Tajemství staročeské kuchyně: Jak se dělaly netyje a vařil kočičí tanec?

8. 4. 2021 13:05

Ostatní Kateřina Horáková

Kočičí tanec. Zdroj: Toprecepty, recepty73 Kočičí tanec. Zdroj: Toprecepty, recepty73
Staročeská kuchyně je plná obilovin a luštěnin, které dnes dominují především v kuchyních milovníků zdravé a vegetariánské stravy. Dřív to ale nebyl žádný výstřelek; nic jiného prostě nebylo, a tak musely hospodyňky zapojit fantazii a vymýšlet různé způsoby, jak z mála vytvořit chutné a výživné jídlo.

Bez jáhel a krup to nešlo

Když celý den dřete na poli, potřebujete mít na stole výživné jídlo, které zasytí a dodá vám sílu. Staročeská kuchyně byla plná pokrmů z luštěnin a obilovin, protože hospodyňky často neměly mnoho jiného k dispozici. Kdo měl obilí, které pak dovezl do nejbližšího mlýna ke zpracování na mouku, odvezl si spolu s ní jaké jáhly, vločky nebo krupici. A podle článku Zahrádky našich předků: Jaká zelenina se u nás pěstovala v pravěku a středověku čerpajícího z různých historických zdrojů a zveřejněném na Českéstavby.cz se třeba takový hrách u nás pěstoval téměř od nepaměti. V teplejších krajích, třeba v Polabí, se historicky dařilo čočce, ve Slezsku zase fazolím.

Jak dnes víme, luštěniny jsou bohaté nejen na různé vitamíny a minerály, ale také na bílkoviny a vlákninu. I proto jsou nedílnou součástí zdravých, dietních a vegetariánských či veganských jídelníčků. Dříve je lidé jedli, protože byly jako suroviny nejdostupnější. Při pohledu do Staročeské kuchařky od Marie Úlehlové-Tilschové rychle zjistíme, že se konzumovaly na tisíc způsobů; naslano, ale i nasladko, většinou ve formě různých kaší slazených medem. Bezlepkové obiloviny jako jáhly nebo pohanka se také těšily oblibě a třeba taková nastavovaná kaše, která se doplňovala vařenými krupkami, je dnes už vyloženě pojem, který se vžil také jako lidové označení pro něco, co je zbytečně natahované nebo takzvaně vycucané z prstu.

To bude tanec!

Jaká jídla z obilovin se těšila největší popularitě? Hodně oblíbená byla pučálka, jak uvádí Jana Zatloukalová v Kuchařce pro dceru někdy zvaná též pálenec, což je výživné a chutné jídlo, které se zejména v jižních Čechách hodně jedlo během předvelikonočního půstu. Není to nic jiného, než nasucho opražený, naklíčený hrách, který si klidně můžete sami připravit doma, okořenit jej a pak jej zobat u televize místo brambůrků nebo arašídů.

Neméně oblíbený a v různých krajích rozšířený byl také kočičí tanec. Toto značení se dnes vžilo pro různé pokrmy připravené ze zbytků; například v naší rodině se tak říká na kostičky nakrájeným knedlíkům, které se nasucho opečou se zbytky masa - pokud už maso není, pak se šunkou a vajíčkem - a na talíři se mohou přelít přebytečnou omáčkou, které už není dost na normální porci, ale byla by škoda ji vylít. Dříve se ovšem pod názvem kočičí tanec skrýval pokrm z vařeného hrachu a krup, které se smíchaly dohromady a omastily se třeba výpekem ze slaniny. Jak Českému rozhlasu před časem prozradil Martin Hašek, pravnuk spisovatele Jaroslava Haška, autor příběhů vojáka Švejka o tomto jídle mluvil jako o jednom ze svých nejmilejších. Martin Hašek dnes provozuje restauraci v Lipnici nad Sázavou, kde jeho pradědeček žil a tvořil, a i kočičí tanec mají na lístku, i když v mírně modernější úpravě. Existuje ještě kočičí svatba, kde hrách nahrazuje čočka.

V kuchařské knize Marie Úlehlové-Tilschové dále najdeme předpisy například na jáhelník se zelím. To se musí propláchnuté jáhly dvakrát spařit vařící vodou, a pak uvařit ve vodě osolené. Mezitím se na pánvi opraží slanina, na ni se dá nakrouhané červené zelí, nechá se uvařit doměkka, osolí se, opepří se, nakonec smíchá s hotovými jáhly a celá směs se dá zapéct. Na Valašsku bylo zase běžné takzvané černidlo, kdy se uvaří pohankové krupky, které se podávají s vypečenou slaninou a kysaným zelím, někdy též s nadrobenou brynzou. A z Valašska také pochází netyje; škubánky z prosa, které se uvaří v mléce, pak se zasypou moukou, omastí máslem a podávají se zasypané strouhaným tvarohem.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 35 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Těstoviny podle předpisu: Víte, proč se Pasta alla Norma jmenují podle opery?

    Těstoviny podle předpisu: Víte, proč se Pasta alla Norma jmenují podle opery?

    Milujete lilek a zároveň máte rádi těstoviny? Pak určitě musíte vyzkoušet slavný italský pokrm,…
    Tyto kuchyňské pomocníky, inspirované jarním obdobím, si zamilujete!

    Tyto kuchyňské pomocníky, inspirované jarním obdobím, si zamilujete!

    Není krásnějšího ročního období než jara. Okolní krajina se vybarvuje do odstínu pastelových barev…
    Low carb dieta je hit: Udělejte si květákové rizoto nebo dýňový knedlík bez mouky!

    Low carb dieta je hit: Udělejte si květákové rizoto nebo dýňový knedlík bez mouky!

    Low carb neboli nízkosacharidové stravování u nás získává stále více příznivců. Není divu. Pokud je…
    Alžběta II. snídá totéž, co vaše děti. Jakým dobrotám se britská královna naopak vyhýbá?

    Alžběta II. snídá totéž, co vaše děti. Jakým dobrotám se britská královna naopak vyhýbá?

    Královna Alžběta II. slaví úctyhodné 95. narozeniny! Jestlipak si šlechtična v tak slavnostní den…
    Sedm kroků, jak doma udělat nejlepší jarní závitky. Poradí lektorka vietnamské kuchyně

    Sedm kroků, jak doma udělat nejlepší jarní závitky. Poradí lektorka vietnamské kuchyně

    Říká se jim jarní, někdy také letní, ale nejdůležitější je, že jsou čerstvé, nesmažené, zdravé a…
    Proteinová dieta podle božské Marilyn: Syrová vejce ke snídani a steak k večeři

    Proteinová dieta podle božské Marilyn: Syrová vejce ke snídani a steak k večeři

    Blond kadeře, velké rudé rty a dokonalá postava. Marilyn Monroe dodnes platí za ikonu stříbrného…
    Jídla ze zbytků: Co se zavadlou zeleninou? Využít se dá do sekané i do polévky

    Jídla ze zbytků: Co se zavadlou zeleninou? Využít se dá do sekané i do polévky

    Zelenina je docela drahá a zároveň taky choulostivá na skladování. Takže bychom jí měli nakupovat i…
    Světový den triflu: Kde se vzal opilý vrstvený pohár, který popletla Rachel z Přátel?

    Světový den triflu: Kde se vzal opilý vrstvený pohár, který popletla Rachel z Přátel?

    Je pastvou pro oči, skvěle chutná a připravíte jej bez použití trouby. Tradiční anglický pohár…