Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Angrešt posiluje imunitu, zpevňuje cévy a pomáhá při růstu vlasů
Zdroj: unplash, Jametlene Reskp

Malé kuličky angreštu, pokryté někdy jemným chmýřím, patří mezi oblíbené letní ovoce. Kromě skvělé chuti jsou také ale parádním přírodním léčivem. Pojďte si s námi připomenout, co všechno angrešt umí a proč bylo dlouhá léta jeho pěstování v Americe zakázáno.

Zakázané ovoce

Jak uvádí její autoři v knize Ovoce a zelenina jako lék, pravlastí angreštu je Evropa, Amerika i střední Asie, kde bylo tohle ovoce oblíbené už od středověku. Intenzivnější pěstování nastalo až v 17. století, a to zejména v západoevropských zemích. V Americe kyselé angrešty „frčely“ na začátku 20. století. Za velkou louží se z nich dělalo želé a marmeláda. Jenže pak přišel zlom. Jak uvádí portál Hobbyfarms.com, v roce 1911 bylo na základě federálního zákazu zakázáno pěstovat všechny druhy rybízu i angrešt, protože tyto rostliny sloužily jako mezihostitel choroby, která napadala borovice bílé, což nelibě nesli zastánci dřevařského průmyslu. Díky pozdějšímu vývoji nových odrůd rostlin odolných vůči chorobám byl naštěstí o 55 let později federální zákaz v roce 1966 zrušen a bylo ponecháno už jen na rozhodnutí jednotlivých států, které druhy „bobulí“ na svém území povolí. U nás angrešt sice po revoluci taky trochu upadl v zapomnění, ale v posledních letech se jeho kyselá sláva zase vrací na scénu. A je to dobře. Srstka angrešt neboli srstka obecná či meruzalka srstka, je zajímavý zahradní či lesní keř, s plody nezaměnitelné chuti, které mají v kuchyni široké uplatnění a ještě jsou mimořádně zdravé!

Vitaminy za zahrady

Angrešt obsahuje, podle knihy Ovoce a zelenina jako lék, provitamin A, vitamin B, biotin, vitamin C, dále mangan, hořčík, draslík, křemík, měď a hodně vlákniny. Díky tomuhle „koktejlu“ konzumace angreštu napomáhá k očistě organizmu, podporuje růst vlasů, prospívá pleti, posiluje cévy, mírní křečové žíly a působí lehce močopudně. A to není všechno. V angreštu obsažená měď je důležitá též pro srdce, imunitní systém a mozek. Mangan podporuje metabolismus, tvorbu kostí, reprodukci a imunitní reakce, zatímco draslík je nezbytný pro normální funkci buněk. Tohle všechno je navíc „ukryto“ ve sladkokyselém kabátku bobule, jež má podle webu Kaloricketabulky.cz ve 100 g pouze 200 kJ. Angrešt je proto zdravá dietní svačinka, která díky obsahu vlákniny parádně zasytí a díky příjemné chuti zase uspokojí touhy na sladkostech.

Co s ním v kuchyni

Nejlepší je jíst angrešt jen tak, syrový, třeba jako součást ovocných salátů. Díky vysokému obsahu pektinu se ale angrešt skvěle hodí i pro zavřování, ochutit jím můžete také domácí limonády a samozřejmě může být parádní součástí bublanin a jiných letních koláčů. Užijte si jej, dokud má sezonu!

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více