Jde to i bez mikrovlnky: Jak udělat křupavý popcorn nebo rychlý snídaňový koláček mug cake?
4. 1. 2022 Vaření
Mikrovlnná trouba je dokonalým vynálezem a mnozí by se bez ní v kuchyni neobešli. Díky ní ohřejeme jídlo bez dalších kastrůlků, některé pokrmy v ní uděláme i rychleji než v běžné troubě a jsou i dobroty určené přímo k přípravě v mikrovlnce. Ale nebojte, pokud ji nemáte, nebo se vám zrovna pokazila, vše se dá zvládnout i bez ní.
Popcorn z hrnce
Pokud je nějaké jídlo neoddělitelně spojené s mikrovlnnou troubou, je to právě popcorn. Zlatá zrníčka kukuřice si většinou kupujeme v papírových sáčcích, které stačí jen vložit do mikrovlnky, nastavit teplotu a čas a pak už jen čekat, až se sáčky samy nafouknou a zrnka se změní na pěnové „obláčky“. Zajímavé přitom je, že tato příprava popcornu je poměrně mladá, podle webu Popz.eu byla Jimem Watkinsem vynalezena až roku 1971. Pražená kukuřičná dobrota se ale dá udělat i bez mikrovlnky tak, jak se připravovala mnoho let před tímto objevem. Popcorn vzniká zahříváním kukuřičných zrn, dokud nepuknou a nenafouknou se do podoby bílých pukanců. Toho je možné dosáhnout i v obyčejném hrnci s poklicí a dokonce je taková příprava popcornu mnohem zdravější. Navíc máte záruku, že takový popcorn neobsahuje žádné špatné látky nebo chemikálie, o nichž se často mluví v souvislosti s popcornovými sáčky do mikrovlnné trouby. Domácí popcorn je i méně kaloričtější, než třeba ten s máslovou příchutí a ještě si ho můžete dochutit, jak chcete. V obchodech je možné koupit speciální kukuřici na výrobu popcornu, která neobsahuje žádná dochucovadla a jde většinou o kvalitní zrnka s vysokou pukavostí. Příprava je pak už jednoduchá. Ve velkém hrnci nebo v hlubší pánvi rozehřejte pár lžic rostlinného oleje (stačí jen málo na pokrytí dna) na středně vysokou teplotu. Vložte do ní zrnka kukuřice, zakryjte poklicí a počkejte až začnou pukat. Pánví trochu zatřeste, aby prasklo co nejvíc zrníček. Pokud bude interval mezi pukáním delší než 5 vteřin, je popcorn hotový. Pak už ho jen přesypejte do misky a ochuťte solí, kořením, bylinkami, česnekem či jarní cibulkou. Máte-li raději sladký, stačí přidat třeba skořicový cukr.
Mohlo by vás zajímat
Hrnečkový dortík
Velkým snídaňovým hitem poslední doby je mug cake. Jde o malý koláček nebo spíš takový muffin, který připravíte za pár minut, když vás začne honit mlsná. Je i ideální alternativou snídaně, pokud máte v ranní shonu málo času na její přípravu, nemáte napečeno, ale nechcete se odbýt jen jogurtem nebo sušenkami. Mug cake má mnoho variant, nejčastěji se ale vyskytuje v čokoládové verzi. Ten úplně nejjednodušší připravíte tak, že do většího hrnku vymazaného máslem nebo vystříkaného trochou oleje dáte čtyři lžičky hladké mouky, ¼ lžičky prášku do pečiva, 4 lžičky cukru a 2 lžičky kakaa a promícháte. Pak přidáte 1 vajíčko, 3 lžičky mléka a 3 lžičky slunečnicového oleje, prošleháte do hladké směsi a… dáte vařit do mikrovlnné trouby. Stejnou službu vám ovšem samozřejmě prokáže i normální trouba, jen v ní pečení trvá o trochu déle a je třeba vybrat hrneček, který odolá vysokým teplotám. Peče se totiž při teplotě 250 °C 12-15 minut. Mug cake se dá udělat snadno i v obyčejném hrnci nebo v hluboké pánvi. Stačí, když na její dno položíte látkový ubrousek, na něj postavíte hrneček s těstem a zakryjete alobalem. Pak do hrnce nalijete horkou vodu tak, aby voda nesahala až k okraji hrnků, ale ouška byla ponořená. Poté hrnec zakryjte poklicí a vařte asi 30 minut na středním plameni. Na mug cake je navíc úžasné, že se dají udělat v mnoha příchutích, stačí dát jen prostor své fantazii.
Mohlo by vás zajímat
Rýže upečená v troubě
Rýži je možné vařit mnoha způsoby a velmi oblíbená je i její příprava v mikrovlnné troubě. Díky ní uvaříte rýži tak, aby byla prostě dokonalá – úžasně nadýchaná, nelepkavá a akorát tak měkká. Dosáhnout takové konzistence při běžném vaření rýže v hrnci může být pro méně zkušené kuchařky obtížné. Samozřejmě existují i záchranné varianty v podobě rýže ve varných sáčcích nebo předvařené parboiled rýže, jež vám práci usnadní, ale ani v tomto případě není rýže tak kyprá. A navíc vaříte vlastně z polotovaru. Pokud se bojíte, že se vám rýže při vaření v hrnci připálí nebo naopak rozvaří na kaši, zkuste přípravu v troubě. Je to opravdu snadné. V hrnci nejprve rozpalte olej nebo přepuštěné máslo ghí a na něm trochu osmahněte rýži. Osolte ji a zalijte vodou, tak aby sahala asi 1,5 cm nad rýži. Poté hrnec zakryjte poklicí a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 15 minut nebo dokud se voda nevsákne do rýže a rýže nezměkne.
Témata
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Pařížská šlehačka 250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme… Číst více
Jak připravit pařížský krém. Skvěle se hodí na ořechové rohlíčky i do trubiček
Ať už připravujeme pařížskou šlehačku či krém, příprava není vůbec složitá a uspokojí především milovníky čokolády a kakaa. Krém má temně hnědou… Číst více
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Mohou být… Číst více
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je… Číst více
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
V posledním díle pořadu Buchty po ránu to bylo… Číst více
Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády… Číst více
Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto,… Číst více
Jak připravit dokonalé pařížské rohlíčky. Křehké těsto s nadýchaným krémem
Pařížské rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím i zákuskem běžně dostupným v cukrárnách. Jsou upečené z ořechového těsta, doplněné vyšlehaným… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pozor, tato jídla do mikrovlnky nepatří! Špenát nebo uzeniny v ní nikdy neohřívejte
Čím dochutit sladké krémy a náplně: Poradíme vám, jaká jsou přírodní a potravinářská aromata
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 4 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky