Kolik třešní, tolik višní: Čím se liší červené letní plody a kdy na ně vyrazit?

3. 6. 2021 13:08

Ostatní Kateřina Horáková

Zdroj: Unsplash, Kolby Milton, Unsplash licence Zdroj: Unsplash, Kolby Milton, Unsplash licence
Léto klepe na dveře a s ním i sezóna třešní a višní. Čím se tyto plody od sebe liší, co mají naopak společné, kdy přesně se na ně těšit, proč je jíst a co z nich uvařit nebo vyrobit?

Třešňové týdny

Teplo je, léto je, češu třešně ve stoje... Těmito slovy začíná písnička Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře Náušnice z třešní. Právě toto ovoce máme s teplými měsíci neodmyslitelně spojené. Nejen třešně ale v létě rostou. Je to sezóna, která zároveň patří višním. Kdy přesně se dají červené plody sbírat?

V souvislosti se zráním třešní odborníci používají termín třešňové týdny. Na začátku května si můžeme dávat pod rozkvetlými třešněmi polibky a na konci stejného měsíce už je možné sklízet první plody. Podle magazínu Apetit některé odrůdy dávají červené třešinky už po 25. květnu. Od toho se pak počítají třešňové týdny, kterých bývá osm. Z těchto termínů se pak vypočítává, kdy budou zralé višně, které bývají k jídlu ve 2. až 3. třešňovém týdnu. Jan Řehák v publikaci České ovoce: Díl II. Třešně, višně, slívy a švestky píše, že višně koncem května teprve rozvíjejí své bílé květy. Letos je ovšem kvůli nezvykle chladnému jaru úroda všeho trochu opožděná, jak nám v souvislosti se sezónou jahod prozradil Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie.

Třešeň, nebo višeň?

Višně jsou od třešní často na první pohled těžko rozeznatelné, ostatně - jedná se o plody dvou druhů dřevin, avšak z jednoho stejného rodu slivoní. Rozdílů je ale mezi nimi mnoho. Jak od sebe oba druhy ovoce bezpečně odlišit? Pokud stojíte v sadu s třešňovými i višňovými stromy, dívejte se jim na koruny. Jak píše Jana Konvalinková v článku o třešních pro magazín Vaření.cz, třešně jsou mohutnější a vyšší. Višně dorůstají zhruba 10 metrů, mají kulovitou korunu a větvičky stromu jsou na koncích převislé. Právě na nich plody rostou. Pohled na červené bobule rovněž napoví. Višně bývají tmavší, třešně světlejší a jasnější, s rýhou na straně. Višně mají zpravidla také uvnitř drobnější pecku. Vůbec nejjistější je ale ochutnat: třešně jsou sladké, višně kyselé.

Proč si tohle ovoce v létě určitě dopřát? Zejména třešně obsahují velké množství prospěšných látek. Konvalinková uvádí, že v nich najdeme minerály jako železo, vápník, fosfor, jód i draslík, z vitamínů je pak pro lidský organismus nejvýznamnější množství betakarotenu a vitamínů B, C a E.

Jak plody zpracovat

Chuťový rozdíl třešní a višní oba druhy ovoce rovnou předurčuje i k vhodnému typu zpracování. Kyselejší višně se lépe hodí na zavařování, nakládání, výrobu kompotů, sirupů, zavařenin a marmelád. Takto zpracované višně jsou pak skvělé do čokoládových dortů a buchet. Časté jsou také pálenky z višní, takzvané višňovice, anebo jiné likéry či višňové víno. Existuje ale ovšem i třešňovice a například v Belgii je hodně populární Kriek, což je osvěžující třešňové pivo. Pokud tam někdy zavítáte, určitě ochutnejte! Třešně jsou sladší, proto se běžněji konzumují čerstvé. Jejich výhodou je i to, že tepelnou úpravou na sladkosti vůbec neztrácejí. Proto také dobře poslouží v koláčích, z nichž je v Česku asi nejpopulárnější tradiční bublanina. Hodí se rovněž do ovocných knedlíků, nezapomeňte je ale předtím vypeckovat.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Lexikon vajec: Už jste ochutnali obří pštrosí, delikátní křepelčí nebo zakázané kachní?

Lexikon vajec: Už jste ochutnali obří pštrosí, delikátní křepelčí nebo zakázané kachní?

Vejce odjakživa patří mezi základní potraviny. Používáme je při vaření, pečení, doplňujeme jimi…
Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi

Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi

Rajská omáčka s plněnými paprikami nebo plátkem hovězího patří ke klasikám české kuchyně. Ačkoliv…
Retro okénko: Kdo vymyslel mouřenína z obalu legendární Kofily?

Retro okénko: Kdo vymyslel mouřenína z obalu legendární Kofily?

Také patříte mezi milovníky mléčné čokoládové tyčinky s kávovou náplní? A víte, že se od svého…
Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

Ke kávě jste je dostali už asi víckrát, možná je mlsáte jen tak nebo jste dokonce už i ochutnali…
Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

Uteklo to rychle! Rok 2021 už je v polovině, která byla plná skvělých chutí a vůni i díky vám,…
Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

Hořká, mléčná, bílá… Pořád žádná velká síla? Jestli rádi experimentujete a tradičních druhů čokolád…
Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

Rýže je celosvětově velice populární plodinou, kterou máme rádi i u nás. Zatímco v Česku slouží…
Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

Kdo by neznal slavného českého spisovatele a novináře Karla Čapka! Ale znáte také kromě jeho…