Co na chleba? Zkuste avokádovou, tvarůžkovou nebo česnekovou pomazánku

Čas večeře se blíží a vy nevíte, co dát rychle na stůl? Nebo očekáváte návštěvu a potřebujete nějaký základ na chlebíčky či jednohubky? Udělejte pomazánku, namažte ji na pečivo, doplňte trochou zeleniny a parádní jídlo je na světě. Navíc „navařeno“ máte za pár chvilek.
Zpátky do minulosti
V Nové domácí kuchařce z roku 1981 autorky popisují pomazánky jako směsi potravin jemně utřené, mleté nebo sekané. Základem pomazánek jsou podle této knížky utřený tuk, majonéza, tvaroh nebo bešamel. Je důležité, aby jedna surovina vždy převládala, a podle ní se pak pomazánka pojmenuje. Pokud patříte mezi milovníky retro jídla, udělejte si třeba pomazánku z turistického salámu. Stačí smíchat 150 g mletého salámu se 150 g taveného sýra a 100 g změklého másla. Dochucovat můžete česnekem, solí a mletou paprikou. Trochu jinou verzi najdete tady.
Článek z magazínu
Další oblíbenou pomazánkou byla vajíčková. Jestli vám z Velikonoc zbyla vařená vejce, tak už víte, jak je uplatnit. Recept na vajíčkovou pomazánku s hořčicí najdete tady, variaci ze smažených vajíček pro změnu zde.
Hitem osmdesátek byla i Budapešťská pomazánka. Jak na ni? Jemně nasekejte dvě kapie, přidejte 50 g změklého másla, 250 g tvarohu, 30 g nadrobno nasekané cibule, sůl a trochu mleté papriky. A když už jsme v tom Maďarsku, co takhle zavzpomínat na uherskou pěnu?
Nezapomenutelnou klasikou byla pomazánka z třené nivy. Pořádný říz jí dodával právě aromatický sýr. Proto pomazánka vynikla ve spojení třeba s hroznovým vínem. Pro slavnostní příležitosti si můžete udělat pomazánku z nivy s koňakem a vlašskými ořechy. Jak na to? Utřete do pěny 100 g másla, 120 g prošlehané nivy, 2 lžičky koňaku, sůl a nadrobno nasekaná vlašská jádra. Pomazánku lze zjemnit dvěma lžícemi ušlehané smetany.
Na topinky nebo jednohubky se za socialismu často dávala pomazánka česneková, kterou většina z nás miluje dodnes. Připravuje se z rozetřeného česneku, másla, soli a taveného sýra, případně z majonézy. Doplnit se dá také nastrouhanými vařenými vajíčky.
V moderním kabátku
Chcete-li vyzkoušet něco méně tradičního, pustit se můžete do pomazánek z neobvyklých surovin, netradičních kombinací, případně pomazánek neobvykle ochucených. Jednou z nich je třeba pomazánka z lilku s pálivou pastou harissa a řeřichou. Další možností je variace na mexické guacamole, a sice pomazánka ze zralého avokáda. Recept na tuto lahůdku najdete tady.
Máte rádi tatarák, ale syrového masa se obáváte? Zkuste tuhle verzi! Po mase ani památky, ale chutí se tomu pravému opravdu blíží. Je-li vám to pořád málo, zalistujte v této sekci. Najdete zde i takové kuriozity, jakými jsou pomazánka z kysaného zelí nebo z vařených olomouckých tvarůžků.
Témata: retro, chléb, niva, vejce natvrdo, olomoucké tvarůžky, avokádo, návody, pomazánka, sýr
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Přehled nepečeného cukroví jako inspirace. Nebojte se popustit uzdu fantazii
Připravuje se nejčastěji z piškotových drobečků, nadrcených sušenek, oplatků plněných i neplněných, doplněné mletými ořechy, kokosem nebo mandlemi,… Číst více
Nejoblíbenější dobroty s čerstvými a kompotovanými mandarinkami: Hodí se i na jednohubky
Mandarinky, velmi oblíbené citrusové ovoce, se vyznačují sladkou a jemnou chutí. Snadno se loupou a mají krásnou barvu i vzhled. Jsou lehce… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Poleno plné krému a čokolády. Jak vznikl francouzský vánoční moučník Bûche de Noël?
U nás pečeme na svátky vánočku, v Německu si… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Tipy a rady, aby byly vaše nepečené kuličky dokonalé. Tohle zaručeně pomůže!
Do nepečených kuliček můžeme příhodně zpracovat zbytky po pečení cukroví, úlomky i méně podařené kousky, použitelné zbytky krémů i mletých nebo… Číst více
Jak tvarovat kuličky z nepečeného těsta? A co když se nám rozpadají? Zvládneme to snadno, stačí použít jednoduché rady
Vzhledem k tomu, že se do kuliček často snažíme zpracovat "zbytky", což znamená např. rozlomené kousky různých druhů cukroví, může se stát, že… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat správně zralé avokádo. Jak ho jíst a jak z něj připravit mexické guacamole
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pomazánka z tresčích jater s vejci
Přidáno před 7 hodinami

Marinované mexické kuřecí plátky
Přidáno před 7 hodinami

Rybí filety s pikantní marinádou
Přidáno před 8 hodinami

Pomazánka s tresčími játry
Přidáno před 22 hodinami

Těstoviny se zelím a domácí konzervou
Přidáno před 22 hodinami

Smažené tvarohovo-nivové koule
Přidáno před 22 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.