z majonézy. Doplnit se dá také nastrouhanými vařenými vajíčky.

V moderním kabátku

Chcete-li vyzkoušet něco méně tradičního, pustit se můžete do pomazánek z neobvyklých surovin, netradičních kombinací, případně pomazánek neobvykle ochucených. Jednou z nich je třeba pomazánka z lilku s pálivou pastou harissa a řeřichou. Další možností je variace na mexické guacamole, a sice pomazánka ze zralého avokáda. Recept na tuto lahůdku najdete tady.

Máte rádi tatarák, ale syrového masa se obáváte? Zkuste tuhle verzi! Po mase ani památky, ale chutí se tomu pravému opravdu blíží. Je-li vám to pořád málo, zalistujte v této sekci. Najdete zde i takové kuriozity, jakými jsou pomazánka z kysaného zelí nebo z vařených olomouckých tvarůžků.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 138 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Lehké dorty na jaro: Chce to tvaroh a čerstvé ovoce. Pro děti připravte jedinečný palačinkový

Lehké dorty na jaro: Chce to tvaroh a čerstvé ovoce. Pro děti připravte jedinečný palačinkový

Ať už je důvod jakýkoliv, každá pořádná oslava potřebuje dort. V teplém počasí ale nikdo nechce…
Sladké obědy (nejen) pro děti: Jak nepřipálit krupicovou kaši a upéct dokonalou zemlbábu?

Sladké obědy (nejen) pro děti: Jak nepřipálit krupicovou kaši a upéct dokonalou zemlbábu?

Ne každý den je posvícení a ne každý den máme chuť na maso či zeleninu. Sladká teplá jídla bývala…
Jak na koprovku jako od babičky? Držte se těchto zásad a už ji nebudete vařit jinak

Jak na koprovku jako od babičky? Držte se těchto zásad a už ji nebudete vařit jinak

Patříte také k těm, kterým kopr voní a chutná? Pak se vám můžou hodit osvědčené postupy našich…
Úsporné vaření podle Anuše Kejřové: Ochutnejte zelí z brukve nebo nudlový nákyp s čokoládou

Úsporné vaření podle Anuše Kejřové: Ochutnejte zelí z brukve nebo nudlový nákyp s čokoládou

Využívat zbytky nebo se snažit vařit levně, to není nic nového. Kdysi se takhle vařívalo běžně a ke…
Nedělní snídaně do postele: Udělejte si luxusní kaši, zapečené toasty nebo jemnou omeletu

Nedělní snídaně do postele: Udělejte si luxusní kaši, zapečené toasty nebo jemnou omeletu

Většina z nás má celý týden shon, tak bychom si měli neděli užít jako sváteční den volna. A proč se…
Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?

Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?

Ačkoliv zelený dort ozdobený ovocem a připomínající lesní zátiší vznikl už dříve, až v posledních…
Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator

Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator

Milujete polévky, ale v teplém počasí byste si raději dali něco chladnějšího? Tenhle zdánlivý…
Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?

Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?

Je to pomyslná třešnička na dortu. Poslední krok při přípravě kynutých koláčů a koláčků i jiných…