Rebarbora, jak ji neznáte: Slané recepty ze sezónní dobroty určitě zkuste!
28. 5. 2021 Vaření
Rebarbora je sezónní zelenina, jejíž jedinečnou chuť si můžeme každý rok užívat jen zhruba měsíc - ve druhé polovině června už se pro nás její konzumace stává zdraví nebezpečnou. Poznejte rebarboru i z jiné stránky než jako přísadu do koláčů a zkuste ji naslano!
Kdy (ne)jíst rebarboru?
S rebarborou to není jen tak. Každý rok její sezóna startuje se začátkem května a trvá jen asi do poloviny června. Ideální je ovšem konzumovat rebarboru jen do začátku června. Později se totiž v rostlině zvyšuje obsah kyseliny šťavelové, která nám v určitém množství nevadí, ale když je jí víc, porušuje v lidském organismu iontovou rovnováhu vápníku, což způsobuje, že je tento důležitý minerál z těla vylučován. Rebarboře by se proto měli vyhnout lidé s citlivým žaludkem nebo trpící na problémy s močovým měchýřem či ledvinovými kameny. Pro ostatní je konzumace rostliny v daném období bezpečná, ale i to platí jen v případě pojídání řapíků, navíc tepelně zpracovaných a také s tím, že si rebarboru dopřejete maximálně dvakrát týdně.
Mohlo by vás zajímat
Pokud tohle všechno dodržíte, není důvod, proč si jedinečnou sezónní dobrotu nedopřát. Rebarbora má nakyslou chuť, která jde skvěle dohromady s výrazněji sladkým nebo méně chuťově výrazným ovocem. Proto se často přidává například do jahodových nebo malinových koláčů. Výborná je samotná, třeba na přípravu britského moučníku crumble. Dá se z ní vyrobit kompot i marmeláda chuťově trochu podobná například rybízovému džemu.
Rebarbora netradičně
Pokud chcete zkusit něco netradičního a přijde vám, že by se rebarbora dala využít i nějak jinak než nasladko, pak máte pravdu a určitě se můžete pustit do experimentů. Zkuste třeba restovaná kuřecí jatýrka na másle s rebarborovo-jablečným pyré. V dietním a finančně nenáročném pokrmu se snoubí sladká chuť s nakyslou a dohromady s jemnými játry tvoří dokonalé trio. Stejně fungují jablka a rebarbora také ve spojení s pečenou kachnou.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Božský rebarborový koláč: Vyzkoušené triky, jak na skvělý moučník, který milují v Kanadě
Rebarborové koláče a buchty připravujeme z jarní vydatné úrody. Podle oblíbených receptů se nám určitě povedou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 16 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 17 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 18 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?
Rebarborové koláče a buchty připravujeme z jarní vydatné úrody. Podle oblíbených receptů se nám určitě povedou
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“