Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Božský rebarborový koláč: Vyzkoušené triky, jak na skvělý moučník, který milují v Kanadě
Zdroj: Toprecepty, veganotic

Sezóna rebarbory je v plném proudu. Jak tuto rostlinu zpracovat? Vůbec nejlepší je upéct z ní dokonalý koláč, který je obzvlášť oblíbený v Kanadě a Spojených státech. Zamilujte si ho také!

Sladkokyselý miláček Kanady

Ze zahraničních filmů nebo animovaných pohádek si možná vybavíte scénu, kdy hospodyňka postaví čerstvý koláč na okno, aby vychladl. Takový koláč je s velkou pravděpodobností jablečný, nebo rebarborový. Právě ten druhý typ je totiž ohromně populární ve Spojených státech, Velké Británii a zejména pak v Kanadě. Podle dílu Velké ecyklopedie zahrádkaření vydané nakladatelstvím Time-Life zaměřeného na zeleninu a ovoce byla rebarbora známá už před naším letopočtem na Dálném Východě. V modernější historii ji pak právě Britové začali pěstovat zhruba v roce 1600 a konzumují ji od roku 1700. Oxfordská encyklopedie amerických jídel a nápojů zase uvádí, že přímo rebarborový koláč je součástí tradiční kuchyně v Nové Anglii, což je oblast mezi New Yorkem a Kanadou, kterou objevili Britové a právě zde založili první anglické kolonie. Tolik lekce historie - teď si pojďme říct, jak tento voňavý a svěží sladko-kyselý moučník připravit.

Kouzlo je v poměru chutí

Nejprve ale krátce o rebarboře. Tato rostlina obsahuje kyselinu šťavelovou a v průběhu roku se obsah této látky v rebarboře zvyšuje. To znamená, že jedlá je pro nás jen asi do poloviny června. Zároveň je nutné rebarboru vždy nejprve oloupat a tepelně zpracovat. Z rostliny jíme řapíky, listy nikdy - opět kvůli kyselině šťavelové. Více o tom, proč je pro nás tak nebezpečná a jak rebarboru správně zpracovávat, si přečtěte tady:

Základem skvělého rebarborového koláče je zkombinovat nakyslou rebarboru s jiným, výrazně sladkým druhem ovoce. Nejtradičnější jsou jahody, které s rebarborou tvoří dokonalou kombinaci. Někdy se chuť rebarbory nezjemňuje jiným ovocem, ale slazeným tapiokovým pudinkem. 

Pokud chcete čistě rebarborový koláč, i to je možné, ale budete ho muset přisladit větší dávkou cukru. Pokud máte rádi pikantní věci, můžete si s chuťovými kombinacemi pohrát ještě více a kyselost rebarbory naopak podtrhnout kořením; nejvhodnější je na to skořice nebo sušený zázvor. Konkrétní recept na rebarborový koláč včetně těsta je už pak celkem jednoduchý.

Co dalšího z rebarbory?

V angličtině se rebarboře někdy přezdívá the pie plant (tedy koláčová rostlina), protože na výrobu moučníků je díky specifické chuti opravdu nejvhodnější. Dá se ale zpracovat i jinak. Při pečení rebarborového koláče byste měli ovoce předtím, než jej dáte na těsto a upečete, nechat macerovat. Ze šťávy, kterou při tom z ovoce slijete, se dá vyrobit vynikající přírodní limonáda.

Z rebarbory je možné udělat také kyselejší marmeládu, opět ale platí, že je vhodné smíchat ji se sladším druhem ovoce. Hodně zajímavé pak může být přidat rebarboru do slaného receptu; zkuste ji zakomponovat například do pečené kachny a budete mile překvapeni! Konekonců, rebarbora je oficiálně považována za zeleninu.