Šmrncovní omeleta po italsku: Upečte si frittatu podle zásad profesionálů

7. 5. 2021 16:03

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Freepik, timolina Zdroj: Freepik, timolina
Je to omeleta, není to omeleta…? Není! Frittata se omeletě podobá, ale přece jen nakonec ve výsledku vypadá i chutná jinak. A pokud ji připravíte správně, což není nic těžkého, na klasickou vaječnou omeletu možná navždy zapomenete.

Frittata, nebo omeleta?

Pokud si někdy připravujete omeletu, pak víte, že ji lze udělat jen z rozšlehaných vajíček, anebo na ni během rychlého smažení přihodit hrášek, šunku či jiné suroviny. S frittatou je to přesně naopak. Suroviny, které ji vylepšují a dávají jí objem a chuť, se dávají rovnou do mísy s rozšlehanými vejci a všechno dohromady se pak smaží a pomalu dopéká společně. Zatímco omeleta je raz dva hotová, frittata vyžaduje trochu víc času. Jelikož obsahuje více ingrediencí, je vyšší a propéká se pomaleji. Taky ji potom nelze ohnout nebo zabalit do ruličky, jako je tomu u omelety. Frittata zkrátka spíš připomíná slaný koláč pečený v pánvi.

Čím ji naplnit

Základem jsou, jak už jsme si řekli, vajíčka. Ta se pro přípravu frittaty musejí pořádně rozšlehat, aby získala na objemu. A do této směsi můžete podle Mietta's Italian Family Recipes přidat cokoliv, co máte doma a co máte rádi. Od zeleniny přes šunku, sýry a bylinky až po zbytky pečeného masa z předchozího jídla. Myslet je potřeba jen na jednu věc: suroviny, které vyžadují delší čas přípravy, je potřeba předem opéct nebo uvařit a nechat vychladnout. To platí například pro syrovou cibuli, syrovou mrkev, brambory, chřest a podobně.

Dokonalé provedení

Název frittata je odvozen od italského slova friggere, což znamená smažit nebo fritovat. Frittata se tedy připravuje v pánvi na rozehřátém olivovém oleji. Jakmile celou směs do oleje vlijete, snižte příkon tepla a frittatu pomalu dopékejte pod poklicí nebo v předehřáté troubě. Trvá to zhruba 15 minut. Frittata musí být upečená z obou stran, ale zároveň by se neměla uprostřed vysušit. Chcete-li zajistit vláčnost, přidejte do vaječné směsi ještě před smažením trochu smetany nebo mléka, případně rozpuštěného a vychladlého másla. Šťavnatost zajistí i nastrouhaný sýr. Pak ale buďte opatrní se solí.

Jak si ji nejlépe vychutnat

V Itálii se frittata podává jak ke snídani, tak jako předkrm u oběda či jako hlavní chod. Konzumuje se jak teplá, tak studená a nakrájená na dílky, podobně jako pizza. Tak buon appetito!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Někdy se jí říká těstovinová rýže, byť s rýží nemá nic společného. Dokonce tak ani nevypadá a ani…
Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Češi jsou chalupářský národ a tak se v letních měsících mnoho velkých měst na víkendy vylidňuje. S…
Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Když má člověk nějaká zdravotní omezení nebo se z jiných důvodů rozhodne ze svého jídelníčku určité…
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo rádi ochutnáváte pokrmy cizích zemí? V obou případech…
Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Kdo neskáče, není Čech! 11. června startuje Mistrovství Evropy ve fotbale (Euro). Tenhle sport u…
Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Máte rádi palačinky, ale vadí vám, že nejsou nadýchané? Zkuste omelety! Skvělý moučník máte…
Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

Nadýchaný čokoládový piškot s bohatou višňovou náplní, šlehačkou, višňovým likérem, čokoládou a…
Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

Ať už máte, nebo nemáte rádi mrkev, až někde narazíte na mrkvový dort, nenechte si ho ujít.…