Českem s chutí: Řepánky, oukrop a hoďbidlo. Víte, co se jí v Polabí?

29. 4. 2021 16:06

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, rebeka Zdroj: Toprecepty, rebeka
Staročeské názvy jídel mnohým z nás dnes už nic neříkají. Přitom jde leckdy o jednoduché, obyčejné a moc dobré pokrmy. Dříve se jinak ani nevařilo. Používaly se základní suroviny a ty, které vyrostly na poli nebo na zahrádce. Jak se jedlo například v Polabí?

Úrodné Polabí

Polabím se nazývá území v Čechách podél řeky Labe ležící přibližně mezi městy Jaroměř a Lovosice. Někdy se tato oblast také označuje jako Polabská nížina, části dolního Polabí se pak přezdívá Zahrada Čech. A skutečně, odjakživa je zde úrodná půda a dostatek vody k zavlažování. Proto Polabí vždycky patřilo mezi nejbohatší regiony v republice. Mimo jiné zde nikdy nechybělo obilí a mouka, proto moučná jídla vítězila nad ostatními. Jak píše Petra Pospěchová ve své knize Regionální kuchařka, která vyšla v nakladatelství Smartpress, hospodyňky pekly z pomletého žita chleba a z pšeničné mouky buchty a jiné sladké pečivo. Zároveň však nerozhazovaly a pečivo pekly obvykle na dva týdny dopředu ve velkém. Pokud něco zbylo, zužitkovalo se to taky, například do „polévky chudých“, oukropu, nebo do jídla zvaného uhlířina či hoďbidlo.

Oukrop s česnekem a majoránkou

Ano, tušíte správně, je to česnečka, do které se v Polabí přidávaly žloutky. A jak se tedy připravovala? Na kostičky nakrájený chléb se osmažil na sádle. Zároveň si hospodyňka v hrnci v dostatečném množství osolené vody uvařila na kostičky nakrájené brambory, k nim přidala utřený česnek se solí a majoránku. Polévka se pak podávala tak, že se na dno každého talíře vyklepl syrový žloutek, přelil vroucí polévkou a doplnil chlebovými kostičkami. Oukrop byl považován za jednoduché, ale zdravé a výživné jídlo.

Hoďbidlo

Co je dnes módou, bylo dříve nutností. Zpracovávání zbytků a využívání celých částí rostlin nebo zvířat hospodyňky velmi dobře znaly. Jídlo se nevyhazovalo a neplýtvalo se jím. To, čemu dnes říkáme „zero waste“ (tedy bez odpadu), naše prababičky i babičky praktikovaly denně a úplně samozřejmě. A právě do kategorie „zero waste“ patří i pokrm s názvem uhlířina čili hoďbidlo. Základem byly doměkka uvařené brambory, které se smíchaly s noky, uvařenými zvlášť z mouky a vajec, a s osmaženou cibulí a slaninou. Uhlířina se vařívala i v jiných krajích a někde taky se zelím.

Řepánky

Jak uvádí Petra Pospěchová v Regionální kuchařce, z cukrové řepy se v mnoha krajích dělal tekutý sirob, jímž se nahrazoval med. V Polabí se pak cukrová řepa využívala ještě pro něco jiného: plnily se jí buchty z kynutého těsta. Řepánky s mákem, ochucené vanilkovým cukrem a citronovou kůrou, patřívaly mezi oblíbené moučníky. Zkuste si je připravit i dnes. Kombinace cukrové řepy, máku a vanilky v náplni je delikátní.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

    Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

    Tapiokové pudinky poslední dva roky nesmějí chybět v nabídce žádné správné trendy kavárny stejně…
    Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

    Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

    „Před heřmánkem smekni a před bezem klekni,“ praví známé lidové pořekadlo. Sezóna bezu je v plném…
    Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

    Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

    Průměrně 8 kg; takový je loňský „tukový přírůstek“ mnoha z nás. Pandemie a s ní spojené omezené…
    Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

    Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

    Má zvláštní, nakyslou chuť, je výborná v koláčích a buchtách - přesto to není ovoce. Reveň…
    Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

    Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

    Samá voda, samá voda… Vzpomínáte na hry na schovávanou a nápovědy? Zvolání „samá voda“ nikdy…
    Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

    Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

    Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v…
    Kančí na daňčím, bramborové placky i lečo. Jaká jídla miloval Václav Havel?

    Kančí na daňčím, bramborové placky i lečo. Jaká jídla miloval Václav Havel?

    Bývalý prezident České republiky, světově proslulý dramatik, esejista, disident i spisovatel byl…
    Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!

    Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!

    Máte pár dní do výplaty nebo zkrátka šetříte, ale nakrmit sebe či rodinu musíte? Poradíme vám, jak…