Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Legendární ruská vejce vznikla jako z nouze ctnost, ale oblíbili si je všichni
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Ruská vejce patří do skupiny jídel jako je španělský ptáček nebo anglická slanina. I když mají v názvu zeměpisné označení, ve skutečnosti s tou zemí nic společného nemají. U některých je původ jasný a často se s ním pojí zajímavé příběhy. Podobné je to právě se slavnými ruskými vejci.

Opravdu pocházejí z Ruska?

Na ruská vejce vzpomíná snad každý pamětník éry socialistických „bufáčů“ a mléčných barů. Vařená vejce servírovaná na vlašském salátu se zeleninou a přelitá majonézou v plastové misce nebo položená na chlebíčku byla ozdobou snad každé vitríny takového podniku i obložených mís na večírcích. A často na ně narazíte v cukrárnách nebo prodejnách s lahůdkami i dnes. Pokud byste pátrali po jejich původu, v Rusku je sice nikdo nezná, označení ruské má ale své zdůvodnění. Kupodivu se netýká samotného vejce, ale vlašského salátu, který tvoří podklad pro vejce. I když si klasický „vlašák“ často spojujeme s typickým českým chlebíčkem, ve skutečnosti tento lahůdkový salát pochází z Itálie. A protože se německým výrazem welschen označují románské národy, tedy i Italové, začal se salát v překladu označovat jako vlašský. Právě tento salát, který byl původně poměrně luxusní a kromě brambor do něj patřila třeba i telecí pečeně a sardele nebo sledě, prý podávali právě Italové ruským hostům při významných státních návštěvách s vejci, proto se pro pokrm vžil název ruská vejce. To je ovšem pouze jedna z historek.

Z nouze nebo jako pohoštění pro vyznamné hosty?

Častěji se uvádí, že ruské vejce je vynálezem z českých bufetů, a to rovnou toho nejslavnějšího – dnes již bohužel neexistujícího automatu Koruna v Praze. V překrásném secesním paláci na spodním rohu Václavského náměstí byl tento legendární bufet zřízen již za první republiky v roce 1931. Po znárodnění sice ztratil mnoho ze svého prvorepublikového půvabu, populární byl ale stále. Na vyhlášené chlebíčky, jahodové koktejly, bramboráky nebo právě na ruská vejce sem chodili významní komunističtí funkcionáři, studenti i somráci, kteří se snažili něco vyžebrat. Podle příběhu uvedeného na webu Reflex.cz tu ruská vejce někdy v 50. letech 20. století vymyslel místní provozní Josef Hliňák společně se šéfkuchařem Jiřím Tučnerem. Jednoho dne prý přemýšleli, jak zpracovat procházející vejce, kazící se gothaj a sledě a zavadlejší zeleninu. Provozní Hliňáka tak napadlo všechno spojit do jednoho pokrmu, který označil jako ruská vejce, aby byla „pochoutka“ co nejrychleji schválena komunistickým ministerstvem vnitřního obchodu. Náměstkovi ministerstva Liprtovi pak prý Hliňák namluvil, že podobné jídlo viděl v Kyjevě a mýtus o původu ruského vejce byl na světě. Tato historka sice ruskému vejci moc dobré jméno nedělá, otázka ovšem je, co je na ní pravdy. Vzhledem  tomu, že recept na ruská vejce je uveden i ve vyhlášených prvorepublikových kuchařkách, například ve Zlaté úsporné kuchařce autorky Anuše Kejřové z roku 1926 nebo v kuchařce Studená kuchyně Viléma Vrabce z roku 1931, možná je lepší věřit v původní delikátnější podobu předkrmu vycházející z originální verze „vlašáku“. Podle webu Region.rozhlas.cz se ruská vejce často dávají do souvislosti také se zlatými klenoty z Ruska, vejci Fabergé, podle nichž se prý servírovala různě nazdobená vejce již před první světovou válkou. Honosnější původ ruských vajec bude tak pravděpodobnější.

Luxusní verze od Viléma Vrabce

Ruská vejce se tradičně podávají, jak již bylo uvedeno, na vlašském nebo jen bramborovém salátu, ozdobená hráškem, nakládanou kapií a šunkou nebo salámem a zalitá majonézovým přelivem. Kromě toho ještě existují ve verzi se želatinou jako ruská vejce v aspiku. V nabídce bufetů byla dřív i další hodně podobná vejce, která se lišila třeba jen jednou ingrediencí. Hladový host tak mohl utišit hlad i své chutě Henri vejcem se sardinkami, pražským vejcem na speciálním bramborovém salátu, Kasino vejcem plněném žloutkovou fáší nebo Štrasburskými vejci s pěnou z husích jater. Za socialismu bylo ruské vejce jednou z pochoutek, na jejichž přípravu se vztahovaly normy studené kuchyně. Do pravého ruského vejce patřily kromě vlašského salátu (složeného z brambor, salámu, celeru, mrkve, zeleného hrášku, worcesteru, hořčice a majonézy) a vajec také jemný salám, konzervované okurky, papriky kapie nebo čerstvá rajčata, sterilovaný hrášek nebo zelená petrželová nať. Pokud by vás ovšem lákala luxusnější verze, zkuste tu podle mistra studené kuchyně Viléma Vrabce, vězte, že on vejce pokládá rovnou na salát ruský s uzeným masem, šunkou a matjesovými slanečky a vejce nezdobí rozhodně žádným gothajem, ale přímo uzeným lososem a kaviárem.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

zujali

9. 10. 2021 16:23

:-O

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více