Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Delikatesa první republiky: Upečte punčové kobližky podle Marie-Janků Sandtnerové
Zdroj: Toprecepty, Hella

Koblihy i jiné sladké dobroty si dnes můžete bez potíží koupit v každé sámošce, ale domácí pečení je něco jiného. Jakmile se to v kuchyni rozvoní, každému se hned zlepší nálada. Zkuste si vyrobit zajímavé koblížky, které vlastně tak úplně koblížky nejsou…

Trochu jiné kobližky

Vzpomínáte si na slavnou pohádku O koblížkovi? Děda na něj dostal chuť, babička koblížek usmažila, dala ho na okno vychladnout, jenže ten rošťák kulatý utekl pryč. To se vám s naším receptem, ani s koblížkem podle něj udělaným nestane! Jednak není pohádkový, ale také vůbec není smažený. Slavná česká učitelka vaření a autorka mnoha kuchařských knih Marie-Janků Santnerová totiž ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936 uvádí recept na punčové kobližky, které spíš připomínají malé dortíčky. Každopádně, jestli stejně jako my máte rádi staré dobré časy, pak vás jistě originální, téměř sto let starý recept nadchne. Pojďte si s námi upéct koblížky, které můžete směle servírovat i té nejváženější návštěvě!

Co budete potřebovat 

Nejdříve si připravte suroviny. Na těsto budete potřebovat 14 dkg tlučeného cukru, 6 žloutků, 6 bílků, 1 lžíci likéru, 14 dkg krupičkové mouky, máslo a mouku na vymazání plechu, na upečený korpus pak 20 dkg malinové zavařeniny. Na nádivku zbytky těsta, 10 dkg ořechů, 10 dkg pudrového cukru, 1 lžíci malinové nebo ananasové šťávy, 1/10 rumu nebo punče. Na punčovou polevu budete potřebovat 35 dkg pudrového cukru, 2 lžíce vařící vody, 1 lžíci rumu nebo punče a 1 lžičku citronové nebo pomerančové šťávy. Na dozdobení pak použijete 10 dkg zavařených třešní a 1 dkg pistácií.

Jak na to

Postup je podle Sandtnerky následující: Tlučený cukr, žloutky a likér třeme 15 minut, pak přidáme mouku a sníh z bílků. Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou a těsto na něj rozetřeme na 2 cm vysoko. Pečeme v dobře předehřáté troubě dorůžova. Upečené těsto necháme vychladnout a poté z něj malou kulatou formičkou vykrajujeme kobližky (dortíčky), které slepujeme malinovou zavařeninou vždy dva k sobě.

Připravíme si nádivku. Odkrojky korpusu rozdrobíme a smícháme s nastrouhanými ořechy, pudrovým cukrem, malinovou šťávou a rumem nebo punčem. Navrch každé kobližky naneseme hromádku nádivky a polijeme ji bílou punčovou nebo rumovou polevou, smíchanou ze všech výše uvedených surovin. Na polevu dáme zavařené třešně omočené v nasekaných pistáciích. Hotové kobližky složíme do papírových košíčků.

Jak vidíte sami, klasické smažené koblihy tento recept nepřipomíná ani trochu, ale to vůbec nevadí. Na chuti to těmto kobližkům podle Marie-Janků Santnerové vůbec nic neubírá. Zkusíte je připravit? Pokud ano a nemáte zrovna doma pistácie, nevadí, držte se receptu, jen na závěr dozdobte kobližky podle svých možností. Klidně třeba růžovou polevou a cukrovou květinkou, jako na naší fotce!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více