Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úsporné vaření podle Anuše Kejřové: Ochutnejte zelí z brukve nebo nudlový nákyp s čokoládou
Zdroj: Toprecepty, mika59

Využívat zbytky nebo se snažit vařit levně, to není nic nového. Kdysi se takhle vařívalo běžně a ke spoření vedly hospodyňky i slavné kuchařky. V tomto ohledu byla nejznámější Anuše Kejřová. Pojďme si na tuhle ikonu úsporného vaření zavzpomínat a inspirujme se jejími recepty.

Anuše Kejřová: učitelka a spisovatelka

Zatímco Magdalenu Dobromilu Rettigovou zná asi každý a podobně známá je „Sandtnerka“, Anuše Kejřová zas tak proslavená není. Ovšem ve své době byla! Podle webu Databazeknih.cz se Anuše Kejřová narodila v roce 1874 jako Anna Nápravníková v Kralupech nad Vltavou. Byla velmi činorodá a podnikavá, a kromě psaní kuchařek se věnovala i jiným činnostem. V roce 1910 se například stala majitelkou koncesované školy kuchařské, kde také sama vyučovala. Vaření učila i na dívčí měšťanské škole a dívčím lyceu v Hradci Králové. V roce 1905 napsala a poprvé vydala knihu s názvem „Úsporná kuchařka – Zlatá kniha malé domácnosti“.

V té hned v úvodu píše: „Sestavila jsem pro mladé, nezkušené hospodyňky týdenní jídelní lístky pro 4 — 6 osob, v nichž s každým nepatrným zbytkem jest počítáno a vařeno pro malou domácnost. Uvedla jsem též, co který recept vydá, ať moučný nebo masitý, tak aby se špatně nehospodařilo, jídla nezbyla; a kdyby přece, uvedla jsem, kterak jich zužitkovati. Jídla ta uvádím v levném rozpočtu, neb mám za to, že při dnešní drahotě musí počítati každá rodina méně i více zámožná. Arci, když to poměry dovolí, jídla zlepšená vajíčkem, máslem atd., pokrmu nezkazí.“ Tato kuchařka se stala nejslavnější ze všech těch, které Kejřová vydala, a dočkala se mnoha vydání. A právě z této knížky pocházejí následující recepty.

Zelí z brukve

V názvu receptu na tento pokrm Kejřová uvádí „Zelí z brukve (kedlubnu)“. Postup je následující: „Oloupanou brukev na hrubém struhadle rozstrouháme, nebo na jemné nudličky rozkrájíme, dáme na rendlík, přidáme špetku soli, kmínu, dvě kostky cukru, lžíci másla neb i sádla, podlijeme trochou teplé vody a přidáme dvě lžíce octa. Necháme do měkka dusiti. Na to nalijeme několik lžic kyselé smetany, do které jsme lžičku sypké mouky rozkverlaly. Necháme to až do zhoustnutí povařiti, načež podle chuti přidáme ještě trochu octa nebo přisolíme.“ Levná variace na tento pokrm je také kedlubnové zelí s těstovinami.

Zadělávané drůbky

Drůbky patří k jedněm z nejlevnějších masových surovin a drůbková polévka je vynikající jídlo. Anuše Kejřová nabízí recept, jak využít již uvařené drůbky, a zabít tak „dvě mouchy jednou ranou“, tedy vyrobit polévku i hlavní chod. Postupujte dle dobového předpisu: „Zbylé uvařené drůbky: křídla, krk, srdce a žaludek, maso na kousky nakrájíme a dáme je s trochou polévky a plotnu. V osolené vařící vodě uvaříme s kouskem másla malou růži květáku do měkka. Na másle uděláme řídkou bledou jíšku, zalijeme ji vodou z květáku, přidáme polévku z drůbků, trochu petržilky, štipku květu nebo muškátového oříšku. Necháme dobře povařiti a zahoustnouti.

Nudlový nákyp s čokoládou

Sladký nudlový nákyp je možné udělat i jednoduše z již hotových těstovin, ale Anuše Kejřová jej nabízí v trochu jiné úpravě: „Z 1 vejce, trochu vody a mouky uděláme drobné nudle, které v mléce nebo smetaně uvaříme, až je z nich hustá kaše. Při vaření nasypeme k nim 1 tabulku rozstrouhané čokolády „Zora“ a pak to necháme vychladnouti. Zatím utřeme na míse 2 dkg másla, 3 žloutky, 4 dkg cukru, citronovou kůru, posléze do toho přidáme nudlovou kaši a hustý sníh ze 4 bílků. Nalijeme vše do máslem vymazané, moukou vysypané formy, v páře ½ hodiny vaříme a pak necháme na třínožce v troubě dopéci.“ Jak vidíte, podle sto let starých receptů se dá vařit zajímavě i dnes. Tak proč to nezkusit?

Mohlo by vás zajímat

Marie