Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma

27. 3. 2021 12:59

Vaření Tomáš Knap

Autor: Schläsinger – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65982022 Autor: Schläsinger – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65982022
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich, slezskoněmecky Schläsches Himmelreich) je tradiční masité jídlo německé a slezské kuchyně původem ze Slezska. Kombinace slaného masa a sladké omáčky dokáže okouzlit nejednoho gurmána. S naším receptem si regionální pochoutku ze Slezska dokáže každý připravit i doma.

Poznejte slezské nebe

Slezské nebe, ačkoliv dnes již trochu pozapomenuté, je kulturním dědictvím Slezanů. V tradiční kuchyni tohoto regionu sladko-slaná chuť hlavních jídel nebyla ničím výjimečným – rozinky a švestky se přidávaly například do bigosu a na jablkách nebo hruškách se pekla zvěřina.

Slezské nebe se tradičně podává s kluskami – jedná se o menší knedlíčky kulatého tvaru z bramborového těsta. Zajímavé je, že vratislavské klusky se liší od těch z jiných míst Slezska tím, že uvnitř mají menší kousek opečeného bílého pečiva.

Českem s chutí: Ochutnejte slezské nebe a dejte si oblíbené jídlo českého krále

Českem s chutí: Ochutnejte slezské nebe a dejte si oblíbené jídlo českého krále

V této oblasti se míchají vlivy polské, pomořanské a východoevropské regionální kuchyně. Může to…

Co budete potřebovat?

  • 300g uzeného vepřového masa (plecko)
  • 300 g bůčku
  • 250 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, jablka)
  • sůl a pepř
  • citrónovou šťávu
  • špetku cukru
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci mouky
  • povidla

Proč kopřivy žahají? Bylina s nebezpečnou pověstí je zázrakem pro zdraví

Proč kopřivy žahají? Bylina s nebezpečnou pověstí je zázrakem pro zdraví

Začínají se pomalu objevovat v zapomenutých koutech nejedné zahrady, na mezích, podél cest. Kopřivy…

Jak na to?

Sušené ovoce je třeba zalít vodou a nechat ho přes noc odmočit. Maso zalijeme vodou a vaříme 45 - 60 minut podle velikosti nakrájených kusů masa. Poté přidáme namočené sušené ovoce nakrájené na menší kostičky a vodu, ve které jsme ovoce odmočili, a vše vaříme půl hodiny. Maso vyjmeme a nakrájíme ho na plátky. Omáčku dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a cukrem. Do omáčky přidáme jíšku připravenou z másla a mouky. Pro dochucení lze přidat jednu nebo dvě polévkové lžíce povidel dle chuti.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 42 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

    Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

    Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé salátové lístky lákají k tomu ozdravit jídelníček a…
    Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?

    Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?

    Málokdo má k této aromatické sýrové lahůdce vlažný vztah. Jedni je milují, druzí je nemohou ani…
    Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů

    Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů

    Brambory patří k nejběžnějším plodinám ve všech koutech světa. Už naše babičky věděly, že se dají…
    Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?

    Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?

    Čistě technicky vzato arašídové máslo žádným máslem není; je to spíš pomazánka z arašídů. Nicméně,…
    Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?

    Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?

    Potřebuje teď na jaře zásobit tělo vitamíny a dopřát si nějaký dobrý křupavý salát plný zeleniny?…
    Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší

    Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší

    Sezóna českého chřestu je v plném proudu! Tato křupavá a zdravá dobrota ozvláštní váš běžný…
    Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně

    Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně

    Kočičí tanec nebo též kočičí svatba - to je tradiční staročeské jídlo pocházející z jihu naší…
    Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

    Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

    Mrkev bývá tak trochu opomíjenou kořenovkou, která se zdá být dobrá maximálně do polévky nebo na…