Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich, slezskoněmecky Schläsches Himmelreich) je tradiční masité jídlo německé a slezské kuchyně původem ze Slezska. Kombinace slaného masa a sladké omáčky dokáže okouzlit nejednoho gurmána. S naším receptem si regionální pochoutku ze Slezska dokáže každý připravit i doma.
Poznejte slezské nebe
Slezské nebe, ačkoliv dnes již trochu pozapomenuté, je kulturním dědictvím Slezanů. V tradiční kuchyni tohoto regionu sladko-slaná chuť hlavních jídel nebyla ničím výjimečným – rozinky a švestky se přidávaly například do bigosu a na jablkách nebo hruškách se pekla zvěřina.
Slezské nebe se tradičně podává s kluskami – jedná se o menší knedlíčky kulatého tvaru z bramborového těsta. Zajímavé je, že vratislavské klusky se liší od těch z jiných míst Slezska tím, že uvnitř mají menší kousek opečeného bílého pečiva.
Článek z magazínu
Co budete potřebovat?
- 300g uzeného vepřového masa (plecko)
- 300 g bůčku
- 250 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, jablka)
- sůl a pepř
- citrónovou šťávu
- špetku cukru
- 2 lžíce másla
- 1 lžíci mouky
- povidla
Článek z magazínu
Jak na to?
Sušené ovoce je třeba zalít vodou a nechat ho přes noc odmočit. Maso zalijeme vodou a vaříme 45 - 60 minut podle velikosti nakrájených kusů masa. Poté přidáme namočené sušené ovoce nakrájené na menší kostičky a vodu, ve které jsme ovoce odmočili, a vše vaříme půl hodiny. Maso vyjmeme a nakrájíme ho na plátky. Omáčku dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a cukrem. Do omáčky přidáme jíšku připravenou z másla a mouky. Pro dochucení lze přidat jednu nebo dvě polévkové lžíce povidel dle chuti.
Témata: slezské nebe, regionální recepty, povidla, bůček, vepřové, uzené, maso, cukr, švestky, máslo, citrón, šťáva, mouka, sůl, sušené ovoce, recept, pečivo, slezská kuchyně, meruňky
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Umění francouzské kuchyně nejlépe ovládala Američanka. Poznejte kuchařku Julii Child!
Pokud jste viděli americký film Julie a Julia,… Číst více
Hitem podzimu je plundrové těsto. Hodí se na záviny, šátečky i croissanty. Víte, jak je udělat?
Máte chuť na závin, ale na přípravu domácího… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Dýňový cheesecake: Jak na něj, aby byl dokonalý? Chuti pomůžou ořechy i koření!
Víte, že cheesecake patří mezi deset… Číst více
Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně - jsou velmi variabilní
Pěstování brambor se v našich zemích rozšířilo po třicetileté válce hlavně díky Marii Terezii, která nařízením brambory pěstovat a vařit zabránila… Číst více
Zero waste
Bezodpadový život neboli Zero waste je moderní životní styl bez zbytečného odpadu. Jde o šetrný způsob chování k přírodě. V gastronomii se to týká… Číst více
Jak se vyznat v dýních a na co se která hodí?
Tykve, patřící mezi nejstarší kulturní plodiny, se do Evropy dostaly z teplých oblastí Ameriky teprve v průběhu 16. století a to nejspíš díky… Číst více
Desatero rad na téma cheesecake: Víte, jak připravit lahodnou náplň a jak tento dezert upéct?
Cheesecake je mezi dezerty opravdovým zážitkem. Lahodí nejen oku, ale především chutí. Podle tradičního receptu nesmí v cheesecaku chybět podrcené… Číst více
Méně známá podzimní kořenová zelenina: Víte, jak využít v kuchyni pastinák?
Pletou se vám pastinák s patisonem? Slova si jsou… Číst více
Máte raději párek v rohlíku nebo americký hot dog? Poradíme, kam v Praze zajít na obojí!
To, že je hot dog ve skutečnosti párek v rohlíku… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Samosběr jahod 2023: Velký přehled pro celou ČR. Kde si nasbíráte jahody za 50 korun a jak najít nejlepší místo?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Masové jehněčí kuličky v pikantní omáčce
Přidáno před 50 minutami

Kousky kýty, pečené v bůčku a domácí slanině, hlávkové zelí a karamelizovaná cibulka
Přidáno před 13 hodinami

Vepřová pečeně plněná slaninou a hráškem
Přidáno před 14 hodinami

Mrkvovo - kukuřičná polévka s pažitkou
Přidáno před 15 hodinami

Rychlé sushi
Přidáno před 15 hodinami

Šunkové prasátko
Přidáno před 15 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.