

Seitan à la kuřecí (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Suroviny 12 porcí
- 250 g vařené cizrny
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce houbového koření (volitelné)
- 1 lžička sušeného česneku
- 2 lžička sušené cibule (lze nahradit čerstvou, ubereme vody)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce cukru
- 425 g vitálního glutenu (seitanová mouka / pšeničný lepek)
- 500 ml vody
Postup přípravy receptu
Všechny přísady kromě seitanové mouky rozmixujeme v 500 ml vody.
K tekuté směsi přidáme seitanovou mouku, dobře promícháme a min. 10 minut hněteme. Poté necháme 10-30 minut odpočívat.
Těsto rozčtvrtíme a mírně zploštíme. Placky pevně překládáme ze všech stran dovnitř, otočíme a vytvarujeme bochánky. Ujistíme se, že je povrch pěkně napnutý a rovnoměrně tvarovaný.
Švem dolů položíme na pařáček (pozor, některé parní hrnce z teleshoppingu jsou k ničemu, mají málo děr a nefungují! Nejlepší je nerezový skládací pařáček za pár korun), přiklopíme a vaříme v páře 40 minut na středním plameni.
Vyjmeme z hrnce, necháme úplně vychladnout. Pro lepší konzistenci uložíme přes noc do lednice. Před konzumací natrháme prsty na plátky či kousky.
Kousky lze krásně opéct dokřupava na troše oleje nebo obalit v mouce, vejci a strouhance a užít si řízky bez krutosti.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Seitan à la kuřecí (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
-
Kedysi dávno som chodila na kurz makrobiotiky a seitan sme pripravovali, ale len vyplavovaním obyčajnej pšeničnej múky. Raz v teplej, potom v studenej vode, na striedačku, kým sme nedostali seitan.