Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Zdroj: Pixabay, anncapictures

Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy multikina nebyl dokonalý. Ke sledování filmů prostě pojídání popcornu patří. S máslem, sladký nebo s příchutí… každý si může vybrat, na co má zrovna chuť. A když nepůjdete do kina, udělejte si popcorn doma. Kupodivu to jde i bez mikrovlnky.

Když puká kukuřice

Popcorn patří mezi nejoblíbenější slané pochutiny, a to bez ohledu, zda si jej vychutnáváte v kině nebo jen doma u televize k vínku. Přitom je to ta nejjednodušší dobrota vůbec. To hlavní a vlastně i jediné, co na něj potřebujete, jsou zrnka kukuřice, která se praží. Kouzlo popcornu spočívá v tom, že působením tepla zrníčka puknou, obrátí se naruby a nafouknou se do podoby typických bílých pěnových kousků, připomínajících jakousi zvláštní květinu. To, co se s popcornem děje, ví asi každý, kdo nakouknul do sáčku s kukuřičnými zrnky před a po jejich pobytu v mikrovlnné troubě. Víte ale, jaká je historie popcornu?

Od indiánů k pouličnímu občerstvení

Svůj původ má podle webu Britannica.com samotná kukuřice v Mexiku a dalších zemích Střední Ameriky. Důkazy o jejím pěstování jsou staré již 10 000 let. Před mnoha tisíci lety se na stejném místě zrodil i popcorn. Podle nálezů v jedné z jeskyní v Novém Mexiku si prý na něm pochutnávali již indiánské kmeny kolem roku 3600 př. n. l., jak se píše na webu Delish.com. Původní obyvatelé Ameriky kukuřici pražili v písku zahřátém nad ohněm. Popcorn pak používali jako obřadní doplněk a výzdobu při rituálech. Věřili totiž, že každé zrnko kukuřice obsahuje tichého ducha, který se po zahřátí zrna rozzlobí. Když se pak zrnko zahřálo příliš, duch z jádra vyskočil, což způsobilo jeho prasknutí. V 19. století se popcorn připravoval pražením kukuřice na plotýnce kamen. Ve stejné době se objevil poprvé i výraz popped (prasknutý, bouchnutý) corn (kukuřice). Již v 80. letech 19. století se začal popcorn prodávat v pojízdných vozících na ulicích amerických měst. Nabízel se také na poutích a jarmarcích. Podle webu History.com však nejvíc obliba popcornu vzrostla v 90. letech 19. století, kdy Charles Cretors, majitel chicagského obchodu s cukrovinkami, vytvořil řadu parních strojů na pražení ořechů a tuto technologii použil i na pražení kukuřičných zrn. Pro nízkou cenu byl popcorn oblíbenou pochoutkou během hospodářské krize a také za 2. světové války. Poslední a velmi důležitý okamžik v dějinách popcornu nastal roku 1971, kdy podle webu Popz.eu Jim Watkins vynalezl popcorn do mikrovlnné trouby. Od té doby si mohl každý užít kukuřičnou pochoutku v pohodlí domova.

V kinech popcorn zpočátku nechtěli

Pokud byste přemýšleli, kde se vzal zvyk objednávat si v kině ke sledování filmu zrovna popcorn, tak vězte, že samozřejmě také v Americe. Popcorn se začal nabízet v kinech téměř od počátku, majitelé kin se mu ale původně bránili. Ve 20. letech 20. století byla kina honosným místem, stavěly se luxusní a nazdobené filmové paláce, jejichž majitelé nechtěli, aby jim tam někdo rozhazoval bílé pukance. Navíc popcorn byl brán jako obyčejné pouliční jídlo, které se k atmosféře původních filmových paláců nehodilo a filmoví magnáti byli přesvědčeni, že pojídání popcornu bude odvracet pozornost diváků od filmů. Posléze ale zjistili, že mají z prodeje popcornu větší zisk než z prodeje lístků a v roce 1938 byly podle webu Popcorn.org do vestibulů kin Dickinson nainstalovány první automaty na popcorn.

Zdravá a téměř dietní kukuřičná pochoutka

Možná vás to překvapí, ale popcorn je vlastně poměrně zdravou pochutinou, rozhodně zdravější, než jsou třeba chipsy. Stejně jako kukuřice dodá tělu vlákninu a i některé vitaminy a minerály. Pokud není příliš tučný s přídavkem másla nebo s příchutí, jde i o poměrně nízkokalorickou pochoutku. Běžná porce popcornu, tedy 25 g, obsahuje podle webu Kaloricketabulky.cz je necelých 90 kcal. Navíc popcornu o moc víc nesníte, oproti smaženým brambůrkům vás nasytí mnohem víc. Pokud chcete mít jistotu, z čeho popcorn připravujete, nekupujte si ten do mikrovlnky, ale jen samotná  kukuřičná zrníčka určená pro přípravu popcornu. Dobrotu si doma snadno uděláte i bez mikrovlnné trouby. Do hluboké pánve nebo do hrnce nalijte asi 20 ml oleje, do něhož můžete přidat i lžičku másla. Olej zahřejte a pak do něj vsypejte 100 g kukuřice. Přikryjte poklicí a nechte zrníčka skákat a pukat. Hotový popcorn vyjměte, nechte okapat a posypejte solí, pepřem, římským kmínem nebo třeba skořicí.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více