Světlý kváskový chléb

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 8 názorů

Suroviny

Rozkvas:
25 g žitného kvásku
125 g žitné chlebové mouky
125 g vody
dále:
190 g vody z vařených brambor (nebo obyčejné vody)
280 g pšeničné chlebové mouky
100 g špaldové mouky
1,5-2 lžičky soli
kmín
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Umícháme rozkvas a necháme ho 12-14 hodin kynout.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin (pokud použijeme vodu z vaření brambor, dáme soli jen 1,5 lžičky) a vymísíme těsto, které necháme asi 2 hodiny nakynout.

  3. Těsto na pomoučeném stole lehce propracujeme, zformujeme do bochníku a necháme v dobře pomoučené ošatce vykynout 2-3 hodiny.

  4. Vykynutý chleba z ošatky opatrně překlopíme na plech s fólií na pečení, ometeme přebytečnou mouku, dobře postříkáme vodou z rozprašovače, nařízneme a upečeme v rozehřáté troubě (230°C/asi 45 min).

Poznámka

Další kynuté recepty najdete na stránkách Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 20 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Světlý kváskový chléb

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    janatka: děkuju za krásnou fotku :-K

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Hana: Najdi jestli ve tvém okolí někdo nepeče chleba a určitě se domluvíte i na kvásku, jinak není to náročné na založení svého,abys měla doma v lednici svůj, také jsem se toho obávala, vyzkoušej. Běž na FB a vyhledej si -skupinu"Kváskománie", nebo "Pečem pecen", tam ti poradí.

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Suprový, opět se mi povedl, mám radost, moc chutný se špaldovou moukou, moc jsem ji nepoužívala, ale po vyzkoušení jednoho receptu ji dávám skoro do každého chlebíku.:-K:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Hana: nezkusíte (netroufnete) si ho vyrobit:-?:-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    nigina: Heli, mám hladkou, ze mlýna;-)

    Odpovědět

  • Hana Hana(neregistrovaná)

    Poraďte mi, kde seženu v Pardubicích žitný kvásek?

    Odpovědět

  • nigina nigina

    Krásny ako vždy. :yes: Ale keď ho budem robiť ja, bude to postrádať tú hebkosť striedky <3 na prvý pohľad. Moja striedka bude ako rašpľa. :-(( Skúsim ho aj tak. Iv a tá špaldovka je aká? biela T630?

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Krásný chlebík :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kvaskovy chleb recept kváskový chléb jak udělat rozkvas kvaskový chleba recept recept na kvaskovy chleba rozkvas svetly chleb rozkvas na kváskový chléb recept recept na kváskovy chléb kváskománie chleba z kvásku světlý kváskový chléb chleba kynuty v lednici kvaskovy chléb recepty kváskomanie.sk kvaskovy chleb kynuti v lednici recept na svetly chleba top recepty světly kváskový chléb světly kváskový chleba kváskový chléb z lednice

Zapomněl/a jsem heslo