Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně

Kočičí tanec nebo též kočičí svatba - to je tradiční staročeské jídlo pocházející z jihu naší krásné země, které patřilo k nejoblíbenějším pochutkám spisovatele Jaroslava Haška, duchovního otce legendárního Švejka. Jak si tento vydatný pokrm připravit klasicky i v moderní verzi?
Haškova oblíbená večeře
Kroupy jako základ, k tomu čočka, pěkně vypečená slaninka a voňavé bylinky. Kočičí tanec patří k tradičním staročeským receptům; je tedy vydatný, skromný, na výrobu nenáročný a především strašně dobrý. Tak dobrý, že si jej zamiloval i slavný spisovatel Jaroslav Hašek, autor dobrodružství oblíbeného fiktivního vojáka Švejka. Alespoň tak to vypráví jeho pravnuk Martin Hašek, který dnes vede hospodu U České koruny v Lipnici nad Sázavou. Podnik má dlouholetou tradici a sám Hašek tam část života pobýval. Podle Haška mladšího si jeho slavný praděd ke snídani skoro vždy poroučel právě kočičí tanec. Restauratér to prozradil v rozhovoru pro Český rozhlas a dodal, že vydatný pokrm literát zapíjel pivem.
Článek z magazínu
Při dnešním pracovním nasazení si takovou nálož - a ještě k tomu s orosenou desítkou nebo rovnou dvanáctkou - asi ke snídani nemůže dovolit jen tak někdo. Kočičí tanec ale poslouží jako skvělý oběd či večeře. Jak ho měl rád přímo Jaroslav Hašek?
Kočičí tanec, nebo svatba?
Kočičí tanec je naprosto jednoduché jídlo. Stačí na pánvi rozehřát sádlo, nechat na něm zesklovatět nadrobno nasekanou cibulku, přihodit na kostičky nakrájený špek či slaninu, nechat pěkně vypéct, pak přidat čerstvou majoránku a tymián, bylinky nechat rozvonět, osolit, opepřit a na závěr vmíchat předem uvařené kroupy a čočku. Všechno stačí dobře promíchat a jíst se může rovnou z pánve! Podle Martina Haška ale Jaroslav Hašek v tomto základním receptu nahrazoval kroupy a čočku vařenými bramborami. Pokud nefandíte luštěninám, klidně to zkuste taky.
Existuje ještě varianta zvaná kočičí svatba. Ta místo čočky obsahuje vařený hrách. Můžete zkusit také vařenou cizrnu. Případně vynechte kroupy a kočičí tanec připravte jen z luštěnin. Bude to opravdu vydatné a zdravé jídlo, jen se připravte, že si v noci po konzumaci dost možná odfouknete peřinu, jak se říká. Mimochodem, kočičí tanec bylo leckde zvykem po uvaření ještě přendat do pekáčku a zapéct. To je výhodné, pokud vaříte pro větší rodinu nebo na více dní dopředu, protože zapékaný kočičí tanec je skvělý i studený, doplněný například kyselou okurčičkou.
Vyzkoušejte kroupoto
Pokud naopak chcete vařit jen z krup a hledáte snadný recept, můžete zkusit jakýsi moderní kočičí tanec, kterému se říká kroupoto. Je to proto, že pokrm trochu připomíná rizoto, nedělá se ovšem z rýže, nýbrž z krup. Postup přípravy může být úplně stejný jako u kočičího tanec, prostě jen vynecháte čočku nebo hrách. Kroupouto je ale skvělé také s kořenovou zeleninou. V tom případě je potřeba uvařit krupky, a pak zvlášť na pánvi na olivovém oleji nechat změknout mrkev, petržel a celer. Do zeleninové směsi se pak přimícahjí hotové kroupy a vše se jen lehce dosolí a opepří. Vůbec nejlepší je krémové kroupoto s houbami.
Článek z magazínu
Na 3 až 4 hodiny si namočíme kroupy. Pak v hlubší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Zalijeme bílým vínem a přidáme kroupy. Několik minut vaříme, pak zalijeme vývarem a pod pokličkou dusíme 30 až 40 minut. Během toho si na zvláštní pánvičce na másle připravíme houby, které stačí podusit s majoránkou a tymiánem. Obsahy obou nádob nakonec smícháme dohromady a při servírování bohatě zasypeme strouhaným parmazánem.
Témata: kočičí tanec, kočičí svatba, tradiční kuchyně, staročeská kuchyně, regionální recepty, jihočeská kuchyně
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Co dělat, když se v kuchyni říznete nebo spálíte? Pomoci může česnek, citron i vanilka
Předvánoční přípravy vrcholí a vy se určitě… Číst více
Místo obligátních chlebíčků a klasických jednohubek můžete připravit originální chuťovky. Překvapíte jimi i potěšíte
Jednohubky na lžíci Atraktivně servírované jednohubky na lžíci jsou hitem poslední doby. Maličkosti hezky naaranžované spolu chuťově ladí, některé… Číst více
Přepuštěné máslo je v domácnosti užitečné a jeho příprava není složitá. Jeho domácí výrobou ušetříte
Často se zaměňuje s indickým ghí, to má ale jiný postup výroby (vyrábí se z dahi - ne z másla - a při vyšších teplotách). Přepuštěné máslo má výhodu,… Číst více
Muzika, šprachanda nebo tomáškový kompot? Uvařte si méně známou staročeskou specialitu
Když dojíme štědrovečerní večeři, většinou se… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Českem s chutí: Poznejte pikador a dejte si Budvar ke kaprovi. Ochutnejte jižní Čechy!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Lotus mini cheesecake
Přidáno před 13 hodinami

Svíčková polévka s nudlemi
Přidáno před 14 hodinami

Vepřové kostky na argentinském koření
Přidáno před 16 hodinami

Mechový dort (se špenátem)
Přidáno 21. 5. 2022 15:38

Salko roláda
Přidáno 21. 5. 2022 12:16

Ořechové řezy s pudinkovo-tvarohovým krémem
Přidáno 21. 5. 2022 07:40
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.