Vlašský salát retro (podle ČSN z roku 1976)

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Saláty 20 názorů

Suroviny

500 g salátových brambor typu A vařených ve slupce (vychladlých)
240 g salámu junior nebo šunkového vcelku
100 g kyselé okurky
20 g sterilovaného hrášku
40 g vařeného celeru
60 g vařené mrkve
Dále smíchat:
200 g majonézy
20 g plnotučné hořčice
5 g worcesteru
15 g octa (tady jsem dala méně, asi polovinu, dochutit lze vždycky, záleží také na tom, jak kyselé
jsou okurky)
10 g cukru
10 g soli (solit také postupně)
0,5 g mletého černého pepře (to jsem nevážila)
Recept si zatím oblíbilo 39 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Postup je samozřejmě velmi jednoduchý. Brambory, mrkev a celer nakrájejte na kostičky, salám na tenké nudličky, okurky na drobno. V míse smíchejte majonézu, hořčici, worcestr, část octa, cukr, pepř a trochu osolte. Důkladně promíchejte.

  2. Vložte pokrájenou zeleninu a sterilovaný hrášek. Vše důkladně spojte se zálivkou. Ochutnejte, případně dochuťte a nechte uležet v lednici. Před podáváním ještě promíchejte.

Poznámka

Vlašských salátů je tu několik, ale tento je přesně podle norem a opravdu je dodržet, se vyplatí. Hlavně poměr brambor, salámu, mrkve a celeru ;-)

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 353 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vlašský salát retro (podle ČSN z roku 1976)

  • bohynovka bohynovka

    pozorovatel: Problem s pochopenim psaneho textu?? Andrea odkazuje na normy, takze si autorstvi nijak neprivlastnuje.

    Odpovědět

  • casino casino

    pozorovatel:
    No a tvrdí snad vkladatelka rcp, že je autorka, když už názvem deklaruje zdroj :-?

    Odpovědět

  • pozorovatel pozorovatel

    Tzv. "autorce" receptu: nemůžete být autorkou, když tvrdíte, že Vámi publikovaný salát je podle ČSN. To je protimluv. Pro Vaši informaci k rozšíření znalostí: pro potraviny platily tzv. oborové normy (ON), které byly po "revoluci" zrušeny. Třeba v Německu platí dodnes a co je mimo ně, tak si tamní výrobci nedovolí nabídnout na trhgu. Proto se okolopřihlížející nedivte , co se v doučasné době prodává jako "lahůdka". Vím, co říkám.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Merylas: Ale Maruško jasně, salám ;-) Teď už to nepřepíšu.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Lenunka: Až budu v Makru, tak se po něm mrknu. Ale myslím, že hlavně ze zvědavosti na složení ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Lenunka: jj..u nás v jednom malém řeznictví prodávají "retro šunkový salám" a to je teda fakt MASO, prostě je tam maso:yes:

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Eja57: to jo, ale ony jsou dost výrazné, dávají se třeba do dresinku na Caesar salát, a dává se jich taky malinko (sardelky = ančovičky, kdyby někdo nevěděl) :-). Ale to je jedno, já jen že mě to v té kuchařce už dřív zaujalo, že to dávali do věcí, kam bych je já nedala:-)

    1974andrea: výrobní salám se tam dává doteď :-D, a dá se i koupit (třeba v Makru), ale asi bych do toho nešla a použila spíš ten šunkový :-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    1974andrea: Andy, píšeš, že se do vlašáku dával tzv. výrobní salát, neměla jsi spíš na mysli výrobní salám? :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Lenunka: ale kukni, že na kilo salátu je ho fakt jen špetka - 50 g, to bude takové umami :yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    1974andrea: Andreo, ne úplně dobře jsi přečetla můj příspěvek ;-) - ČSN 1976 samozřejmě, ale já jsem pro ilustraci dávala příklady ještě jiných "vlašských" salátů...
    Asi tento "vynález" je dle dostupných dat z roku cca 1911 - to je ten Linkův, po válce jeho lahůdkářství bylo znárodněno, recept byl dlouho utajován.
    Třeba i ještě Vilém Vrabec nedává do svého "vlašáku" vůbec kořenovou zeleninu, ale stejně jako ty předchozí jsou tam jablka..., šunka, brambory...
    A nějak postupem času se složení měnilo směrem - za málo peněz hodně muziky....ne že by vlašák našich mladých let nebyl při dodržení normy dobrý, ale třeba ten Viléma Vrabce mi chutná líp ( asi 2x jsem ho dělala...)
    :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    1974andrea: v prvorepublikovom sú tie slede...:-8

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Eja57: Tohle není prvorepublikový recept, to se mýlíte ;-) Do vlašáku se dával tzv. výrobní salát. Tohle jsou normy z roku 1976, jak uvádím.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Eja57: Sandtnerku vlasním (po mamince) a tak tenhle starý styl znám. Ale já nemluvím o salátech z první republiky, a nemám nic proti receptu od 1974andrea, <3 ani proti tvému, <3 oba saláty jsou určitě výborné, :yes: ale jen jsem si přečetla zmínku o šunkovém salámu, tak se mi vybavily ty dnešní éčka v něm! Musela jsem to napsat, protože 11 éček mně dokáže vytočit! Ale sehnat dnes dobrý měkký salám je dost těžké, proto jsem psala, že by byla asi lepší šunka, tam jsou nějaká éčka taky, ale tolik jich určitě není. ;-) Zdravím a domácím salátům zdar!:-D:-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Eja57: já mám několik prvorepublikových kuchařek, a je pravda, podle toho co tam píšou, že ty sledě a sardele cpali úplně do všeho :-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    MamlajdaD: No pro zajímavost prvorepublikový vlašský salát pana lahůdkáře Linky
    350g jablek
    50g sledě
    100g hrášku z konzervy
    100g mrkve z konzervy
    150g pražské šunky od kosti
    100g kyselé okurky
    150g majonézy
    sůl, pepř
    Zajímavé....

    Od Sandtnerky zase úplně jiný....
    3 jablka
    300 g brambor
    1 malý uzený vepřový jazyk
    250 g šunky
    2 vejce
    100 g telecí pečeně
    6 menších kyselých okurek
    2-3 lžíce octa
    mletý bílý pepř
    10 kapek Worchesteru

    Odpovědět

1 2

Zapomněl/a jsem heslo