Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

rebarbora
Zdroj: Pixabay, planet_fox

Rebarbora je další jarní potravinou, která nám přináší krásu a skvělou chuť do života. Jasně červené stonky jsou vítanou vzpruhou a možností, jak tuto surovinu pestře využít v kuchyni. Dnes pro vás máme tipy na skvělý rebarborový kompot.


Rebarbora - chutná jarní rostlina

Rebarbora neboli řapík z rostliny zvané reveň kadeřavá, případně reveň vlnitá (Rheum rhabarbarum) je kupodivu až z Číny a k nám byla rostlina dovezena už před mnoha staletími. Dnes se v našich krajích objevuje téměř jen na zahrádkách, ačkoliv do druhé světové války se pěstovala na polích ve velkém jako zelenina. Rebarbora je sezónní a můžete si ji připravit od května do června. Přestože se z ní dělá kompot, jedná se o zeleninu. Kompoty z jarní rebarbory mají nádherně kyselou chuť.

Příprava rebarbory

Rebarboru je třeba předem omýt a oloupat. Řapíky začněte malým nožíkem loupat odspodu (případně si vemte na pomoc škrabku na brambory), jde to snadno a zůstane použitelný prostředek. Pak rebarboru nakrájejte na zhruba 2cm kousky.

Ingredience na rebarborový kompot

Mezi základní ingredience kompotu patří rebarbora, cukr a voda. Aby se ale trochu chuť vyšperkovala, můžete bílý cukr vyměnit za zajímavější třtinový. Místo cukru můžete ale také sáhnout po jemném medu. Pak ho využijte o třetinu méně než cukru. K rebarboře se výborně hodí rulička skořice a 4 ks hřebíčku (k naší níže uvedené variantě).

Pro vůni můžete směs doplnit o nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Rebarbora se skvěle hodí k jahodám a patří tak k velmi častým kombinacím. Pokud půjdete touto cestou, polovinu rebarbory nahraďte nakrájenými jahodami a snižte množství cukru. K rebarboře se skvěle hodí i zázvor. Do receptu můžete dát jednu až dvě čajové lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, nebo polévkovou lžíci jemně nasekaného kandovaného zázvoru.

Příprava rebarborového kompotu

Vezměte si třeba základní variantu kompotu: 500 g rebarbory, 100 g cukru a 1 l vody, případně přidejte dle vašich preferencí skořici, citronovou kůru, hřebíček. Hodí se vědět, že pokud byste kompot připravovali v hliníkovém nádobí, nebo s hliníkovým náčiním, není to vhodné. Rebarbora je totiž hodně kyselá a lépe se tak z náčiní vylučuje hliník.

Ingredience na kompot dejte do středně velkého hrnce (cukru dejte nejdříve méně) a na mírném ohni míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Vše dál vařte a důkladně míchejte, rebarbora by měla brzy změknout. Může to trvat třeba i jen tři minuty. Záleží na tom, jakou konzistenci chcete. Jestli spíše pevnější kostky, nebo jestli raději pyré, pak to trvá o chvilku déle. Šťávu ochutnejte, a pokud chcete více sladkosti, přidejte další cukr.

Jedná se ale o rebarborový kompot, o kyselost tu jde v první řadě. Pokud máte recept, který obsahuje větší množství koření, vyndejte rebarboru a ještě pár minut koření vařte, aby byla šťáva výraznější. Nakonec rebarboru vraťte do šťávy a kompot je vlastně hotov. Lépe chutná vychlazený, dejte ho tedy po vychladnutí do lednice, aby byl pořádně studený. Za pár hodin bude chladný tak akorát.

Kompot můžete skladovat ve sklenicích, nebo v jakékoli jiné vzduchotěsné nádobě. Dbejte, aby nádoby byly velmi dobře vyčištěné. V chladnu může zůstat týden, tedy pokud ho dříve někdo nesní. Dá se také, po vychladnutí, až na půl roku dát do mrazáku. Kompot samozřejmě můžete i zavařit. Předem sterilizujte sklenice a víčka ve vařící vodě 5 minut. Pak je vyndejte, důkladně osušte a už je můžete plnit kompotem. Naplněné sklenice očistěte a pevně zavíčkuje. Zavařujte 25 minut při teplotě 85 °CZ v hrnci s vodou (sahá alespoň do třetiny sklenic). Pak vyndejte sklenice z vody, vyskládejte je na utěrku dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Rebarbora

Rebarbora neboli reveň je vyhledávaná pro velký obsah minerálů a vitamínů. Na druhou stranu obsahuje vysoký obsah kyseliny šťavelové, kvůli čemuž bychom to s konzumací této zeleniny neměli přehánět.…

Využití rebarborového kompotu

Rebarborový kompot můžete nejen mlsat samotný, dá se ale také využít na různé dezerty, včetně zmrzliny. Hodí se na palačinky, do jogurtu. Rebarborový kompot můžete přidat do různých dortíčků a koláčů. Ze zmrazené kompotované rebarbory připravíte i osvěžující sorbet. Ten připravíte tak, že mražené kousky kompotované rebarbory rozmixujete. Je to snadné a osvěžující!

Zdroje informací:

cooking.nytimes.com
jernejkitchen.com
thespruceeats.com
regiony.rozhlas.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat