Základní chleba z remosky

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 30 názorů

Suroviny

250 ml (g) vody
lžička cukru
2 rovné lžičky soli
lžička octa
2 lžičky kmínu
100 g žitné chlebové mouky
340-350 g hladké mouky
17 g droždí
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy vody, cukru, 2-3 lžic mouky a všeho droždí uděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout v teple.

  2. Přidáme zbytek surovin a vymísíme poměrně tuhé těsto, které necháme v zakryté míse kynout asi hodinu - pak ho propracujeme, uděláme kulatý bochník, oválíme ho v mouce, dlaní ho hodně zploštíme a dáme kynout do remosky na pečící papír.

  3. Vykynutý upečeme - asi 40-45 minut.

Poznámka

Ocet přidávám pro mírně nakyslou chuť střídy, kmínu poměrně více, má jím vonět asi každý pořádný chleba.......

Chlebíky, pečené v remosce ničím nepotíráme, i když nám pak při pečení prasknou. Remoska vypouští velice málo vlhkosti, kůrka by při potření mohla zůstat vlhká.

Tento základní chleba je velice dobrý (prý "nemá chybu" - pravil hlavní ochutnávač ) a vydrží tak až do druhého dne.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 131 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Základní chleba z remosky

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    cathleen: asi ano, kdyby byl chlebík moc vysoký, tak by se asi připaloval. Zkusím a pak se pokusím odhadnout na velkou remosku

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Eva: tyhle zapomenuté "poklady" jsou moc fajn:yes:
    Doporučila bych vám dávku těsta dodržet. Možná se do remosky vejde i více, ale je to maličký prostor, veliký chleba se v něm nemusí dobře propéct a kvalita kůrky také utrpí.

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    cathleen: tak jsem si vzpomněla, že musím někde mít kuchařku pro remosky a zdárně jsem ji našla. a zjistila jsem super informace. Originál průměr 24 cm, objem 2litry, Grand - průměr 32cm, objem 4lity a kdysi se vyráběla ještě mini - průměr 19cm, objem 0,9l. Našla jsem knížku jako poklad. A hurá do kuchtění.

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    cathleen:Oběma Vám děkuji za odpověď. Takže snad se trefím, když dám 1,5 dávky na tu menší a 2,5 nebo 3 dávky na tu velkou......Dneska peču chleba bez hnětení v troubě, ale remoska mi je sympatičtější a asi toho zas budeme mít málo, takže budu muset dopékat na svačiny do školy:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Eva: Evi, chleba je do remosky Original - té menší. Nejmenší remoska, Minorka, má objem necelý litr a už velice dlouho se nevyrábí ;-)

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    casino: Jejda. já myslela, že jsou jen dvě velikosti: malá a velká. Obě mám a poslední dobou na ně nedám dopustit. Nemusí se všechno hlídat jako v troubě, v létě vařím a balkoně abych nedělala teplo a jídlo je mnohem lepší - šťavnatější

    Odpovědět

  • casino casino

    Eva:
    No, remosky jsou tří velikostí:-) a asi se jedná o tu prostřední.
    (na rcp už se nějakou dobu taky chystám)

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Tento recept je do malé nebo velké remosky? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Marta: děkuji za zprávu, Marto :-K Na remosku nedám dopustit!:yes:

    Odpovědět

  • Marta Marta(neregistrovaná)

    Dnes jsem ho upekla a jsem mile překvapená. Je krásně křupavý, vláčný a jemný. Příprava jednoduchá. Remoska je opravdu skvělá. Děkuji za recept.

    Odpovědět

  • natomnesejde natomnesejde(neregistrovaný)

    cathleen:Snad jsme předtím doma měli příliš zimu, nevím, ale napodruhé všechno v pořádku. Kvásek z droždí hezky vyběhl a chlebík je tak jednou velký než na poprvé. Díky za rady :) Ať Vám v novém roce chutná!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    natomnesejde: podle mě bylo vadné už droždí - pokud kvasek málo vyběhnul. Už při prvních přiznacích horšiho droždí je dobré to vylít a zadělat znovu, z droždí čerstvého, nového ;-)

    Odpovědět

  • natomnesejde natomnesejde(neregistrovaný)

    cathleen: Ano z droždí, připraven podle tohoto receptu. Použila jsem mouku bílou, ne žitnou. Je snad chyba tam? Nebo, že bych třeba těsto přepracovala? :) Vážně nevím...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    natomnesejde: píšeš kvásek...myslíš tím kvásek z droždí?

    Odpovědět

  • natomnesejde natomnesejde(neregistrovaný)

    cathleen: Děkuji moc za odpověď!
    všem: Chleba je chuťově moc dobrý, ale velice málo nakynul, byl zbytečně ani ne tuhý, spíš příliš hutný. Víte někdo, co s tím? Už kvásek se mi zdálo, že vůbec nevyběhnul a těsto celkově málo nabylo...

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: pečení chleba v remosce chleba z remosky chleba v remosce chleba pečený v remosce chléb z remosky chléb pečený v remosce chléb v remosce jak upéct chleba v remosce remoska zkušenosti domaci chleba v remosce pečivo v remosce domácí chleba z remosky chléb remoska domaci chleb z remosky chleba do remosky pečivo z remosky remoska chleba pečený chléb v remosce chleba remoska remoska návod