Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šmrncovní omeleta po italsku: Upečte si frittatu podle zásad profesionálů
Zdroj: Freepik, timolina

Je to omeleta, není to omeleta…? Není! Frittata se omeletě podobá, ale přece jen nakonec ve výsledku vypadá i chutná jinak. A pokud ji připravíte správně, což není nic těžkého, na klasickou vaječnou omeletu možná navždy zapomenete.

Frittata, nebo omeleta?

Pokud si někdy připravujete omeletu, pak víte, že ji lze udělat jen z rozšlehaných vajíček, anebo na ni během rychlého smažení přihodit hrášek, šunku či jiné suroviny. S frittatou je to přesně naopak. Suroviny, které ji vylepšují a dávají jí objem a chuť, se dávají rovnou do mísy s rozšlehanými vejci a všechno dohromady se pak smaží a pomalu dopéká společně. Zatímco omeleta je raz dva hotová, frittata vyžaduje trochu víc času. Jelikož obsahuje více ingrediencí, je vyšší a propéká se pomaleji. Taky ji potom nelze ohnout nebo zabalit do ruličky, jako je tomu u omelety. Frittata zkrátka spíš připomíná slaný koláč pečený v pánvi.

Čím ji naplnit

Základem jsou, jak už jsme si řekli, vajíčka. Ta se pro přípravu frittaty musejí pořádně rozšlehat, aby získala na objemu. A do této směsi můžete podle Mietta's Italian Family Recipes přidat cokoliv, co máte doma a co máte rádi. Od zeleniny přes šunku, sýry a bylinky až po zbytky pečeného masa z předchozího jídla. Myslet je potřeba jen na jednu věc: suroviny, které vyžadují delší čas přípravy, je potřeba předem opéct nebo uvařit a nechat vychladnout. To platí například pro syrovou cibuli, syrovou mrkev, brambory, chřest a podobně.

Dokonalé provedení

Název frittata je odvozen od italského slova friggere, což znamená smažit nebo fritovat. Frittata se tedy připravuje v pánvi na rozehřátém olivovém oleji. Jakmile celou směs do oleje vlijete, snižte příkon tepla a frittatu pomalu dopékejte pod poklicí nebo v předehřáté troubě. Trvá to zhruba 15 minut. Frittata musí být upečená z obou stran, ale zároveň by se neměla uprostřed vysušit. Chcete-li zajistit vláčnost, přidejte do vaječné směsi ještě před smažením trochu smetany nebo mléka, případně rozpuštěného a vychladlého másla. Šťavnatost zajistí i nastrouhaný sýr. Pak ale buďte opatrní se solí.

Jak si ji nejlépe vychutnat

V Itálii se frittata podává jak ke snídani, tak jako předkrm u oběda či jako hlavní chod. Konzumuje se jak teplá, tak studená a nakrájená na dílky, podobně jako pizza. Tak buon appetito!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více