Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Romantický příběh rakouské limonády Almdudler: Původně byl tento bylinkový nápoj svatebním darem!
Zdroj: Wikicommens, By Loimo - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46016694

Osvěžující limonádu Almdudler seženete v Rakousku snad všude. Neoddělitelně je spjatá s oblastí Alp, což přímo podporuje i malba na etiketě, na níž jsou vyobrazeni muž a žena v typických rakouských krojích – dirndlech. Znáte ale historii téhle "rakouské Kofoly"?

Limonáda jako svatební dar

Starý známý obraz páru Marianny a Jakoba patří k Almdudleru odjakživa stejně jako tvar skleněné láhve. Dát si v nějaké tradiční dřevěné horské chatě s výhledem na alpské vrcholky sklenici téhle perlivé bylinné limonády je něco, co v Rakousku musíte zažít. Almdudler není žádnou novinkou, jeho historie sahá až do 50. let minulého století. Limonádu vymyslel vídeňský podnikatel Erwin Klein a dal si s tím docela práci, recepturu na nápoj s bylinkovými výtažky vyvíjel celkem tři roky. Kleinovi ovšem tíhli k limonádám už mnohem dříve. Již v 19. století dědeček Erwina Kleina vyráběl údajně nejlepší limonády v celé Vídni. V obchodech bylo možné si Almdudler poprvé koupit v roce 1957. S vytvořením Almdudleru se pojí i romantický příběh - první láhev Almdudleru prý Klein daroval své manželce Ingrid přímo v den jejich svatby.

V Almdudleru se ukrývá vůně alpských luk, neboť jsou v této limonádě nakombinována přírodní aromata z celkem 32 horských bylin. Jde o příjemně osvěžující nápoj jemně nahořklé chuti, kterému právě bylinky dodávají na výjimečnosti. Asi vás ani nepřekvapí, že receptura na tuhle limonádu je tajná a bylinky použité do Almdudleru podléhají přísné kontrole. Nejprve se rostliny jako meduňka, šalvěj, hořec, badyán a třapatka nasuší, rozdrtí a jemně extrahují. Extrakt se pak nechá uležet několik týdnů a poté se smíchá s čerstvou pramenitou vodou, přírodním cukrem a kyselinou citronovou. 

Když nemají Almdudler…

Pokud by vás zajímal původ neobvyklého názvu, vychází ze slovního spojení „auf der Alm dudeln“ (volně přeloženo: jódlování na alpské pastvině), přičemž slovo dudeln označuje speciální druh vídeňského jódlování. S Almdudlerem se zkrátka nejlépe jódluje na zelených alpských pastvinách. O popularitě Almdudleru svědčí to, že v Rakousku patří k nejoblíbenějším nápojům. Původní Almdudler je klasická perlivá sladká limonáda a poznáte jej podle červené etikety. V současnosti koupíte v Rakousku i Almdudler bez cukru, neperlivý, méně sladký naředěný perlivou vodou (Almdudler g'spritzt), dále s příchutí bezu nebo třeba moderní povzbuzující verzi s maté a guaranou. Pokud byste toužili si jej připravit sami doma, jsou k dostání i Almdudler sirupy. A dokonce koupíte i želatinové bonbonky s příchutí této limonády. Almdudler je prostě hit. Dokládá to reklamní slogan firmy: „Wenn de kan Oimdudla haum, gemma wieda ham!“, který v překladu znamená „Když nemají Almdudler, půjdeme zase domů“.

S pivem, vínem i sektem

Almdudler byl vytvořen jako nealkoholická alternativa k pivu i jako ingredience k vytváření různých drinků s alkoholem. Dodnes se míchá s pivem místo citronové limonády jako radler. Tento nápoj má i svůj vlastní název Almradler a v Rakousku se prodává rovnou namíchaný v láhvi. Oblíbená je i kombinace s vínem. Směsi s červeným nebo bílým vínem se nazývají Almdudler Rot nebo Almdudler Weiß, Süßer Gespritzter, süßer Mischung, Almspritzer, Liftler, Kaisermischung (červené nebo bílé, podle druhu vína) nebo Tiroler. Z Almdudleru si můžete navíc namíchat i některé oblíbené koktejly a i ony mají své názvy. Třeba Almjodler je Almdudler s vodkou, Almjäger je s Jägermeister, Almslammer s tequilou, Gindudler s ginem a Rumdudler s rumem. Zkuste třeba Almpari. Potřebujete 100 ml Almdudleru, 100 ml prosecca, 40 ml campari a čerstvou mátu na ozdobu. Vše nalijte do sklenice a podávejte s ledem. A pokud nemáte na alkoholický drink zrovna chuť, vychutnejte si Almbudler jen tak. Nemusíte kvůli tomu ani jezdit do Rakouska, původní originální druh seženete běžně i v českých obchodech.  

Recepty k tomuto článku

Související obsah