Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Samosběry 2021: Udělejte si výlet a vlastnoručně si nasbírejte hrášek, maliny či třešně
Zdroj: Unsplash, Amit Lahav

Milujete čerstvé ovoce a zeleninu a záleží vám na kvalitě i ekologii? Pak je samosběr pro vás to pravé! Během sezóny si na různých místech u nás můžete sami a často i za lepší ceny než v obchodě nasbírat přesně to, co zrovna roste. Podpoříte tak české farmáře, vyberete si pro sebe tu nejlepší kvalitu a ještě ušetříte. Peněženku i přírodu.

Proč se namáhat?

Základní plusy samosběru už jsme popsali výše, ale nejsou jediné. Při samosběru navíc ještě získáte přehled o tom, co ve vašem okolí zrovna roste, užijete si pohyb na čerstvém vzduchu, a zároveň zažijete třeba hezký výlet. Některé farmy totiž kromě samosběru a prodeje svých výpěstků nabízejí i ubytování, někde i se snídaní nebo s programem pro děti. Jelikož se pravidla u nás už značně uvolnila, můžete spojit příjemné s ještě příjemnějším a kromě dodávky vitamínů svému organismu uspokojit i své cestovatelské potřeby.

Co si nasbíráte sami

Je toho mnoho. Prim právě teď budou hrát sice jahody, ale postupně si budete moci nasbírat také třeba hrášek, nové brambory, maliny, ostružiny, rajčata, kukuřici, meruňky, broskve i švestky podle toho, co zrovna dozraje. A některé volně rostoucí ovoce můžete legálně sbírat i zcela zadarmo. Už jste někdy míjeli alej popadaných třešní a bylo vám to líto? Nebo víte, kde rostou skvělá jablka a nikdo je nesbírá? Podělte se o své tipy na speciální platformě Na ovoce. Parta nadšenců na stejnojmenných webových stránkách i v mobilní aplikaci nabízí své tipy, kde se dá sbírat ovoce, které volně roste a nikomu nepatří. Najdete si tam třeba „nejbližší višeň“, švestku, rakytník, jabloň, ale i lísku nebo jedlé kaštany.

Podle zakladatelů platformy je jejich snahou společně taková místa nejen mapovat, ale také přispívat k jejich udržitelnosti, zakládat nová a dbát na hodnoty, které rostliny pro člověka představují. Tento způsob sběru ale nemusí být pro každého, a také nejsou volně dostupné všechny plodiny, proto jsou tady ještě farmy. Na webovém rozcestníku malých farmářů můžete zjistit, co kdo ve vašem okolí pěstuje a zda a za kolik nabízí samosběr. Možností jsou desítky po celé republice.

Sladký hrášek

Známá středočeská farma Vraňany je sice slavná pěstováním jahod, ale od loňska zde nabízejí také samosběr hrášku. Pěstují odrůdy sladkých lusků, které si můžete natrhat za zvýhodněnou cenu 59 Kč za kilo. Nedaleko Přerova nabízí samosběr hrášku farma Měšťánkovi, v Ivanovicích na Hané je to zase Jahodárna Chválkovice. Obecně lze říci, že často narazíte v jahodárně i na možnost nasbírat si hrášek.  

Maliny a ostružiny

Farma Břežany je jediná v republice, která u nás pořádá samosběry malin a ostružin. Samotný sběr je sice kvůli menším plodům mnohem pomalejší, ale stojí to za to! Je to ideální důvod pro malý rodinný výlet v přírodě. Ceny a další informace najdete na stránkách farmy.

Jó, třešně zrály…

Letos si známou Matuškovu písničku zazpíváme asi o něco později, ale připravit se „na start“ sbírání můžeme už teď. Třeba nás příroda překvapí. Třešně, švestky, jablka i zeleninu si můžete sami nasbírat či natrhat za sympatickou cenu třeba na farmě Lička v Sedlnici v Moravskoslezském kraji v okrese Nový Jičín. Samosběr třešní probíhá taky na farmě u Kolína, kvalitní třešně několika odrůd nabízí i Domácí dvůr Krumvíř v Hanáckém Slovácku. Pozor! Ať vyrazíte na třešně kamkoliv, předem se informujte, zda je potřeba přivézt si vlastní štafle.

Brambory a vše ostatní 

Máte-li kde brambory uskladnit, je možnost nasbírat si vlastní „kobzole“ značka ideál. Sice se u toho značně protáhnete, ale je to posilovna zadarmo a až se zima zeptá, co jste dělali v létě, víte, co odpovíte. Samosběr brambor probíhá na mnoha místech v republice, takže si můžete vybrat jak lokalitu, tak i cenu nebo odrůdu brambor. Na většině farem si také můžete koupit brambory už i nasbírané, kdyby se vám přece jen nakonec ohýbat moc nechtělo. A kde sbírat? Vyberte si své místo třeba podle interaktivní mapy s názvem Najdi svého zemědělce, kterou spustil Zemědělský svaz ČR. Najdete zde jak samosběry, tak prodejní místa brambor od českých pěstitelů. A nejen to. U jednotlivých farem si můžete zjistit, co všechno nabízejí jak pro samosběr, tak pro koupi přímo na farmě.

Recepty k tomuto článku