Den třešní
Národní den
Třešně jsou lahodné a osvěžující ovoce, které přináší krásu i sladkou chuť do našich jídelníčků. Proto si zaslouží vlastní den, který se každoročně slaví 16. července. Jak oslavíte den, který patří tomuto šťavnatému ovoci?
Třešně jsou ovocem, které představuje sladkou chuť léta. Jejich křehká dužina, šťavnatost i výrazná sladká chuť jsou pro nás obecně neodolatelné. Třešně jsou k dispozici v mnoha odrůdách, které se liší velikostí, barvou a chutí plodů. Jsou také bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu a další látky, které mají blahodárný vliv na náš organismus. Jsou považovány za dietní, neboť kromě nízké obsahu kalorií, podporují vylučování, a tedy odvodnění organismu. Bohužel se třešně velmi rychle kazí a i v lednici vydrží jen pár dní. Ideálně je tedy třešně rychle zpracovat zamražením, zavařením, přípravou dalších pokrmů nebo usušením. Velkým problémem může být nepříjemný hmyz jménem vrtule třešňová, která způsobuje známou červivost třešní. Pokud už máte třešně doma a červíky v marmeládě nechcete, namočte je do studené vody a přidejte kapku octa na pár hodin. Třešně jsou v našich končinách i symbolem lásky, každý rok na 1. máje se tisíce párů políbí pod tímto rozkvetlým stromem a tento zvyk se u nás drží již celé staletí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Třešně v kuchyni
Třešně mají mnoho využití v naší kuchyni. Jsou skvělým doplňkem do moučníků i dezertů, jako jsou koláče, zákusky, palačinky, jogurty, kaše nebo zmrzliny. Můžeme z nich vytvořit vynikající džemy, marmelády, pečené čaje i oblíbené kompoty. Třešně se také hodí do různých nápojů, jako jsou limonády, likéry nebo letní koktejly. Někoho může odradit nepříjemné odpeckování plodů, které je nutné k další úpravě těchto surovin. Máme pro vás tipy na snadné odpeckování včetně následného využití třešňových pecek v naší domácnosti. Pecky třešní využije každý člen domácnosti a spolu s třešňovou marmeládou se může jednat i o krásný dárek.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den třešní?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 15 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 17 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 18 hodinami
Toastová pizza v troubě
Přidáno před 19 hodinami
Cheesecake od Evy
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno odpeckovat třešně a višně. Jednoduché rady a tipy nám jejich přípravu výrazně urychlí
Jak využít pecky z třešní. Hodí se do nahřívacích polštářků, nejdříve je ale musíme dokonale vyčistit
Nesmí se na ně pít a pomáhají zhubnout. Nebo je to jinak? Mýty a fakta o třešních