Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čerstvým sýrem nazýváme měkký sýr, který nemá dlouhou trvanlivost, je lehký a příjemně slaný. Je jednoduchý a k jeho výrobě nepotřebujeme nic moc speciálního. Snadno ho můžeme ochutit bylinkami nebo kořením a získat tak mnoho chuťových variant.

Základem čerstvého sýra je čerstvé mléko. Ideální je ho koupit přímo od farmáře, ale sýr se povede i z čerstvého mléka z obchodu. To sice prošlo pasterací, která výrazně snížila výskyt bakterií a prodloužila jeho trvanlivost, ale mléko je stále "živé" a jde s ním dál pracovat. Což ale neplatí u mléka, které bylo sterilováno vysokou teplotou. Takové mléko má označení UHT a není k sýraření vhodné.

Jak vyrobit čerstvý sýr

Tento druh sýra je často označovaný jako farmářský. Jeho trvanlivost bývá okolo jednoho týdne.

  1. Mléko můžeme, ale nemusíme pasterovat. Pasterací snížíme výskyt bakterií v mléce, ale zahubíme i část prospěšných mikroorganismů. Pokud známe původ mléka a víme, že jsou zvířata zdravá a chovaná v perfektních podmínkách, můžeme od pasterace upustit
  2. Pokud se rozhodneme pasterovat, zahřejeme mléko na 63 °C, teplotu udržujeme po dobu 20 minut. Následně zchladíme na 31 °C. Rozhodneme-li se nepasterovat, pouze zahřejeme mléko na 31 °C.
  3. Do mléka přidáme kulturu rozpuštěnou v troše mléka nebo zakysanou smetanu, pečlivě promícháme a necháme 40 minut zrát.
  4. Po 40 minutách zkontrolujeme teplotu, která by měla stále být 31 °C. Pokud je nižší, mléko přihřejeme. 
  5. Do mléka přidáme chlorid vápenatý rozmíchaný ve vodě, zamícháme a počkáme asi minutu. Následně přidáme i syřidlo rozmíchané ve vodě a opět zamícháme.
  6. Necháváme sýřit, dokud nebude mít sýřenina konzistenci pudingu
  7. Sýřeninu nakrájíme na kostky a za častého míchání udržujeme při teplotě 31 °C. Tím si vyztužíme zrno.
  8. Sýřeninu nalijeme do forem a v tuto chvíli můžeme přidat oblíbené koření nebo bylinky
  9. Sýry za průběžného otáčení necháme odkapávat ve formě minimálně 24 hodin.
  10. Syrovátku můžeme ještě dál zpracovávat.
  11. Na závěr sýry nasolíme a to buď vetřením soli do povrchu sýra nebo naložením do solné lázně.

Na první pohled se výroba farmářského sýra může zdát složitá, ale opak je pravdou. Jen je třeba si vyhradit dostatek času na jeho přípravu. A když bude rodině váš výrobek chutnat, jistě se rádi pustíte do dalšího sýrového dobrodružství

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více