Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

francouzský quiche v remosce
Zdroj: Remoska, Bistro Štěpán

Slaný koláč quiche patří mezi poklady francouzské kuchyně, i když s jeho původem je to složitější. Quiche si můžete připravit ve spoustě variant. Upečte si ho v Remosce.

Co je to koláč quiche a kde se vzal

Quiche je slaný koláč, který je naplněn vejci rozšlehanými ve smetaně. Sice se uvádí jako tradiční francouzský pokrm, ale vypadá to, že jeho kořeny sahají do středověkého království Lothringen (Německo). Ostatně slovo „quiche“ pochází z německého „Kuchen“, což znamená koláč. Území Lothringen později Francouzi obsadili a známe ho jako Lotrinsko. Záznam o koláči quiche je také doložen už v roce 1594. V roce 1873 nabídl francouzský kuchař a cukrář Jules Gouffé mezi teplými předkrmy sýrový quiche.

Tento koláč se se stal velmi oblíbeným a jeho varianta quiche Lorraine se stala specialitou francouzské kuchyně v 19. století. I tato verze má ovšem různé místní odlišnosti, jako je tomu zvykem i u ostatních druhů koláče quiche. Největší popularitu si tyto koláče získaly ve 20. století.

Nejdříve se „quiche Lorraine“ připravoval jako koláč s vaječno-smetanovou náplní s uzenou slaninou. Teprve později se do tohoto koláče přidal sýr. Také spodní kůrka měla jinou podobu a tvořilo ji chlebové těsto. Později se vyměnilo za korpus z křehkého nebo listového těsta. Quiche se také stal po druhé světové válce populárním v Anglii a v USA během 50. let. Protože v něm ale nebyl dostatek masa, byl považován za jídlo, které „skuteční muži nejedí“.

Dnes patří mezi oblíbené náplně houby, šunka, špenát, brokolice, ale i hovězí maso, směs mletého masa, losos, mořské plody (především korýši). Quiche můžete připravit v kteroukoliv denní dobu. Hodí se jako snídaně, k obědu, ke svačině, ale i k večeři. Od původní nevýrazné podoby Francie vylepšila quiche svými pestrými chutěmi a čerstvými ingrediencemi. Ve Francii se připravuje kdykoli během roku. Jeho oblíbenost nejspíš spočívá i v rychlé přípravě a milují ho i děti.

Jak připravit těsto na quiche

Těsto na quiche může být křehké nebo listové. Ideálně domácí. Myslete na to, že vypracované těsto potřebuje alespoň hodinu (i den) v lednici. Proležení těsta je dobré pro jeho propojení. Oceníte to při válení, kdy nebude příliš mazlavé. Vychlazené těsto pak válejte mezi dvěma vrstvami fólie nebo pečicího papíru na tloušťku zhruba 3 až 4 mm.

Jak má vypadat náplň quiche a zálivka

Náplně na quiche jsou velmi pestré. Může v nich být téměř cokoliv od brokolice, přes květák, až po lososovou náplň. Na co byste ale v koláči neměli zapomenout, jsou vajíčka a smetana. Zálivka by při výsledné konzistenci měla alespoň trochu téct. Případně ji nařeďte malým množstvím mléka, se zahuštěním zase pomůže vejce.

Remoska

Možná se vám válí na půdě, ve sklepě nebo ji využíváte při vaření na chalupě. Remoska, tedy malá elektrická trouba značky REMOS, je legendou mezi originálními československými vynálezy. Funguje na…

Jak upéct quiche v Remosce

Formu nevymazávejte, pokud to nedoporučuje výrobce. Případně ji můžete vyložit pečicím papírem. Výsledné těsto vmačkejte do formy a vytvarujte i kraje korpusu. Nakonec propíchejte spodní část těsta vidličkou. Formu s těstem vložte do hrnce Remosky a nechte péct zhruba 10 minut. Pak formu s korpusem vyndejte z hrnce, naneste na ni náplň a zalijte smetanovo-vaječnou směsí. Opět ji vložte do hrnce a pečte asi 20 minut, až bude mít nazlátlý povrch.

Zdroje informací:
https://fr.wikipedia.org/wiki/Quiche
https://ateliermonnier.com/history-of-the-quiche-lorraine/
https://www.importicosbakerycafe.com/the-curious-origin-of-quiche/
https://www.delscookingtwist.com/french-quiche-lorraine/
https://www.savingdessert.com/classic-quiche-lorraine/
https://shop.remoska.eu/recepty-remoska-prima-classic/slany-francouzsky-kolac--quiche/

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více