Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

piškotová bublanina
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Piškotová bublanina je jedním z nejčastějších dezertů z třešní. Její příprava není těžká, ale přesto skýtá několik nástrah. S našimi tipy si ale připravíte ten nejlepší nedělní moučník, na který bude rodina dlouho vzpomínat.

Co si připravit na bublaninu

Někdo rád vyndává pecky z třešní při pojídání moučníku, většinou ale strávníci touží po tom, aby si tuto dobrotu mohli vychutnat bez překážek. Mají tedy zájem o třešně vypeckované. Pokud chcete, aby práce probíhala trochu snáz, pořiďte si odpeckovač, ideálně ten s nádobou, abyste okolo neměli stříkance. Jestliže chcete skutečně nadýchané těsto, není dobré volit přezrálé ovoce, které bude při pečení pouštět šťávu. To se také děje u vypeckovaných třešní. Hrozí, že těsto zůstane vlhčí. Aby třešně zůstaly nahoře, je dobré obalit ovoce v hrubé mouce. Ta totiž navíc do sebe část tekutiny nasákne.

Tipy, aby se bublanina povedla

Odpeckované třešně nechte odkapat, aby nebyly mokré. Pokud chcete chuťově zajímavější bublaninu, zkombinujte si slaďounké třešně s kyselými višněmi. Aby nebyla piškotová bublanina tuhá, propadlá, nedopečená, nebo neměla jiné neduhy, je třeba problémům předejít. Jedním ze základních pravidel je stejná teplota používaných ingrediencí. Vyndejte z lednice proto suroviny alespoň o půl hodiny dříve. Nezapomeňte také na prosátí mouky. Bude tak krásně nadýchaná a lehká. Lehkost moučníku také záleží na tom, jestli obsahuje tuk nebo je bez přidaného tuku.

Třešně

Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…

Jak připravit nejlepší piškotovou bublaninu s třešněmi

Při přípravě můžete postupovat podle tohoto receptu na bublaninu. Troubu předehřejte na 170 °C. Jak už jsme si řekli, důležitá je teplota potravin. Kromě toho je nezbytné vše dobře prošlehat – samozřejmě postupně. Dobře rozdělte bílky a žloutky. V misce vyšlehejte žloutky, po lžících opatrně přidávejte horkou vodu, dobře přitom šlehejte, abyste si nevyrobili míchaná vejce. Pak přidávejte cukr. Do žloutkové pěny přidejte po lžicích mouku s prosátým kypřící prášek. Pokud budete mít skutečně dobře vyšlehaný sníh, kypřící prášek potřeba nebude.

Bílky ke šlehání by neměly obsahovat ani stopu po žloutku. Nejlépe, když si na to vezmete předměty, které předtím očistíte octem. Kapka octu také pomůže k výborné tuhosti sněhu. Začněte na nižší otáčky, postupně je přidávejte. Ke konci šlehání přidejte část cukru. Šlehejte, dokud se nevytvoří pověstné špičky. Šlehačem to trvá zhruba 10 minut. K ideálnímu vyšlehání bílků vám pomůže i tento návod. Bílky ušlehejte do velmi pevného sněhu až ke konci přípravy bublaniny, protože by postupně od spodu vlhly. Jakmile je máte ušlehané, opatrně je vmíchejte do těsta. 

Těsto nalijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Rovnoměrně nasypte připravené třešně. Pekáč dejte do předehřáté trouby. Peče zhruba 20-30 minut, dokud není povrch nazlátlý. Zkontrolujte upečení špejlí a pokud zůstane suchá, může pekáč ven. Nechte moučník zcela vychladnout, pak posypte bublaninu moučkovým cukrem a můžete podávat.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více