Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Exotické ovoce od A do Z, díl II.: Jak chutná pithaya a čím jsou zvláštní baby banány?
Zdroj: Unplash, Brooke Lark

Teplé slunné dny lákají ven a k chuti přijde kousek čerstvého ovoce. Proč se spoléhat jen na to místní, které navíc ještě ani letos nedozrálo? Zkuste exotické delikatesy, které se dají běžně sehnat i u nás. Můžete s nimi „vykouzlit“ vůní a chutí plné dezerty, které navíc ještě budou hýřit všemi barvami!

Cizina u nás

V minulém díle našeho seriálu o exotickém ovoci jsme vás seznámili s oranžovou papájou, přezdívanou „ovoce andělů“, pichlavou opuncií, u které si musíte dát pozor na trny, a roztomilým mangostanem připomínajícím česnek. Exotické ovoce je našim chutím a tomu, na co jsme vzhledově zvyklí, dost vzdálené, ale rozhodně není vzdálené fyzicky. V supermarketech i na speciálních e-shopech máme mnoho druhů doslova na dosah. A byla by škoda toho nevyužít, když už k nám tihle cizinci cestovali přes půl světa. Proto vás postupně seznámíme s tím, jak které druhy vypadají, voní i chutnají, které části plodů jsou jedlé a jak si je nejlépe vychutnat. Dnes se zaměříme na maracuju, pithayu a mini banány.

Maracuja

Maracuja neboli mučenka patří mezi popínavý druh exotického ovoce. Slupka plodu má zelenožlutou nebo fialovou barvu a uvnitř se skrývá žlutooranžová dužina s rosolovitou konzistencí a sladkokyselou chutí. Maracuju musíte rozkrojit napůl a dužinu vydlabat. Vyplatí se to. Uvnitř totiž najdete vitamínový elixír. Maracuja mimo jiné obsahuje vitamíny A, B a C, dále vápník, fosfor a železo a taky cennou vlákninu. Jelikož se rosolovitá dužina nedá krájet - spíš se dobře vyjídá lžičkou - hodí se jako součást míchaných nápojů nebo do pohárů, smootihes, jogurtů či kaší. Zkusit ale můžete i banánovo-maracujové suflé.

Baby banány

Baby banány se prodávají v celých trsech, na jednom jich je až dvacet. V Ugandě jim přezdívají „lady finger banana“, tedy něco jako dámské prsty. Banánový trs totiž skutečně ruku může připomínat a banánky na něm se svou velikostí blíží velikosti většího prstu. Ovšem jen o velikost nejde; chuťový rozdíl mezi normálním banánem a baby banánem je asi jako mezi jablkem a hruškou. Nějaká podobnost tam sice je, ale je to jiné.

Mini banány jsou totiž sladko-kyselé a v chuti můžete ucítit kromě banánu také jablka, ananas, jahody nebo maliny, zkrátka jistou svěžest oproti trošku mdlé banánové sladkosti. A tím výčet benefitů nekončí. Podle webu Virunga.cz mají baby banány i vyšší obsah vitamínů C a A. Skvěle se tedy hodí pro doplnění živin po zimě, ale i jako rychlý zdroj energie či svačinka sbalená na cesty. Baby banány je nejlepší vychutnat si oloupané jen tak, ale dobře zafungují i v různých smoothies.

Pithaya

Říká se jí také „dračí ovoce“ a skutečně na první pohled působí, že se chystá zakousnout do vás, ne vy do ní. Ovšem nedejte se zmást. Oválný až kulovitý tmavě fialový, žlutý nebo růžový plod s několika špičatými odstávajícími šupinovými ostny je ve skutečnosti uvnitř hodný mazlík. Dužinu má bílou nebo rudou s černými semínky. Konzistencí připomíná kiwi, ale chuťově je pithaya jemná až nasládlá. Tento plod kaktusu je nutné oloupat, slupka je totiž nejedlá. Ale dužinu si dopřejte i se semínky. Nejen, že je plná vitaminů a vlákniny, ale také je nesmírně dekorativní. Proto nejlépe vynikne na ovocných salátech nebo v dezertech.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více