Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejnovější studie, do které se pustili vědci z Londýnské univerzity, potvrdila vztah mezi výživou a inteligenčním kvocientem dětí. Do výzkumu byly zapojeny čtyři tisíce skotských dětí ve věku od tří do pěti let. V centu pozornosti byl typ hlavního jídla, které děti jedly každý den, a jeho dlouhotrvající vliv na vývoj kognitivních schopností dětí.

Nejnovější studie, do které se pustili vědci z Londýnské univerzity, potvrdila vztah mezi výživou a inteligenčním kvocientem dětí. Do výzkumu byly zapojeny čtyři tisíce skotských dětí ve věku od tří do pěti let. V centu pozornosti byl typ hlavního jídla, které děti jedly každý den, a jeho dlouhotrvající vliv na vývoj kognitivních schopností dětí.

Během výzkumu se podle očekávání do opozice dostaly dvě skupiny, a to skupina dětí, kterým se pravidelně dostávalo čerstvě vařených jídel, a skupina dětí, v jejichž stravě převládalo jídlo z prodejen rychlého občerstvení.

Výsledky výzkumu ukázaly, že děti vyrůstající na jídle z fastfoodu vykazují nižší hodnoty IQ (a to až o několik bodů) než jejich vrstevníci, jejichž jídelníček zahrnuje čerstvě vařená jídla, ovoce a zeleninu. Výběr věkové kategorie zkoumaného vzorku nebyl náhodný: právě období do pátého roku života je rozhodující. Nezdravá strava zpomaluje vývoj mozku a pozdější přechod na zdravý jídelníček podle vědců příliš nesníží negativní dopad tohoto deficitu.

Ukazuje se tak, že zdravá strava pozitivně působí nejen na fyzické zdraví člověka, ale také na jeho duševní vývoj. Tento vztah mezi způsobem stravování a vývojem inteligence zapadá do širšího kontextu, a tím je socioekonomické postavení rodiny, ve které dítě vyrůstá. Podle studie jsou na jídlech z fastfoodu odchovány především děti rodičů z nižších vrstev, kteří mnohdy nemají čas, ani finanční prostředky svým dětem zajistit kvalitní, čerstvou a pestrou stravu. Naopak rodiče z vrstev sociálně výše postavených si na kvalitě stravy své a svých dětí více potrpí.

Vývoj lidské inteligence je velice složitým procesem, který je ovlivňován více různorodými faktory, jakými jsou například biologické predispozice, výchova, prostředí, ve kterém dítě vyrůstá apod. Výzkum Londýnské univerzity (obdobně jako mnoho předešlých studií) potvrdil, že typ stravy je jedním z takových faktorů. 

Komentáře

Petra J.

12. 11. 2012 21:13

Nejsme žádná vyšší vrstva, se sedmitisícovým příspěvkem a přesto dítě dostane pestrou a čerstvou stravu, ovoce i zeleninu. Někdy je to i lenost, co je vede do fastfoodu...

Přidat komentář