Svíčková omáčka na smetaně

Suroviny

500 g hovězí zadní kýty
4 mrkve
3 petržele
1 celer
2 cibule
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
3 ks bobkového listu
3 PL cukru
2 PL octu
1 PL plnotučné hořčice
smetana na vaření
máslo
hladká mouka
sůl
pepř
citrón
500 ml vody či vývaru

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve očistíme maso od blan, omyjeme a svážeme provázkem do špalíku. (Správně se maso špikuje špekem, ale my to máme rádi bez něj).
    Maso osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme máslo a maso na něm zprudka opečeme dozlatova. Poté ho vyjmeme a do výpeku dáme na kostky nakrájenou zeleninu: celer, petržel, mrkev. Restujeme, dokud mrkev není dozlatova. Poté přidáme i cibuli a čekáme taktéž, až zezlátne. Po dosažení vhodné barvy přidáme cukr a minutku karamelizujeme. Přidáme ocet a vaříme, dokud se všechen nevyvaří. Přidáme hořčici a zalijeme 500 ml vody. Přidáme pepř, nové koření a bobkový list.

  2. Maso dáme do pekáče a zalijeme zeleninou. Nemělo by být celé ponořené. Přiklopíme poklicí a pečeme cca 2,5 - 3 hodiny. Každou půl hodinu maso obracím.

  3. Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáčku, oddělíme zeleninu od sťávy a vybereme koření. V hrnci si rozehřejeme máslo a uděláme jíšku. Zalijeme šťávou a přidáme zeleninu, kterou rozmixujeme tyčovým mixérem. Vaříme cca 15 min a dochutíme solí, cukrem a citrónem. Nakonec zalijeme smetanou a můžeme podávat.

Poznámka od kuchařky

Inspirovala jsem se receptem, který je dopodrobna popsán: https://www.kucharkaprodceru.cz/svickova-na-smetane-recept/

Komentáře k receptu Svíčková omáčka na smetaně

  • Maxmillian Maxmillian

    marek1989aa: Vážený Marku,
    budete se možná divit, ale existuje obojí,
    a) část hovězího se jmenuje svíčková a o původu názvu se vede několik diskusí (název podle tvaru.....)
    b) svíčková omáčka, kde jejím základem je zadní hovězí maso (kupodivu rozhodně ne svíčková - maso, ta je na přípravu omáčky dokonce nevhodná a chuť takové omáčky je značně ochuzena oproti zadnímu hovězímu), kořenová zelenina a různorodé domácí ingredience (liší se dle krajů i dle chuti v domácnosti) a poctivá smetana (33%).
    Prostě svíčková - maso a svíčková omáčka by se neměly setkat na jednom talíři, můžete si svíčkovou - maso použít na vaření svíčkové omáčky, ale je to opravdu škoda. Svíčková - maso je unikátní kus z hovězího, který nemusíte (na rozdíl od hovězího zadního) tepelně upravovat několik hodin, máte z ní skvělé minutkové pokrmy, kdy rychle změkne (2-3min po každé straně, dle hloubky propečení), zachová šťavnatost a specifickou chuť. Hovězí zadní nestojí více, než 50% ceny svíčkové a přitom v podobě pečeně je vynikající a dá omáčce mnohem více chuti a síly, než svíčková - maso.

    Odpovědět

  • marek1989aa marek1989aa

    Svičková omáčka neexistuje Svičkova je maso a pro to se pokrmu rika svickova na smetane a ne svickova omacka :D:-*:-*:-*<3<3:-):-):-):-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda