

Zapečený angrešt
Suroviny 4 - 6 porcí
- Na pečený angrešt:
- 750 g zralého angreštu zbaveného stopek a "bubáků"
- 100 g krupicového cukru
- lžička jemně nastrouhaného zázvoru
- 3 lžíce bezového sirupu z bezových květů
- 3 lžíce vody
- Na těsto:
- 140 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- 25g másla
- 25 g krupicového cukru
- 150 ml podmáslí ( kefíru )
- A ještě:
- cca 3 lžíce třtinového cukru na posyp
- zmrzlina nebo kysaná smetana k podávání ( nemusí být )
Postup přípravy receptu
Troubu si předehřejeme na 190 st.
Do kastrolu dáme všechny suroviny na pečený angrešt a pod pokličkou dusíme cca 5 minut, až začne angrešt praskat.
Poté všechno z kastrolu přelijeme do zapékací misky, kterou si trochu vymažeme máslem.
A uděláme těsto: všechny suroviny na těsto, kromě podmáslí, zpracujeme rukou nebo v robotu na drobenku.
Poté přidáme podmáslí a vznikne nám lepivé, tuhé těsto, které pomocí lžíce nanášíme v hromádkách o velikosti buchty na angrešt tak, až pokryjeme celou plochu.
Posypeme třtinovým cukrem a vložíme do trouby.
Pečeme cca 25 min. Při servírování dáváme nejen těsto, angrešt, ale také šťávu.
Vše doplníme kopečkem zmrzliny nebo kysané smetany. Můžeme ještě přelít javorovým sirupem (není nutné).
Poznámka od kuchařky
Recept jsem objevila v červencovém čísle Apetitu. Abych se přiznala.. nevím, co jsem uděla špatně, nebo jak to dokázali Apetiťáci.. ale já jsem z uvedené gramáže na těsto pokryla přesně polovinu zapékací mísy, takže jsem dávku těsta musela zdvojnásobit. Nicméně chuť angreštu s pikantností zázvoru, ovoněná bezinkovým sirupem, to vše pod křupavou peřinkou podmáslového těsta mě velmi příjemně překvapila. A ač to podle fotek nevypadá, je to fakt dobré.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zapečený angrešt
-
varilamyskakasicku: ano.. něco na ten způsob, ale tady v tom těstě je to podmáslí, takže je to takové kompaktnější.. nebo jak to nazvat
-
rebeka: aha, díky,to je něco jako crumble, nebo zapečená rebarbora, to jsem dělala a bylo to moc dobré, takže už tuším tu chuť
-
senky: přijeď, žebřík zapůjčím, kafe uvařím
-
rebeka:jo tak gang, jo
kde vzít a nekrást
-
senky: asi jinej gang
nemáš ráda angrešt
to je škandál
co višně
, borůvky, černý rybíz
všem vám, lidičky, mocinky děkuju za přízeň -
-
Taky jsem to studovala
ale angrešt nemám a po pravdě ani nemusím
a jaké jiné ovoce...nevím, napadly mě i meruňky
Jak je možné, že máš srpnový Apetitkdyž vyjde až zítra....basama s fúsama
-
-
Nádhera Reboušku, angrešt miluju, je to zajímavý receptík, moc se líbí jsi šikulka +12 bodík letí
-
Vypadá to velmi luxusně, angrešt mám moc ráda. Pokud ho ještě někde koupím určitě vyzkouším
+
-
Luxusní
, angrešt mám moc ráda, jen jsem ho x let neviděla
.
-
Zajímavá,chutná bašta
+10
Díky za fotopostup
-
děkuji Rebi
-
Zajmavé musí to být dobré
+8
-
AniCiz:Anízku, zkus, je to fakt dobroučké
ale zkus to s původním množstvím.. asi jsem měla dělat menší, resp. placatější kopečky