Seitan à la kuřecí (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)

Bezmasá jídla Doba přípravy: 1h 1 názor

Bezmasá jídla Doba přípravy: 1h 1 názor

Suroviny 12 porcí

250 g vařené cizrny
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce soli
1 lžíce houbového koření (volitelné)
1 lžička sušeného česneku
2 lžička sušené cibule (lze nahradit čerstvou, ubereme vody)
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce octa
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce cukru
425 g vitálního glutenu (seitanová mouka / pšeničný lepek)
500 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Všechny přísady kromě seitanové mouky rozmixujeme v 500 ml vody.

  2. K tekuté směsi přidáme seitanovou mouku, dobře promícháme a min. 10 minut hněteme. Poté necháme 10-30 minut odpočívat.

  3. Těsto rozčtvrtíme a mírně zploštíme. Placky pevně překládáme ze všech stran dovnitř, otočíme a vytvarujeme bochánky. Ujistíme se, že je povrch pěkně napnutý a rovnoměrně tvarovaný.

  4. Švem dolů položíme na pařáček (pozor, některé parní hrnce z teleshoppingu jsou k ničemu, mají málo děr a nefungují! Nejlepší je nerezový skládací pařáček za pár korun), přiklopíme a vaříme v páře 40 minut na středním plameni.

  5. Vyjmeme z hrnce, necháme úplně vychladnout. Pro lepší konzistenci uložíme přes noc do lednice. Před konzumací natrháme prsty na plátky či kousky.

  6. Kousky lze krásně opéct dokřupava na troše oleje nebo obalit v mouce, vejci a strouhance a užít si řízky bez krutosti.

Komentáře k receptu Seitan à la kuřecí (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Kedysi dávno som chodila na kurz makrobiotiky a seitan sme pripravovali, ale len vyplavovaním obyčajnej pšeničnej múky. Raz v teplej, potom v studenej vode, na striedačku, kým sme nedostali seitan.;-)

    Odpovědět