Romantický příběh rakouské limonády Almdudler: Původně byl tento bylinkový nápoj svatebním darem!
24. 8. 2021 Historie a zajímavosti
Osvěžující limonádu Almdudler seženete v Rakousku snad všude. Neoddělitelně je spjatá s oblastí Alp, což přímo podporuje i malba na etiketě, na níž jsou vyobrazeni muž a žena v typických rakouských krojích – dirndlech. Znáte ale historii téhle "rakouské Kofoly"?
Limonáda jako svatební dar
Starý známý obraz páru Marianny a Jakoba patří k Almdudleru odjakživa stejně jako tvar skleněné láhve. Dát si v nějaké tradiční dřevěné horské chatě s výhledem na alpské vrcholky sklenici téhle perlivé bylinné limonády je něco, co v Rakousku musíte zažít. Almdudler není žádnou novinkou, jeho historie sahá až do 50. let minulého století. Limonádu vymyslel vídeňský podnikatel Erwin Klein a dal si s tím docela práci, recepturu na nápoj s bylinkovými výtažky vyvíjel celkem tři roky. Kleinovi ovšem tíhli k limonádám už mnohem dříve. Již v 19. století dědeček Erwina Kleina vyráběl údajně nejlepší limonády v celé Vídni. V obchodech bylo možné si Almdudler poprvé koupit v roce 1957. S vytvořením Almdudleru se pojí i romantický příběh - první láhev Almdudleru prý Klein daroval své manželce Ingrid přímo v den jejich svatby.
Mohlo by vás zajímat
V Almdudleru se ukrývá vůně alpských luk, neboť jsou v této limonádě nakombinována přírodní aromata z celkem 32 horských bylin. Jde o příjemně osvěžující nápoj jemně nahořklé chuti, kterému právě bylinky dodávají na výjimečnosti. Asi vás ani nepřekvapí, že receptura na tuhle limonádu je tajná a bylinky použité do Almdudleru podléhají přísné kontrole. Nejprve se rostliny jako meduňka, šalvěj, hořec, badyán a třapatka nasuší, rozdrtí a jemně extrahují. Extrakt se pak nechá uležet několik týdnů a poté se smíchá s čerstvou pramenitou vodou, přírodním cukrem a kyselinou citronovou.
Když nemají Almdudler…
Pokud by vás zajímal původ neobvyklého názvu, vychází ze slovního spojení „auf der Alm dudeln“ (volně přeloženo: jódlování na alpské pastvině), přičemž slovo dudeln označuje speciální druh vídeňského jódlování. S Almdudlerem se zkrátka nejlépe jódluje na zelených alpských pastvinách. O popularitě Almdudleru svědčí to, že v Rakousku patří k nejoblíbenějším nápojům. Původní Almdudler je klasická perlivá sladká limonáda a poznáte jej podle červené etikety. V současnosti koupíte v Rakousku i Almdudler bez cukru, neperlivý, méně sladký naředěný perlivou vodou (Almdudler g'spritzt), dále s příchutí bezu nebo třeba moderní povzbuzující verzi s maté a guaranou. Pokud byste toužili si jej připravit sami doma, jsou k dostání i Almdudler sirupy. A dokonce koupíte i želatinové bonbonky s příchutí této limonády. Almdudler je prostě hit. Dokládá to reklamní slogan firmy: „Wenn de kan Oimdudla haum, gemma wieda ham!“, který v překladu znamená „Když nemají Almdudler, půjdeme zase domů“.
S pivem, vínem i sektem
Almdudler byl vytvořen jako nealkoholická alternativa k pivu i jako ingredience k vytváření různých drinků s alkoholem. Dodnes se míchá s pivem místo citronové limonády jako radler. Tento nápoj má i svůj vlastní název Almradler a v Rakousku se prodává rovnou namíchaný v láhvi. Oblíbená je i kombinace s vínem. Směsi s červeným nebo bílým vínem se nazývají Almdudler Rot nebo Almdudler Weiß, Süßer Gespritzter, süßer Mischung, Almspritzer, Liftler, Kaisermischung (červené nebo bílé, podle druhu vína) nebo Tiroler. Z Almdudleru si můžete navíc namíchat i některé oblíbené koktejly a i ony mají své názvy. Třeba Almjodler je Almdudler s vodkou, Almjäger je s Jägermeister, Almslammer s tequilou, Gindudler s ginem a Rumdudler s rumem. Zkuste třeba Almpari. Potřebujete 100 ml Almdudleru, 100 ml prosecca, 40 ml campari a čerstvou mátu na ozdobu. Vše nalijte do sklenice a podávejte s ledem. A pokud nemáte na alkoholický drink zrovna chuť, vychutnejte si Almbudler jen tak. Nemusíte kvůli tomu ani jezdit do Rakouska, původní originální druh seženete běžně i v českých obchodech.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelníčky slavných: Aktivista Leonardo DiCaprio nabádá fanoušky k veganství
Nejen hvězda legendárního romantického dramatu… Číst více
Zázrak jménem jackfruit: Plody exotického chlebovníku snadno upravíte jako maso. Poradíme, jak na to!
Nejen sójové maso či tempeh se dají použít jako… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Zasaďte si hrášek! Zelená plodina živí lidstvo už od pravěku a je skvělá na pleť
Hrášek je vlastně první plodina, kterou se učí… Číst více
Říkali mu máslo námořníků. Hruškovec přelahodný určitě znáte, i když o tom možná nevíte
Když se řekne hruškovec přelahodný, málokdo tuší,… Číst více
Samosběry 2021: Udělejte si výlet a vlastnoručně si nasbírejte hrášek, maliny či třešně
Milujete čerstvé ovoce a zeleninu a záleží vám na… Číst více
Zelený hrášek je výživný a oblíbený hlavně mezi dětmi. Využijeme ho do řady pokrmů i ke konzervaci
Pro plynulou sklizeň jej můžeme vysévat postupně po dvou týdnech až do konce května. Kromě dřeňových odrůd pěstujeme i hrášek cukrový, u kterého se… Číst více
Jak snadno připravit mraženou zeleninu do polévky? Jaké druhy zeleniny jsou v ní nejchutnější a jak je zmrazit
Do směsí použijeme především zeleninu z vlastní zahrady, ale můžeme je doplnit i zeleninou, kterou si koupíme. Využijeme akční ceny a vybíráme pouze… Číst více
Grilování levou zadní... I pro vegetariány! Tipy na grilovací recepty bez masa
Grilovací sezóna jede naplno a ačkoliv k ní patří… Číst více
Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!
Milujete karbanátky, protože jsou šťavnaté a dají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sezóna chřestu: Čerstvost poznáme při nákupu podle jeho ohebnosti a tvaru hlaviček, bílý chřest vydrží déle než zelený
Záhada slavné limonády: Proč se zázvorové pivo jmenuje pivo, když to vlastně není pivo?
Jak vznikl radler? Pivo ředěné limonádou mělo možná zamaskovat problém jednoho hospodského
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 6 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 7 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 8 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 14 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 16 hodinami