Retro okénko: Připravte si smaženku, hit starých dobrých bufetů a mléčných barů

Patříte ke generaci, která si pochutnávala na vaječných smaženkách na chlebu? Dřív je měli v jídelnách, nádražních bufetech i „polotovarech“ a byly hlavními reprezentanty tehdejšího rychlého občerstvení. Občas je seženete i dnes. Jen každý si je pamatuje trochu jinak a smaženky tak mohou mít mnoho různých podob.
Vaječná omeleta na chlebu?
Smaženka je prostě legenda a každý, kdo zažil období její největší slávy na ni vzpomíná se slzou v oku. Vzhledem k tomu, jak byla nacucaná tukem, nešlo sice o nic zdravého, ale jako svačinka, večeře a pro někoho i snídaně po flámu posloužila dokonale. I když by se mohlo zdát, že na jídle složeném hlavně z vajíček a chleba nemůže být nic složitého, často vyvolává bouřlivé diskuze. Každý si totiž pod slovem smaženka vybaví něco jiného. Pokud jste zažili slavnou éru „bufáčů“ a „mlíčňáku“ v 70. a 80. letech, asi si pod pojmem smaženka představíte chléb obložený tenkou vaječnou omeletou nebo také vaječným řízkem, jak se někdy říkalo. Jeho hlavními ingrediencemi bylo vajíčko a strouhanka. Recept je snadný: 4 vejce prošlehejte se 4 lžícemi strouhanky, osolte, opepřete, přidejte mléko nebo smetanu na rozředění (asi 2 lžíce), znova prošlehejte a ze vzniklé směsi osmažte omelety. Přeložte je a obložte jimi chleby potřené hořčicí. Vše dozdobte nakrájenými kapiemi či feferonkami, kyselými okurkami, nakrájenou cibulí, případně plátky rajčat.
Článek z magazínu
Ty pravé podle normy
Pamětníci ovšem vědí, že pravá smaženka vypadala úplně jinak a z pultů zmizela už v 70. letech, kdy ji nahradily právě již zmiňované vaječné řízky. Vzhledem k tomu, že tato smaženka byla plná sýra, údajně prý za ukončení její výroby mohlo zvýšení ceny sýra v té době. Originální smaženky tak spíše vypadaly jako malé karbanátky, jejich oficiální název zněl sýrové smaženky. Dochoval se dokonce i původní recept na tuto pochoutku, který byl s přesnými poměry na 100 porcí zanesen v publikaci Normy mléčných nápojů a jídel z roku 1962. Norma 61202 praví, že na 100 porcí těchto smaženek potřebujete 2 kg sýra eidamu, 10 vajec, 1,25 kg strouhanky, 1 kg mléka, 0,02 kg kmínu, 0,10 kg česneku, 1 kg stolního, 0,5 kg hořčice, 0,5 kg cibule. Eidamský sýr se jemně nastrouhá, přidají se vejce, jemně prosátá strouhanka, mléko, kmín a se solí utřený česnek. Ze vzniklého těstíčka se tvoří placaté obdélníkové krokety vysoké asi 1 cm o váze 55 g. Připravené krokety se vkládají do rozpáleného oleje a smaží se po obou stranách dozlatova. Navrch se potřou hořčicí, posypou cibulkou nasekanou najemno a podávají ještě teplé na vece nebo na chlebu.
Chléb osmažený ve vajíčku
Norma je sice norma a ta je daná, chutě a zvyklosti jsou různé. A tak jsou i tací, kteří tvrdí, že jediná pravá smaženka je vaječný chléb, tedy chléb obalený v rozšlehaném vajíčku. A jak se připravuje? Prošlehaná vejce se nejprve osolí a opepří a pak se do nich namáčejí krajíce chleba. Nechají se trochu nasáknout a pak se smaží na vrstvě rozehřátého oleje nebo másla na mírném plameni z obou stran dozlatova. Po prvním osmažení můžete ještě jednou nebo dvakrát opětovně namočit chléb do směsi a znova osmažit, aby vznikla silnější vaječná vrstva. Někdo do vaječné směsi přidává i strouhaný sýr, takže aspoň trochu navazuje na odkaz pravé smaženky. Současní fajnšmekři mohou místo eidamu použít třeba parmazán. Hotové „topinky“ pak potřete hořčicí a posypejte nasekanou cibulkou.
Nasladko s tvarohem a rozinkami
Ale jak se říká: Jiný kraj, jiný mrav… třeba na Moravě by vám řekli, že smaženka se skládá ze dvou plátků veky či chleba, mezi něž se dá plátek sýra, a pak se celý tento obložený chléb smaží v rozšlehaném vajíčku nebo dokonce v trojobalu. Jinde je ale ovšem tato specialitka známá jako studentský řízek. V některých mléčných barech prodávali i sladkou variantu. Na ni se používala pouze veka a místo sýrové náplně se mezi dva krajíce dávala vrstva tvarohu s rozinkami. A jak na tuto rychlou sladkou svačinku? Připravte si 1 balení tvarohu a smíchejte je podle chuti s vanilkovým a moučkovým cukrem. Vmíchejte přibližně lžíci rozinek (mohou být předem namočené v rumu) a tvarohovou směsí potřete polovinu plátků veky nebo toastového chleba. Zakryjte druhým plátkem a vše obalte ve vajíčku a pak ještě ve strouhance. V horkém oleji smažte po obou stranách dozlatova. Ještě teplé smaženky obalujte ve zbylém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Výborné jsou i studené.
Témata: smaženka, chléb ve vajíčku, vaječný řízek, sýrové smaženky, sýrové krokety, tvarohová smaženka, vaječná omeleta, retro
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová pečeně s vejci, okurkou a párkem
Přidáno před 2 hodinami

Banánový pohár s Lučinou
Přidáno před 13 hodinami

Rohlíková polévka s čerstvým zelím a uzeným masem
Přidáno před 13 hodinami

Camembert s bramborem a klobásou z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 15 hodinami

Francouzské brambory pro jednoho (z HF)
Přidáno před 19 hodinami

Pečené brambory s mrkví a libečkem
Přidáno před 21 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.