Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
27. 3. 2021 Vaření
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich, slezskoněmecky Schläsches Himmelreich) je tradiční masité jídlo německé a slezské kuchyně původem ze Slezska. Kombinace slaného masa a sladké omáčky dokáže okouzlit nejednoho gurmána. S naším receptem si regionální pochoutku ze Slezska dokáže každý připravit i doma.
Poznejte slezské nebe
Slezské nebe, ačkoliv dnes již trochu pozapomenuté, je kulturním dědictvím Slezanů. V tradiční kuchyni tohoto regionu sladko-slaná chuť hlavních jídel nebyla ničím výjimečným – rozinky a švestky se přidávaly například do bigosu a na jablkách nebo hruškách se pekla zvěřina.
Slezské nebe se tradičně podává s kluskami – jedná se o menší knedlíčky kulatého tvaru z bramborového těsta. Zajímavé je, že vratislavské klusky se liší od těch z jiných míst Slezska tím, že uvnitř mají menší kousek opečeného bílého pečiva.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat?
- 300g uzeného vepřového masa (plecko)
- 300 g bůčku
- 250 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, jablka)
- sůl a pepř
- citrónovou šťávu
- špetku cukru
- 2 lžíce másla
- 1 lžíci mouky
- povidla
Mohlo by vás zajímat
Jak na to?
Sušené ovoce je třeba zalít vodou a nechat ho přes noc odmočit. Maso zalijeme vodou a vaříme 45 - 60 minut podle velikosti nakrájených kusů masa. Poté přidáme namočené sušené ovoce nakrájené na menší kostičky a vodu, ve které jsme ovoce odmočili, a vše vaříme půl hodiny. Maso vyjmeme a nakrájíme ho na plátky. Omáčku dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a cukrem. Do omáčky přidáme jíšku připravenou z másla a mouky. Pro dochucení lze přidat jednu nebo dvě polévkové lžíce povidel dle chuti.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
20 retro dezertů: Moučníky z doby minulé, kterých se nevzdáme ani v současnosti
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 6 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 9 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 10 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 13 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Českem s chutí: Ochutnejte slezské nebe a dejte si oblíbené jídlo českého krále
Svatební menu prince Williama a princezny Kate: Před 13 lety všechny uchvátil osmipatrový dort s 900 cukrovými květy
VIDEO: Eliška otestovala, kde mají v Praze nejlepší větrník. Našla skvost, podprůměrně suroviny i jedno překvapení