Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko: Italská placka piadina bývala kdysi jídlem pro chudé. Dnes z ní připravíte skvělý sendvič!
Zdroj: Flickr, Marco Verch

V úterním díle soutěže MasterChef Česko zamotali porotci soutěžícím pěkně hlavu, když je nechali dovařit pokrm, který si naplánoval jiný soutěžící. Zaujala vás zmínka o italské placce piadina, kterou chtěl připravit Paolo a nakonec ji udělala Besky s vejci Benedikt? Pojďte se s námi právě na tohle jídlo podívat podrobněji!

Nejjednodušší jídlo chudých i oblíbený street food

Placky piadina vypadají trochu jako mexické tortilly, na rozdíl od nich se ale obvykle dělají z pšeničné mouky. I když i piadiny se dělaly i z kukuřičné a naopak i tortilly občas bývají pšeničné. Piadinu od tortilly také odlišuje do těsta přidaný tuk. Díky němu je piadina chutnější a křehčí, tortilla je zase lehčí. Různé druhy placek se vyráběly od pradávna, zkrátka od doby, kdy naši předci začali zpracovávat obilí. Byly typickým jídlem chudých vrstev. Na území Itálie jako první začali takové placky podle webu Piadinaloriana.it připravovat již starověcí Etruskové, kteří žili na území Toskánska. Jejich placky se ovšem od dnešních piadin hodně odlišovaly. Šlo spíše o kaše z obilí, které se opékaly na rozpálených deskách. Od Etrusků přípravu placek přejali i starověcí Římané, kteří je nejprve dělali z ječmene, pak ze špaldy a nakonec z pšenice. Oblíbenou potravinou byly i ve středověku, v době morové epidemie se připravovaly ze sušených luštěnin a žaludů. Placky pak lidé pekli po všechna následující staletí. V roce 1900 na piadinu dokonce místní básník Giovanni Pascoli napsal oslavnou báseň La Piada. Již na počátku 20. století se začaly tehdejší piadiny z nekynutého těsta plnit zeleninou, uzeninami, grilovaným masem nebo sýry. V 60. letech 20. století se konečně piadina dočkala téměř celosvětové proslulosti, když se začala prodávat u stánků na ulicích vedoucím k plážím a objevili ji turisté. Dnes je oblíbenou rychlou svačinkou v mnoha restauracích v Itálii, ale také známým pouličním pokrmem.

Nejlepší je s rukolou, šunkou a mozzarellou

Dodnes je piadina typickou specialitou historického regionu Romagna na severovýchodě Itálie, kam spadá oblast Toskánska nebo kraj Emilia-Romagna s hlavním městem Bologna. V této oblasti je dokonce piadina zapsána na seznam tradičních italských zemědělsko-potravinářských výrobků a má evropskou ochranou značku IGP (chráněné zeměpisné označení). V kraji Romagna ji místní označují zkráceně a trochu familiárně piada, pieda, pida, pié. Výhodou piadiny je, že má neutrální chuť, takže se do ní hodí téměř jakákoliv náplň. Nejčastěji se podává naslano, ale existují i sladké verze piadiny, třeba s ovocem, marmeládou nebo čokoládou. V piadině se nejčastěji setkáte s touto prověřenou kombinací – mozzarella, sušená šunka prosciutto crudo, rajčata a rukola. Možností je ale mnohem mnohem víc. Mozzarelu můžete nahradit jiným měkkým či polotvrdým sýrem, případně čerstvým sýrem, sušenou šunku dušenou nebo nějakým salámem či klobáskou salsicciou, vegetariáni dají raději přednost třeba grilované zelenině. Placka se podává nejčastěji přehnutá s náplní uvnitř a obvykle trochu rozpečená, aby se sýr uvnitř roztekl. Můžete se ovšem setkat i s piadinou stočenou, stejně jako se často servíruje tortilla, nebo i se dvěma piadinami dohromady spojenými náplní, které se pak krájí na čtvrtiny.

Snadná domácí příprava

Původní piadiny byly jednoduché placky z mouky a vody. Pravá piadina romagna se skládá pouze ze čtyř surovin - pšeničné mouky, vody, tuku (vepřové sádlo, olivový olej anebo olivový olej extra panenský) a soli. Nyní se do nich často pro větší nadýchanost těsta dávají buď kvasnice nebo kypřicí prášek. Piadina se dá koupit již hotová v obchodech s italskými potravinami. Snadno si ji ovšem uděláte i doma. Jak na  to? Připravte si: 500 g mouky, 70 g kvalitního sádla, 2 špetky jedlé sody (asi 3 g) nebo 10 g prášku do pečiva, 8 g soli a 200 ml vody. Na pracovní plochu nasypejte mouku, přidejte kousky sádla, jedlou sodu nebo prášek do pečiva a sůl. Začněte míchat a přidávat vodu, pak hněťte, dokud vám nevznikne kompaktní těsto. Rozdělte ho na díly o váze asi 150 g a každý z nich rozválejte na kulatý plát o tloušťce 3 až 8 mm. Každou placku pak opečte nasucho na rozpálené nepřilnavé pánvi z každé strany. Hotové placky naplňte a ještě krátce zapečte.

TIP

TIP

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie