Butter chicken - máslové indické kuře

Suroviny

500 g kuřecího masa
1 bílá cibule
2 stroužky česneku
1 PL nastrouhaného zázvoru
1 plechovka jemně krájených rajčat
1 KL římského kmínu
2 KL kurkumy
1 KL koření garam masala
1 KL mletého kardamonu
1 špetka kajenského pepře
špetka mleté skořice
5 PL másla
150 ml smetany ke šlehání
čerstvý koriandr
Na flat roti (chlebové placky):
200 g hladké mouky
120 ml horké vody
20 ml oleje
1 KL soli
150 g másla na potření

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve nakrájené kuřecí maso osolte, opepřete a okořeňte lžičkou kurkumy a kajenským pepřem (v množství, jak moc máte rádi pálivé). Maso nechte asi 15 minut odpočívat.

  2. Potom kousky masa na lžíci másla zprudka ze všech stran opečeme. Maso vyndejte z pánve a dejte stranou. Do stejné pánve nyní dejte 2 lžíce másla a na něm orestujte nasekaný česnek, cibuli a čerstvý zázvor. Po chvilce přidejte koření – římský kmín, garam masalu, kardamom, skořici, kajenský pepř a druhou lžičku kurkumy. Krátce zarestujte, aby se koření nezačalo připalovat. Do pánve následně vylijte jemně krájená rajčata Mutti POLPA a společně vše provařte. Nakonec přilijte asi 150 ml smetany ke šlehání, orestované maso a vše vařte dalších 15 minut.

  3. Po této době vypněte sporák a do horkého jídla zamíchejte další dvě lžíce másla. Jídlo tím krásně zjemní a ještě trochu zahustí.
    Butter chicken podávejte s bílou rýží, posypané čerstvým koriandrem.

  4. Indický chléb flat roti připravíme tak, že mouku promícháme se solí, přilijeme vodu a olej a vše vypracujeme v hladké pružné těsto, které přikryjeme a necháme 30 minut odpočinout. Odpočinuté těsto rozdělíme na 10 stejných částí, jednu vezmeme a zbytek přikryjeme, aby těsto neosychalo. Těsto vyválíme na velmi tenkou placku, kterou nasucho opečeme na pánvi z obou stran. Je vhodné placku péct krátce cca 3 minuty a přitom ji několikrát obrátit. Bude více nadýchaná a vláčná. Sami uvidíte, jak se při obracení bude pěkně nafukovat. Každou upečenou placku pomažeme rozpuštěným máslem a přikryté utěrkou je necháme zapařit.

Komentáře k receptu Butter chicken - máslové indické kuře

K receptu nejsou žádné komentáře.