Jak pěstovat mátu. Oblíbená bylinka je nepostradatelná na bylinkové zahrádce i v kuchyni
Máta je oblíbená vytrvalá bylina, které se dobře daří na prosvětlených i mírně zastíněných místech. Má ráda vlhko, ale půda nesmí být trvale zamokřená. Rychle roste v polostínu pod ovocnými stromy i na vlhčích záhonech.
Máta se pěstuje v mnoha odrůdách, na vhodném stanovišti se ochotně a velmi rychle rozrůstá, dovede brzy obsadit a zaplevelit celé okolí. Z toho důvodu je vhodnější vysadit ji odděleně na místo, na kterém nám nebude překážet. Snadno se množí dělením rostlin, nejlépe brzy na jaře nebo na podzim. Oddělky po vysázení dobře zalijeme.
- Tip 1: Máta velmi dobře zakořeňuje ve vlhkém prostředí, ať už na záhonu, v květináči nebo ve sklenici s vodou.
- Tip 2: Rozrůstání máty omezíme vysazením rostliny do velkého květináče, který musí být opatřen odtokovým otvorem. Bez odtoku přebytečné vláhy by máta začala zahnívat. Květináč můžeme zapustit do záhonu, ale musíme dát pozor, aby výhony máty nezačaly přerůstat a příliš se rozmáhat. Včas je musíme zastřihnout.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak a kdy sklízet mátu
Mátu sklízíme před vykvétáním. Vezmeme si k tomu ostré nůžky. Nejkvalitnější je máta z první sklizně, ale listy můžeme sklízet i později, jen již pozvolna ztrácejí svěžest. Když v průběhu léta mátu sestříháme, ještě na ní vyrostou pěkné listy.
Jak sušit listy máty
Nejsnazší je sušení máty v elektrické sušičce. Pokud sušičku nemáme, sušíme listy co nejrychleji v polostínu v jedné vrstvě. Ze sušené máty připravujeme čaj (výluh), a to buď jen z máty, nebo ze směsi s dalšími bylinkami. Pro kuchyňské využití mátu kombinujeme s libečkem, šalvějí, saturejkou a yzopem. Směs je vhodná např. do sekané a do různých karbanátků.
Máta - cenná bylinka
Podle Encyklopedie léčivých rostlin od Dr. Pamplony-Rogera má máta celou řadu léčivých vlastností: "Zlepšuje chuť k jídlu, usnadňuje odchod plynů ze střev, zlepšuje vylučování žluči, tiší bolest, povzbuzuje organismus a ve větších dávkách působí jako afrodiziakum."
Bylinka je ceněná ke zdobení dezertů, ovocných dobrot i do osvěžujících nápojů. Podle následujícího video-receptu si můžete připravit mátový sirup:
Komentáře