Češi ho už sto let baští jako diví. Kde se vzal vlašský salát a proč ho máme nejradši s rohlíkem?
26. 10. 2020 Vaření
Už asi tak sto let patří na české stoly. I když se za tu dobu jeho složení i chuť proměnila, vlašák s rohlíkem je stále svačinovým hitem, byť tedy kaloricky spíš odpovídá většímu obědu. Víte, co se do něj dávalo kdysi, a jak se dělá dnes?
Vlašák a jeho historie
Neví se přesně, kdy vznikl, ani proč se jmenuje vlašský. Jsou dvě verze o původu názvu. Buď se vlašák jmenuje podle německého fleischsalat (tedy masový salát), anebo podle nějakého Itala, kterým se kdysi říkalo Vlaši. Pravděpodobnější je ale německý původ slova a možná i receptu. Autorem české verze salátu byl za první republiky pražský lahůdkář Rudolf Linka, jehož lahůdkářství sídlilo v Hybernské ulici. Rudolf Linka dělal vlašský salát z jablek, sledě, hrášku a mrkve z konzervy, pražské šunky od kosti, kyselé okurky, majonézy, soli, a pepře.
Po roce 1948 bylo Linkovo lahůdkářství znárodněno a salát začal vyrábět národní podnik Pramen. Místo sledě, jablek a šunky se ale používaly brambory a salám. A tato verze v podstatě zůstala dodnes a tak si ji většina z nás i pamatuje. Vlašský salát patří spolu s pochoutkovým a pařížským mezi stálice studené kuchyně a každého lahůdkářství. 100 g pořídíte průměrně za 12 Kč. Ale můžete si jej také připravit doma. Máme pro vás recept ze socialistické kuchařky!
RECEPT: Retro vlašský salát
- 160 g měkkého salámu
- 130 g majonézy
- 1 středně velký brambor uvařený ve slupce
- 40 g vařené mrkve
- 40 g vařeného celeru
- 2 menší sterilované kyselé okurky
- 2 lžíce hrášku z konzervy
- lžička cukru
- 1 lžíce hořčice
- sůl, pepř, ocet, vorčestr
Salám, oloupanou bramboru, mrkev, celer a okurku nakrájíme na nudličky. Majonézu smícháme s hořčicí, octem, cukrem, solí, vorčestrem a pepřem a smícháme s pokrájenými surovinami. Přidáme hrášek a zlehka promícháme. Necháme v chladu všechny chutě propojit a salát uležet. A pokud chcete vyzkoušet jiný recept, inspirujte se u našich čtenářů:
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čím dochucovat pokrmy? Začátečníkům pomohou rady a tipy pro každodenní vaření
Přemýšlíte, co dát dětem do mikulášského balíčku? Ať už to bude mlsání, nebo zdravá nadílka, máme pro vás hned několik tipů
Pytlácký točenec: Šťavnatá vepřová rolka plněná lehce pikantní voňavou směsí je plná chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rýžový nákyp mého dětství
Přidáno před 12 hodinami
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Přidáno před 13 hodinami
Tilápie s vejci a zeleninou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Cheesecake s dýní hokaido
Přidáno před 13 hodinami
Pečená brokolice s česnekem a pomerančovou šťávou
Přidáno před 14 hodinami
Pikantní kuřecí maso na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Anna a Kamila sekly s prací v korporátu a zdravotnictví a začaly péct chleba. Dnes se na jejich krkonošské bochníky stojí fronty
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
28. 10. 2020 15:13