Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vinný nápoj bez rizika bolehlavu: Slavná Vinea se zrodila v 70. letech a přežila dodnes!
Zdroj: Wikimedia Commons, By Panoha - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19854584

Za socialismu patřila Vinea k oblíbeným nápojům. Přestože byla poměrně vzácná, zdatně soupeřila s Kofolou. Mezi točenými malinovkami a zářivě žlutými limonádami byla zjevením a měla vzbuzovat dojem luxusní „limošky“ ze západu. Ostatně láhev podobají se té na Coca-Colu to jen dosvědčuje.

Trochu lepší limonáda

Léta ji považujeme za typickou českou limonádu, původně ovšem Vinea vznikla na Slovensku, odkud se dovážela do českých samoobsluh. V sedmdesátých letech moc široká nabídka nealko nápojů nebyla. Žízeň jste mohli uhasit červenou nebo žlutou limonádou, jež se prodávala ve skleněné průhledné lahvi a označovala prostě a jednoduše „limo“ nebo ještě obecněji „nealko“, u níž se příchuť ani neřešila. Od šedesátých let se tu podle knihy Retro sice vyráběla i česká verze Coca-Coly, ta byla ale vzácná a drahá a byla vnímána tak trochu jako luxusní zboží. Na povzbuzení jsme si mohli dávat už i Kofolu, bylo ale třeba vytvořit nějakou alternativu k „zápaďáckým“ kolovým nápojům, a tak dostali výrobci nápojů z „vyšších míst“ důležitý státní úkol – vyrobit zdravou limonádu z hroznového moštu, která by mohla konkurovat i slavným zahraničním „limčám“, po nichž všichni tak toužili. A tak se zrodila Vinea.

Osvěžení z vinných hroznů

Unikátní limonáda vychází z dlouholeté tradice moravského a hlavně tedy slovenského vinohradnictví. Tehdy byly u nás ve velké oblibě mošty, které se často dělaly i z vinných hroznů. A tak se zřejmě zrodila myšlenka, že by se z hroznové šťávy dala určitě vyrobit nějaká chutná limonáda. Podle webu Vinea.cz se zadání chopil vinařský výzkumný ústav v Bratislavě a v roce 1973 tým výzkumníků pro Vinařské závody v Pezinku namíchal první nápoj, který je jedinečnou kombinací hroznové šťávy a černého bezu, což mu dává výjimečnou lehce muškátovou chuť. Inspirací jim zřejmě byla rakouská vinná limonáda Traubi neboli Traubisoda, jež vznikla podle webu Traubisoda.at, již roku 1954 v Rakousku a rovněž je tam oblíbená dodnes. Roku 1974 Vineu začaly vyrábět vinařské závodu v Pezinku a Nitře a nápoj v typické zelené láhvi nápadně připomínající Colu mohli ochutnat první zákazníci.

Vinea se stala tak populární, že se začala vyvážet až do zahraničí, což ovšem způsobilo, že v českých obchodech jste na ni téměř nenarazili. Po revoluci ale zájem o ni trochu upadl a dalo by se říct, že měla namále. Naštěstí ji opět zachránili ve vinařství v Pezinku, a tak nám Vinea zůstala dodnes. V současnosti značku Vinea vlastní společnost Kofola, která ji vyrábí ve své slovenské pobočce v závodě v Rajecké Lesné, a to nejen bílou a červenou, ale i perlivou verzi Frizzante s 10 % hroznové šťávy, která vám při troše fantazie nahradí prosecco. Svým jemným perlením totiž připomíná šumivé vína, není ani tak sladká jako klasická Vinea a neobsahuje žádné konzervanty ani umělá sladidla. Do dnešních časů se dochoval i jeden z prvních konkurenčních produktů Viney český Top & Topic, který podle knihy Retro roku 1987 navazoval na další vinnou limonádu Livii.

Zdroje informací:
Vinea.cz
Michal Petrov: Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu
Traubisoda.at

 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více