

Základní chleba z remosky
Suroviny
- 250 ml (g) vody
- lžička cukru
- 2 rovné lžičky soli
- lžička octa
- 2 lžičky kmínu
- 100 g žitné chlebové mouky
- 340-350 g hladké mouky
- 17 g droždí
Postup přípravy receptu
Z trochy vody, cukru, 2-3 lžic mouky a všeho droždí uděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout v teple.
Přidáme zbytek surovin a vymísíme poměrně tuhé těsto, které necháme v zakryté míse kynout asi hodinu - pak ho propracujeme, uděláme kulatý bochník, oválíme ho v mouce, dlaní ho hodně zploštíme a dáme kynout do remosky na pečící papír.
Vykynutý upečeme - asi 40-45 minut.
Poznámka od kuchařky
Ocet přidávám pro mírně nakyslou chuť střídy, kmínu poměrně více, má jím vonět asi každý pořádný chleba.......
Chlebíky, pečené v remosce ničím nepotíráme, i když nám pak při pečení prasknou. Remoska vypouští velice málo vlhkosti, kůrka by při potření mohla zůstat vlhká.
Tento základní chleba je velice dobrý (prý "nemá chybu" - pravil hlavní ochutnávač ) a vydrží tak až do druhého dne.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Základní chleba z remosky
-
cathleen: asi ano, kdyby byl chlebík moc vysoký, tak by se asi připaloval. Zkusím a pak se pokusím odhadnout na velkou remosku
-
Eva: tyhle zapomenuté "poklady" jsou moc fajn
Doporučila bych vám dávku těsta dodržet. Možná se do remosky vejde i více, ale je to maličký prostor, veliký chleba se v něm nemusí dobře propéct a kvalita kůrky také utrpí. -
cathleen: tak jsem si vzpomněla, že musím někde mít kuchařku pro remosky a zdárně jsem ji našla. a zjistila jsem super informace. Originál průměr 24 cm, objem 2litry, Grand - průměr 32cm, objem 4lity a kdysi se vyráběla ještě mini - průměr 19cm, objem 0,9l. Našla jsem knížku jako poklad. A hurá do kuchtění.
-
cathleen:Oběma Vám děkuji za odpověď. Takže snad se trefím, když dám 1,5 dávky na tu menší a 2,5 nebo 3 dávky na tu velkou......Dneska peču chleba bez hnětení v troubě, ale remoska mi je sympatičtější a asi toho zas budeme mít málo, takže budu muset dopékat na svačiny do školy
-
Eva: Evi, chleba je do remosky Original - té menší. Nejmenší remoska, Minorka, má objem necelý litr a už velice dlouho se nevyrábí
-
casino: Jejda. já myslela, že jsou jen dvě velikosti: malá a velká. Obě mám a poslední dobou na ně nedám dopustit. Nemusí se všechno hlídat jako v troubě, v létě vařím a balkoně abych nedělala teplo a jídlo je mnohem lepší - šťavnatější
-
Eva:
No, remosky jsou tří velikostía asi se jedná o tu prostřední.
(na rcp už se nějakou dobu taky chystám) -
Tento recept je do malé nebo velké remosky? Moc děkuji za odpověď.
-
Marta: děkuji za zprávu, Marto
Na remosku nedám dopustit!
-
Dnes jsem ho upekla a jsem mile překvapená. Je krásně křupavý, vláčný a jemný. Příprava jednoduchá. Remoska je opravdu skvělá. Děkuji za recept.
-
cathleen:Snad jsme předtím doma měli příliš zimu, nevím, ale napodruhé všechno v pořádku. Kvásek z droždí hezky vyběhl a chlebík je tak jednou velký než na poprvé. Díky za rady :) Ať Vám v novém roce chutná!
-
natomnesejde: podle mě bylo vadné už droždí - pokud kvasek málo vyběhnul. Už při prvních přiznacích horšiho droždí je dobré to vylít a zadělat znovu, z droždí čerstvého, nového
-
cathleen: Ano z droždí, připraven podle tohoto receptu. Použila jsem mouku bílou, ne žitnou. Je snad chyba tam? Nebo, že bych třeba těsto přepracovala? :) Vážně nevím...
-
natomnesejde: píšeš kvásek...myslíš tím kvásek z droždí?
-
cathleen: Děkuji moc za odpověď!
všem: Chleba je chuťově moc dobrý, ale velice málo nakynul, byl zbytečně ani ne tuhý, spíš příliš hutný. Víte někdo, co s tím? Už kvásek se mi zdálo, že vůbec nevyběhnul a těsto celkově málo nabylo...