Pečeme s Ivou: Lněný chléb ze dvou druhů mouky potěší rodinu i návštěvy. Na přípravu je navíc snadný!
28. 4. 2022 Vaření
Pečivo v obchodech stále zdražuje, tak se mnoho z nás uchyluje k domácímu pečení. Proto dnes nabízím další ze svých receptů, tentokrát na chleba z žitné a pšeničné mouky. Zkuste jej podle tohoto návodu!
Když pekařka promluví...
Nejúžasnější, nejlepší chleba je ten kváskový, kynutý divokými kvasinkami. Každý z nás žitný kvásek doma nemá nebo si na něj netroufá, ale chléb chce přesto co nejchutnější. Jak to zařídit? Přece pomocí některého z prefermentů, jako je omládek nebo poliš. Část mouky je před vlastním zaděláním těsta předmočená a předkvašená a takový chléb pak chutná zcela jinak, mnohem lépe.
Upečte si dnes s námi tento lněný chléb s omládkem! Je to chleba nejen na grilovačku, na kterou byl u nás původně pečený. Je lehoučký, malinko světlejší, výborný i další den po upečení. Světlý, s tečkami lněného semínka a pevnou, ale ne tvrdou kůrkou. A moc dobrý!
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat: na omládek: 150 g vlažné vody, 1 lžička sladěnky (nebo včelího medu), 12 g doždí, 180 g hladké mouky
Dále: 190 g vody, 2 lžíce oleje, troška drceného kmínu, 1,5 lžičky soli, 2 lžíce lněného semínka, 100 g žitné chlebové mouky, 280 g pšeničné chlebové mouky
Jak budete potupovat? Všechny suroviny na omládek spolu dobře promícháte v míse, pak ji zakryjete složenou utěrkou a omládek necháte asi 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáte zbytek všech ostatních surovin a dobře uhnětete chlebové těsto. Uložíte ho do mísy, zakryjete opět utěrkou a necháte asi hodinu v teple místnosti kynout.
Vykynuté těsto vyškrábneme na lehoučce pomoučený na vál, rukama ho propracujeme a uděláme z něj kulatý bochník. Bochníček uložíme vykynout do moukou vysypané ošatky (přibližně na 45-60 minut). Vykynutý chleba opatrně a s oporou ruky vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, ometeme z něj přebytečnou mouku a bochník dobře orosíme ze všech stran vodou z rozprašovače. Pak ho na plechu vsadíme do rozehřáté trouby upéct (230 °C / 30 minut, dopéct při 200 °C / asi 20 minut).
Několik postřehů od pomoučeného stolu:
- pokud nemáte ošatku, můžete nechat tento chleba vytvarovaný do bochníku kynout rovnou na plechu, zakrytý utěrkou
- mouku z něj ometám zlehka rukou, jde to dobře
- potírat můžete mašlovačkou, namáčenou ve vodě, ale já mám na postříkání koupený malý rozprašovač na květiny - nezabere moc místa, je šikovný do ruky a chleby orosí ze všech stran rovnoměrně
- po orosení můžete bochník i naříznout, pokud chcete
- díky orosení je povrch těsta dobře zvlhčený a už nepotřebuji zapařovat troubu
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
![]()
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Měkké perníčky bez proležení
Přidáno před 16 hodinami
Hovězí maso trochu jako Stroganov
Přidáno před 21 hodinami
Išelská kolečka - nej!
Přidáno před 23 hodinami
Stir-fry kuřecí játra s pórkem
Přidáno před 23 hodinami
Vepřová játra po asijsku
Přidáno 1. 12. 2023 21:19
Banán s hruškou v kapse
Přidáno 1. 12. 2023 19:52
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře
29. 4. 2022 16:30