Svíčková omáčka na smetaně

Sara12 Kuchařka: Sara12

Hovězí maso 1 názor

Suroviny

500 g hovězí zadní kýty
4 mrkve
3 petržele
1 celer
2 cibule
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
3 ks bobkového listu
3 PL cukru
2 PL octu
1 PL plnotučné hořčice
smetana na vaření
máslo
hladká mouka
sůl
pepř
citrón
500 ml vody či vývaru
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve očistíme maso od blan, omyjeme a svážeme provázkem do špalíku. (Správně se maso špikuje špekem, ale my to máme rádi bez něj).
    Maso osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme máslo a maso na něm zprudka opečeme dozlatova. Poté ho vyjmeme a do výpeku dáme na kostky nakrájenou zeleninu: celer, petržel, mrkev. Restujeme, dokud mrkev není dozlatova. Poté přidáme i cibuli a čekáme taktéž, až zezlátne. Po dosažení vhodné barvy přidáme cukr a minutku karamelizujeme. Přidáme ocet a vaříme, dokud se všechen nevyvaří. Přidáme hořčici a zalijeme 500 ml vody. Přidáme pepř, nové koření a bobkový list.

  2. Maso dáme do pekáče a zalijeme zeleninou. Nemělo by být celé ponořené. Přiklopíme poklicí a pečeme cca 2,5 - 3 hodiny. Každou půl hodinu maso obracím.

  3. Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáčku, oddělíme zeleninu od sťávy a vybereme koření. V hrnci si rozehřejeme máslo a uděláme jíšku. Zalijeme šťávou a přidáme zeleninu, kterou rozmixujeme tyčovým mixérem. Vaříme cca 15 min a dochutíme solí, cukrem a citrónem. Nakonec zalijeme smetanou a můžeme podávat.

Poznámka

Inspirovala jsem se receptem, který je dopodrobna popsán: https://www.kucharkaprodceru.cz/svickova-na-smetane-recept/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Svíčková omáčka na smetaně

Zapomněl/a jsem heslo