Světlý kváskový chléb

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 8 názorů

Suroviny

Rozkvas:
25 g žitného kvásku
125 g žitné chlebové mouky
125 g vody
dále:
190 g vody z vařených brambor (nebo obyčejné vody)
280 g pšeničné chlebové mouky
100 g špaldové mouky
1,5-2 lžičky soli
kmín
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Umícháme rozkvas a necháme ho 12-14 hodin kynout.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin (pokud použijeme vodu z vaření brambor, dáme soli jen 1,5 lžičky) a vymísíme těsto, které necháme asi 2 hodiny nakynout.

  3. Těsto na pomoučeném stole lehce propracujeme, zformujeme do bochníku a necháme v dobře pomoučené ošatce vykynout 2-3 hodiny.

  4. Vykynutý chleba z ošatky opatrně překlopíme na plech s fólií na pečení, ometeme přebytečnou mouku, dobře postříkáme vodou z rozprašovače, nařízneme a upečeme v rozehřáté troubě (230°C/asi 45 min).

Poznámka

Další kynuté recepty najdete na stránkách Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 20 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Světlý kváskový chléb

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    janatka: děkuju za krásnou fotku :-K

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Hana: Najdi jestli ve tvém okolí někdo nepeče chleba a určitě se domluvíte i na kvásku, jinak není to náročné na založení svého,abys měla doma v lednici svůj, také jsem se toho obávala, vyzkoušej. Běž na FB a vyhledej si -skupinu"Kváskománie", nebo "Pečem pecen", tam ti poradí.

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Suprový, opět se mi povedl, mám radost, moc chutný se špaldovou moukou, moc jsem ji nepoužívala, ale po vyzkoušení jednoho receptu ji dávám skoro do každého chlebíku.:-K:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Hana: nezkusíte (netroufnete) si ho vyrobit:-?:-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    nigina: Heli, mám hladkou, ze mlýna;-)

    Odpovědět

  • Hana Hana(neregistrovaná)

    Poraďte mi, kde seženu v Pardubicích žitný kvásek?

    Odpovědět

  • nigina nigina

    Krásny ako vždy. :yes: Ale keď ho budem robiť ja, bude to postrádať tú hebkosť striedky <3 na prvý pohľad. Moja striedka bude ako rašpľa. :-(( Skúsim ho aj tak. Iv a tá špaldovka je aká? biela T630?

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Krásný chlebík :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kvaskovy chleb recept recept na chleba kváskový chléb jak udělat rozkvas kvaskový chleba recept svetly chleb jak vyrobit rozkvaš rozkvas světlý kváskový chléb recept na kváskovy chléb recept na kvaskovy chleba recepty na kváskový chléb chleba z kvásku kvásek na světlý chléb kváskový chleba rozkvas na kváskový chléb recept kváskománie recept na svetly chleba světlý chléb recept chleba recept

Zapomněl/a jsem heslo