Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indické máslové kuře: Jak připravit vyhlášenou specialitu? Jeden krok nesmíte vynechat!
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Indická jídla jsou si hodně podobná, většinou jde o směs masa se zeleninou v nějaké chutné kořeněné omáčce. A obvykle je tato směs extrémně pálivá. Butter chicken je v tomto výjimečné, ačkoliv v něm nechybí výrazné indické koření, velké množství másla chuť zjemňuje, takže chutná i dětem.

Když se maso vaří v kořeněné omáčce

Butter chicken patří mezi pokrmy typu curry (česky kari). Ty jsou v Indii hodně oblíbené. Nepředstavujte si ovšem výrazně žlutý kořenicí prášek, který se u nás často používá k dochucení různých masových směsí. Podobá se směsi koření garam masala, používá se ale hlavně v Evropě do jídel majících připomínat ta indická. Pravé indické curry je vlastně ragú z masa nakrájeného na menší kousky, zeleniny a různých druhů koření, které se dlouho vaří v omáčce zjemněné smetanou, kokosovým mlékem nebo jogurtem, aby se dokonale prolnuly všechny chutě a omáčka zhoustla. Pokrm se pak podává s vařenou rýží nebo typickými indickými plackami naan, roti, paratha nebo čapátí.

Maso se používá většinou kuřecí, případně jehněčí či skopové, ve vegetariánské verzi se maso často nahrazuje speciálním indickým tvarohovým sýrem zvaným paneer (neboli panír), jenž se připravuje z kravského a buvolího mléka. Přímo v Indii ale dávají spíš přednost bezmasým variantám curry. Chuť dodává pokrmu hlavně speciální směs aromatického koření, která se liší v závislosti na konkrétní specialitě – v každé indické směsi je trochu jiná. Její součástí mohou být i listy stromu curry, jež se v Indii používají nejen na vaření, ale i v lidové medicíně. Vedle indického curry existuje i curry thajské, v něm ale nesmí chybět kokosové mléko, není tak kořeněné a často se do něj přidávají mořské plody a rybí omáčka.

Nejjemnější z indických jídel

Curry bývá stejně jako mnoho dalších indických jídel většinou hodně pálivé. Chilli papričky jsou ostatně v indické kuchyni vůbec oblíbené, stejně jako v dalších asijských zemích. I když nás po nich většinou hodně pálí jazyk, tělo zchladí, což v indickém horkém klimatu přijde vhod. Mezi další koření typická pro curry patří římský kmín, koriandr, kardamom, zázvor, kurkuma, skořice, hřebíček nebo pískavice. Do správného indického curry se nepoužívá žádný univerzální prášek, ale celé kousky koření, které se nakonec odstraní tak, že se omáčka propasíruje přes síto. Výrazné koření se dává i do pokrmu butter chicken, pro nějž je typická rajčatová omáčka, které je krásně krémová a jemná díky přidanému máslu, jemuž ostatně pokrm vděčí za jméno (butter znamená máslo), a také smetanovému jogurtu, v němž se nechává maso marinovat. Butter chicken má hodně společného s další indickou specialitou tikka masala. I do ní se přidává rajčatová pasta a i další ingredience jsou podobné. Hlavní rozdíl je, že butter chicken má více krémovou omáčku sestávající z rajčat a koření, v tikka masale je omáčka méně krémová, více rajčatová a cibulová a také pikantnější. I když vypadají téměř stejně, jejich chuť a vůně je lehce odlišná.

Nejprve grilujte, pak vařte

Butter chicken neboli máslové kuře je jedním z nejoblíbenějších indických pokrmů. Podle stránek Indianhealthyrecipes.com slavná specialita vznikla v letech 1930-1935 v restauraci Moti Mahal v indickém Dillí, kde ji společnými silami vymysleli zakladatelé podniku Kundan Lal Jaggi a Kundan Lal Gujral. Zbylo jim prý tenkrát grilované kuřecí maso marinované ve směsi koření s jogurtem. Tento pokrm je v indické kuchyni znám jako kuře tandoori, neboť se marinované maso peče ve speciální peci tandoor, která má podobu velké hliněné nádoby a topí se v ní dřevěným uhlím. Napadlo je tedy, že tyto suché kousky kuřecího masa nakrájí na kousky a podusí je v kořeněné rajčatové omáčce. A tak vznikl pokrm, který celý svět zná jako butter chicken a Indie jako Murgh makhani.

Příprava butter chicken sestává tedy ze dvou kroků, nejprve je nutné opéct maso. To se předtím musí dvakrát namarinovat – nejprve jen s citronovou šťávou, solí a chilli papričkami, a poté ještě ve směsi koření (pískavice, garam masala, kurkuma), zázvoru a česneku a hustého (nejlépe řeckého) jogurtu. Díky marinování je maso krásně měkké a šťavnaté. Podle správného postupu by se pak mělo maso upéct ve směsi tandoor, bez výčitek svědomí ji klidně nahraďte obyčejnou pánví nebo grilem, na nichž maso opečete. Pak už se jen maso povaří v omáčce, do které se ale na rozdíl od té na tikka masalu nepřidává cibule. Důležité je, aby byla omáčka krásně jemná. O to se postará jogurt z marinády, ale hlavně máslo a smetana. Bohatší chuť jí také dodají kešu oříšky, které můžete rozmixovat společně s rajčaty a přidat je do omáčky. Hotový pokrm podávejte nejlépe s rýží nebo plackami. Pokud máte rádi indickou kuchyni a butter chicken vás zaujalo, připravte si ho podle našeho receptu:

Zdroje:
Indianhealthyrecipes.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více